Andromeda

Geplaatst door

3-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Alan Moon
Uitgever: 999 Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Na het succes van Elfenland heeft 999 Games weer een spel van dezelfde maker uitgegeven. Weer een fantasierijk thema, deze keer echter in de ruimte. Het bord ziet er erg futuristisch uit met allemaal gekleurde planeten en in de linker onderhoek de door ons bewoonde planeet aarde. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk ruimtestations op de satellieten van verre planeten te plaatsen om zo de beste handelspositie te verwerven.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler negen planeetkaarten. Bij een setje van minimaal drie dezelfde planeetkaarten kunnen verschillende acties uitgevoerd worden. De belangrijkste actie is het proberen te vestigen van een ruimtestation op een satelliet. Het aantal pogingen dat een speler mag wagen is het aantal ingezette planeetkaarten gedeeld door twee. Bij een set van drie mag dus één poging gewaagd worden, bij een set van vier twee pogingen. De speler plaatst de planeetring over alle ruimtestations die op die planeet aanwezig zijn, en schudt even flink. Dan wordt de planeetring naar achteren getrokken en komt er een ruimtestation tevoorschijn. Als het de kleur heeft van de actieve speler, dan mag deze zijn station op de satelliet met de hoogste waarde plaatsen. Is het een ruimtestation van iemand anders, dan verdwijnt deze naar de aarde.

andromeda
een planeet nog zonder ruimtestations

Om je kansen op een planeet te verhogen mogen er ook ruimtestations van de aarde naar de planeet verplaatst worden. Hier geld ook het principe van het aantal ingezette kaarten gedeeld door twee. Maar er kunnen ook acties ondernomen worden om in de rest van het spel een betere positie te hebben. Zoals bijvoorbeeld het verhogen van het aantal kaarten dat je in je bezit mag hebben, of bij een oneven getal een afronding naar boven. Bij het uitspelen van wat grotere setjes vallen ook bonuskaarten te verdienen. Deze kunnen bij een set worden ingeleverd, of op het eind meetellen als extra punten. Het spel is afgelopen als op drie planeten alle satellieten bezet zijn. De spelers krijgen punten voor satellieten, bonuskaarten, ruimtestations op aarde en voor verworven technologische ontwikkelingen.

… en de waardering

Andromeda heeft veel minder in zich dan zijn voorganger Elfenland. Als speler ben je wel erg afhankelijk van de kaarten die je in je hand krijgt. Daarnaast kan je nog zo veel ruimtestations op een planeet hebben staan, als ze er niet uitkomen bij een planetenringactie leveren ze geen punten op. Het is al met al de storend hoge geluksfactor die Andromeda voor volwassenen tot een onbevredigend spel maakt.

Als je van gokspelletjes houdt, moet je Andromeda zeker eens proberen. Een van de leukste dingen in het spel is het schudden met de planetenring, om dan vol spanning af te wachten wat er uit zal komen. Er zit erg veel geluk in dit spel. Soms kun je dat afdwingen, maar meestal niet. Het is daarom meer geschikt als familiespel dan als spel voor liefhebbers. Vrij luchtig, maar prima om af en toe eens te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *