Memoir ’44

Geplaatst door

TIP
2 spelers
30-60 minuten
Auteur: Richard Borg
Uitgever: Days of Wonder (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

De 60e herdenking van de landing op Normandië is in 2004 groots herdacht. Bij de verschillende landingsstranden werden herdenkingen gehouden waar zelfs nog een aantal soldaten die in die tijd echt hebben meegevochten bij aanwezig waren. De spellenwereld had zo zijn eigen manier om deze gebeurtenis te herdenken. Days of Wonder bracht in samenwerking met het herdenkingscomité een spel uit waarin de verschillende gevechten uit deze periode werden nagespeeld. Het spel kreeg de toepasselijke naam Memoir ’44.

Memoir ’44 is een wargame dat gebruikt maakt van het Command & Colors systeem van Richard Borg dat ook gebruikt is voor BattleLore. In een scenarioboekje staan zestien verschillende startopstellingen van verschillende bekende gevechten uit de tweede wereldoorlog, zoals die op Omaha Beach, Sainte Mère-Église en de slag om de brug bij Arnhem. Nadat je het bord het opgebouwd met landschapstegels en de manschappen kan het gevecht beginnen.

In je beurt kies je telkens één van je bevelkaarten. Op deze kaart staat hoeveel eenheden op welk deel van het bord (rechts, midden, links) je mag activeren. Deze eenheden mogen vervolgens bewegen en daarna vechten. Er zijn verschillende soorten eenheden (infanterie, pantservoertuigen en artillerie) die allemaal verschillende mogelijkheden hebben wat betreft bewegen, gevechts- en verdedigingskracht. De gevechten worden gevoerd met dobbelstenen. Op deze dobbelstenen staan symbolen die aangeven wat je met de betreffende worp kan raken.

Zodra je een hele eenheid hebt uitgeschakeld (een tankeenheid bestaat bijvoorbeeld uit drie tanks), scoor je een medaille. De geallieerden kunnen daarbovenop ook nog medailles scoren door bepaalde strategische doelen te bezetten (bijvoorbeeld bepaalde dorpjes). De speler die als eerste het bij het scenario horende aantal medailles heeft gehaald, wint het spel.

… en de waardering

Het heeft lang geduurd voor ik mij aan Memoir ’44 durfde te wagen. Het leek mij niet helemaal gepast om een spel te spelen over een oorlog die zo veel levens heeft gekost. Maar ik ben om. Memoir ’44 is namelijk niet alleen een ontzettend goed spel, het is ook nog een spel waaruit je wat kan leren. Bij ieder scenario staat een kort verhaaltje over hoe de slag in het echt is verlopen. In deze verhaaltjes wordt ook verteld hoe gruwelijk deze dagen waren, het was al een prestatie om de stranden te bereiken en dan moest het echte vechten nog beginnen.

Het spel zelf is verrassend toegankelijk. In vergelijking met BattleLore zijn er minder verschillende soorten eenheden en landschappen en daardoor is het makkelijker om te onthouden wat iedere unit kan. Beide zijden hebben verschillende doelen en hebben vaak een andere verdeling van aantal en soorten units en startposities. Hierdoor lijkt de ene kant soms sterker dan de andere kant, maar in de potjes die ik heb gespeeld is het meerdere malen gebeurd dat de underdog toch wist te winnen. Inmiddels zijn er al verschillende uitbreidingen beschikbaar en zijn er ook op internet vele scenario’s te vinden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bent uitgespeeld zodra je ieder scenario een keer met de beide zijden hebt gespeeld.

Ik ben heel erg onder de indruk van Memoir ’44. Niet alleen is het echt een goed, spannend spel, maar ook is het een toegankelijke manier om iets te leren over de Tweede Wereldoorlog. De eerste uitbreidingen heb ik al aangeschaft, op dit spel ben ik nog lang niet uitgekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *