startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Keltis
Keltis

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Kosmos (2008)
Aantal spelers: vanaf 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 minuten
Prijs: circa 25 euro
Soort: bord


Het spel ...

Reiner Knizia is zonder twijfel de meest productieve spelauteur van de laatste jaren. Dat komt voor een groot gedeelte doordat hij een meester is in het hergebruiken van zijn spelideeën. Eigenlijk is dat niet zo vreemd, want hij speelt nooit spellen van andere auteurs. Zodoende is hij zijn eigen grootste muze, en dan wil je vergelijkbare spelmechanismen nog wel eens in meerdere spellen tegenkomen.

Keltis is weer zo'n spel dat duidelijk geënt is op een eerder spel van Knizia, in dit geval Lost Cities. Keltis wordt regelmatig omschreven als 'Lost Cities voor meer personen' en het is makkelijk in te zien waarom. Ook hier is het spelidee dat je kaarten in volgorde moet spelen. Bovendien begin je met minpunten als je aan een bepaalde kleur begint en kun je afgelegde kaarten van andere spelers in je hand nemen.

Daar houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op. Een belangrijk verschil is dat je de kaarten in Keltis niet alleen oplopend mag spelen, maar ook aflopend. De keuze voor de volgorde maak je zodra je een kaart speelt die hoger of lager is dan de vorige. Bovendien telt iedere kleur elf getallen,