startpagina
Peter Hein

Dag beste lezer,

Ik ben dus Peter Hein, de enige mannelijke spellengek hier. Spellengek ben ik altijd wel geweest, maar door een gebrek aan speelpartners toen ik klein was kon ik dat gelukkig onderdrukken. Op de middelbare school werd ik voor het eerst blootgesteld aan Risk, een openbaring.

Eenmaal op de universiteit lag er een wereld aan spellen voor me open. Maar onbekend als ik was met het betere bordspel waren de eerste spellen die ik regelmatig speelde Magic, D&D en Warhammer Fantasy Roleplay. Aan die spellen, evenals Talisman en Heroquest, dat ik in die periode ook wel eens deed, heb ik waarschijnlijk een zwak voor spellen met een fantasy-thema overgehouden.

Door mijn Magic-verslaving kwam ik regelmatig in de Groninger spellenwinkel WirWar, waar ze natuurlijk meer hadden dan Magic en rollenspellen. Ik weet niet meer waarom, maar voor de verjaardag van een vriend, Rico, met wie ik veel Magic speelde, kocht ik het Kolonisten van Catan kaartspel, dat toen net uit was (we schrijven 1996). Hij zat toen in het buitenland en omdat hij er toch niet aan toe kwam het te spelen, mocht ik het wel van hem lenen.

En dat heb ik geweten. Binnen de kortste keren speelden Helen en ik dit dagelijks, soms zelfs twee keer per dag. Ik besloot toen ook maar eens het bordspel te kopen, kort daarop gevolgd door de Zeevaarders-uitbreiding. Ik weet nog dat ik met spanning wachtte op het verschijnen van Städte & Ritter. Daar waar Helen, Wendy, Jorrit en ik eerst eigenlijk alleen maar Risk deden was het nu ‘Siedler’ wat de klok sloeg.

Mijn spellencollectie groeide gestaag en in april 1999 bezocht ik voor het eerst het Spellenspektakel en kwam terug met Durch die Wüste, dat net nieuw was. Mijn honger naar nieuwe spellen werd steeds groter, maar tot mijn verdriet en verbazing was er op internet nog maar weinig te vinden over dit onderwerp en in Nederland al helemaal weinig. Spelweb (de voorloper van Bordspel.com) en Spelmagazijn waren de enige twee. Bij Wendy en Rico opperde ik toen het idee om zelf maar een website met spelrecensies te beginnen. Als voorlopige naam had ik Spellengek bedacht, in afwachting tot we iets beters zouden bedenken.

Een betere naam kwam er nooit, maar wel steeds meer recensies. Begonnen met 50 spelrecensies en onregelmatige updates groeide onze webstek steeds verder uit tot de enorme verzameling recensies en spelverslagen die het nu is. Om actueel te blijven speel ik vooral veel nieuwe spellen, wat natuurlijk nooit een probleem is. Keerzijde is wel dat ik mijn oude favorieten zelden meer speel. De tijd van meerdere keren per week Kolonisten (al dan niet met Steden en Ridders) ligt definitief achter me en ook vroege favorieten als El Grande en Tikal zien nog maar weinig het tafelblad.

Die nieuwe spellen speel ik voornamelijk bij Spel a/d Maas in Rotterdam, waar ik na mijn verhuizing naar Delft nog regelmatig kom. Daarnaast speel ik regelmatig een kaartspelletje met collega’s (die op dit moment allemaal besmet zijn met het Tai Pan-virus) en tweepersoonsspelletjes met Helen. Over een paar jaar hoop ik met mijn dochters Vera en Elin af en toe eens een kinderspelletje te spelen, wie weet gevolgd door meer.

Als je zin hebt in een spelletje in Rotterdam of Delft kun je me altijd mailen.

Dagmar en Niek
terug naar boven