De Koningsburcht

Geplaatst door

2-4 spelers
90 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: The Game Master (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 5]

Het spel …

In de Koningsburcht moeten de spelers samen een kasteel bouwen. De architect heeft de bouwtekening al gemaakt, het is dus een kwestie van mouwen opstropen en aan de slag!. Zodra een deel van het kasteel gebouwd is, kan het ook meteen in gebruik genomen worden. Kasteelheren en – dames werken natuurlijk niet zelf, die laten dat voor zich doen. Dus zodra de stal, smidse, etc zijn afgebouwd, begint de kasteelheer onmiddellijk met een zoektocht naar geschikt personeel.

De Koningsburcht maakt gebruik van elementen die ook al in andere spellen zijn gebruikt. Zo vind je de karakters terug die we kennen uit Machiavelli en Puerto Rico, het plaatsen van werklieden uit spellen als Caylus en De Kathedraal en het gespreid scoren dat ook al voorkomt in bijvoorbeeld Het Stenen Tijdperk. Maar de ingrediënten zijn goed gemixt en dus heeft het spel een eigen ritme en sfeer.

Het spel wordt gespeeld over een vast aantal ronden (dat afhangt van het aantal spelers). Iedere ronde begint er mee dat iedere speler kiest welk karakter hij in zet. Vervolgens worden de karakters in een vaste volgorde te werk gesteld. Met de karakters kan je aan grondstoffen komen (soms zelfs door ze te stelen van andere karakters), gebouwen bouwen voor punten of geld en werklieden plaatsen in afgebouwde gebouwen. De verschillende karakters beïnvloeden elkaar op slimme manieren waardoor je goed moet opletten of je niet iets kiest wat iemand anders ook veel voordeel oplevert. De Bouwmeester geeft je bijvoorbeeld het recht om al je gespeelde karakterkaarten terug op handen te nemen én bovendien krijg je 5 overwinningspunten voor ieder gebouw dat in dezelfde ronde door de andere spelers is gebouwd. Op deze manier kan je dus bijna slapend rijk worden.

Tijdens het spel kan je werklieden in afgebouwde gebouwen plaatsen. Dit zijn allemaal onervaren lieden en dus moet er wel een flinke mep leergeld (goud) betaald worden voor de werklieden in de leer genomen worden. De geplaatste werklieden leveren aan het eind van het spel punten op voor zaken die wel of niet gebouwd/geplaatst zijn (bijvoorbeeld punten voor de aantallen ingezette werklieden of het totale aantal gebouwde torens). Op deze manier kan je veel punten verdienen en ook handig profiteren van de bouwactiviteiten van de andere spelers. Met deze werklieden kan je nog flink wat punten binnenslepen. De speler die uiteindelijk het verst op het scorespoor staat is de winnaar.

… en de waardering

In De Koningsburcht zijn er vele wegen die naar de overwinning kunnen leiden en hier moet je flexibel mee omgaan. Geen potje is hierdoor hetzelfde. Het spel heeft een vast aantal ronden en na een paar ronden begin je je af te vragen hoe je het voor elkaar gaat krijgen om genoeg grondstoffen te verzamelen om gebouwen te bouwen en hoe je voldoende geld verdiend om je werklieden te mogen plaatsen in interessante gebouwen. Je wilt alles en het liefst nu, maar dat gaat dus niet lukken. Het spel is sneller voorbij dan je lief is. De Koningsburcht mag dan niet bijster origineel zijn, maar leuk is het spel absoluut wel. Een spel dat mij meerdere malen op het puntje van mijn stoel krijgt, verdient niets minder dan de hoogste waardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *