startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Fjord
Fjord

Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Hans im Gl├╝ck 999 Games (2005)
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Prijs: circa 15 euro
Soort: 2-persoons


Het spel ...

Sinds Kosmos met de succesvolle reeks van ‘Spiele für zwei’ is gestart, heeft iedere zichzelf respecterende Duitse uitgever wel een eigen lijn met tweepersoonsspellen, zo lijkt het. Hans im Glück was daarop een uitzondering, terwijl het onder spellenliefhebbers toch een van de meest gerespecteerde uitgevers is. In 2005 is het dan toch raak, en verschijnt Fjord, uiteraard in een afwijkend formaat doos. Korte tijd later kwam 999 Games met de Nederlandse versie.

Fjord is een eenvoudig legspelletje dat direct verraadt door welke spellen het geïnspireerd is. In de eerste plaats natuurlijk Carcassonne, het bij uitstek klassieke legspel, en in tweede instantie Heersers der Woestijn, waar je net als in dit spel gebieden moet claimen voor jezelf. Beide spellen leunen daarbij natuurlijk op het nog oudere spelmechanisme van Go, maar omdat ik dat spel nooit gespeeld heb kan ik over een vergelijking met die Oosterse klassieker niets zeggen.

Een rondje Fjord bestaat uit twee fasen, waarbij de eerste fase bijne het hele spel in beslag neemt. Daarin leggen de speler om beurten zeskantige tegels aan,