Saboteur

Geplaatst door

3-10 spelers
30 minuten
Auteur: Frederic Moyersoen
Uitgever: 999 Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Een van mijn favoriete spellen voor grote groepen is Weerwolven van Wakkerdam. De sfeer en de gezelligheid van dit spel maken het bijna altijd tot een geslaagde ervaring. Het enige nadeel is eigenlijk dat je het inderdaad alleen met (erg) grote groepen kunt spelen. Je hebt toch zeker wel tien spelers nodig, inclusief spelleider. Als je een soortgelijk spel wilt spelen maar niet over genoeg spelers beschikt is Saboteur een alternatief.

Beide spellen bouwen voort op de aloude kinderfeestjefavoriet ‘moordenaartje’. Alle spelers krijgen een geheime rol, waarbij een of meer spelers de rol van de slechterik krijgt of krijgen. Voor de anderen is het zaak om voor het einde van het spel te achterhalen wie de ‘bad guys’ zijn, anders verliezen ze. In saboteur zijn de spelers dwergen die in een mijn op zoek zijn naar het goud. Een paar van hen zijn echter saboteurs, zij proberen dit te verhinderen. Het bijzonder is echter dat nooit vaststaat hoeveel saboteurs er zijn. Verder zijn, net als in Bang!, alle rollen geheim voor iedereen, ook de saboteurs kennen elkaar niet. Alleen door je acties kun je laten zien wat je bent, of dit juist verhullen.

De acties bestaan uit het spelen van kaarten. Grof gezegd zijn er twee soorten: gangkaarten en actiekaarten. Met gangkaarten kun je het netwerk van mijnschachten uitbreiden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de startkaart via een ononderbroken schacht wordt verbonden met de doelkaart waar het goud op staat. De saboteurs zullen dus proberen het gangenstelsel de andere kant op te sturen of te blokkeren. Ze moeten echter niet te snel open kaart spelen, want met de actiekaarten kunnen spelers elkaar voor lange tijd uitschakelen. Een al te gretige saboteur zal dus snel merken dat zijn lamp, houweel of mijnwagen defect is en maar niet gerepareerd wil worden.

Een ronde eindigt als het goud bereikt is of als het goud niet meer bereikt kan worden. In het eerste geval winnen de goede dwergen, in het tweede de saboteurs. De winnaars krijgen een portie goudklompen, waarna de volgende ronde begint.

In totaal worden er drie ronden gespeeld. Iedere ronde worden de rollen opnieuw verdeeld. Wie na drie rondes de meeste goudklompen heeft verzamelnd, als saboteur en/of als goede dwerg, wint het spel.

… en de waardering

Saboteur is een kaartspel dat het vooral van de sfeer moet hebben. Net als bij soortgelijke spellen als Bang! en Weerwolven doet het er niet veel toe wie er wint, zolang je maar lol hebt. Niet iedereen zal dat soort spellen waarderen. Als je een spel altijd wilt spelen om te winnen, kun je Saboteur beter laten liggen. De puntenverdeling is in feite vrij willekeurig en eigenlijk onzinnig. Maar als je van een sfeervol spelletje houdt waarbij je samen een doel moet bereiken of juist moet blokkeren is Saboteur een prima keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *