startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Goldbräu
Goldbräu

Auteur: Franz-Benno Delonge
Uitgever: Hanser/Zoch (2004)
Aantal spelers: vanaf 3 tot 4
Speelduur: 60 tot 90 minuten
Prijs: circa 25 euro
Soort: bord
Lees ook het Spelverslag


Het spel ...

Als er een ding Duitser is dan een brede spellencultuur is het wel de Biergarten. Vooral in Zuid-Duitsland struikel je over de kleine en grote biertuinen, waar de glazen vaak beginnen bij een halve liter. Het was dan ook wachten over een Duits spel over dit fenomeen, en heel toepasselijk verschijnt dit spel in een samenwerking van twee uitgevers die gestationeerd zijn in München.

Goldbräu is ook ergens aan de rand van de Alpen gesitueerd, in het idyllische Seehausen am See. Daar bevinden zich zes concurrerende kroegen en vier brouwerijen, die in het zomerse hoogseizoen zoveel mogelijk geld proberen te verdienen. Het hoogseizoen duurt drie weken. Aan het eind van iedere week is er een betaaldag; wie na de derde betaaldag het meest geld heeft wint het spel.

Hoeveel geld er verdiend wordt, hang af van de grootte van de Biergartens van de kroegen. Als zich daar ook nog parasols bevinden, stijgen de inkomsten navenant, evenals de aanwezigheid van een gewillige serveerster. Een dronkelap jaagt klanten weg en kost juist geld. Wie het geld verdient hangt af van wie aandelen bezit in de kroegen en brouwerije