Crazy Derby

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In de lange reeks van simpele kaartspelletjes van Reiner Knizia verschijnt er nu eens eentje bij Ravensburger. Enigszins opvallend, omdat Ravensburger doorgaans weinig van zulke kaartspelletjes publiceert. Als dit het eerste spel is een nieuw op te starten reeks, is dat goed nieuws. Helaas is dit in het geval van Crazy Derby wel een valse start, maar daarover later meer.

Crazy Derby bestaat uit 55 kaarten met daarop vijf verschillende dieren afgebeeld. Ieder dier heeft een eigen getal, variërend van de 3 van de snelle dromedaris tot de 7 van de trage schildpad. Iedere speler start met zes kaarten in de hand. In je beurt speel je een kaart uit, die voor je komt te liggen, waarna je een nieuwe kaart trekt. Naast de gewone kaarten heeft iedere diersoort ook een ‘loser’-kaart en een ‘star’-kaart. Als de ‘loser’ wordt uitgespeeld, wordt dit dier gediskwalificeerd, en worden alle kaarten van dit dier uit het spel verwijderd. De ‘star’ telt dubbel, zodat een dier meer kans maakt om te winnen.

Het uitspelen van kaarten brengt een race tussen de verschillende dieren op gang. Een race eindigt als van een dier in totaal evenveel kaarten zijn uitgespeeld als de waarde van het dier. De dromedaris finisht dus al na drie kaarten, de schildpad pas bij zeven. Spelers die kaarten hebben gespeeld van het winnende dier, behouden deze kaarten als score. Alle kaarten van andere dieren gaan uit het spel, en een nieuwe race begint.

Een ronde eindigt als een race is afgelopen en er geen kaarten meer getrokken kunnen worden. Alle spelers tellen dan de waarde van de gescoorde kaarten bij elkaar op. Zo is de schildpad misschien erg traag, hij levert bij winst wel veel punten op. Het spel eindigt als iemand in totaal honderd punten of meer heeft. De winnaar is de speler met de meeste punten.

… en de waardering

Mocht Ravensburger beginnen met een nieuwe reeks kaartspellen, dan is Crazy Derby helaas een matig begin. De belangrijkste reden dat ik niet echt gecharmeerd ben van Crazy Derby is de beperkte invloed die je op het spelverloop hebt. Nu is de geluksfactor in kaartspelletjes doorgaans sterk aanwezig, maar in dit spel worden je keuzes wel heel erg bepaald door de kaarten die je hebt. Iedereen zal namelijk geneigd zijn mee te gaan met de andere spelers, omdat het bijna onmogelijk is op eigen kracht een dier te laten finishen. Het is zonde van je uitgespeelde kaarten als ze niet van het winnende dier blijken te zijn. Als je van het dier dat de beste kansen maakt geen kaarten hebt, moet je maar hopen dat iemand anders met jou meegaat, en dat is meestal niet het geval. Met twee spelers kun je nog wel grotendeels je eigen koers uitstippelen, maar ik zou niet weten waarom ik dit spel met twee spelers zou willen spelen als er zoveel betere alternatieven voor twee spelers zijn. Zeker geen topper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *