Shakespeare

Geplaatst door

2-4 spelers
45-90 minuten
Auteur: Hervé Rigal
Uitgever: Ystari (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Als je Shakespeare op tafel zet begint geheid iemand deze bekende toneelschrijver te quoten: “To be or not to be, that’s the question” of “Romeo oh Romeo wherefore arth thou Romeo”. Het moge duidelijk zijn: over Shakespeare mag dan weinig bekend zijn, zijn werk is nog lang niet vergeten. In het spel Shakespeare mag je proberen in zijn voetsporen te treden door binnen een week een toneelstuk op de planken te weten brengen dat een bezoekje van de koningin waardig is.

Shakespeare is een workerplacer waar je met veel moeite puntjes bij elkaar gaat schrapen door een zo mooi mogelijk toneelstuk te organiseren. Hiervoor heb je verschillende elementen nodig. Allereerst moet het toneelstuk geschreven worden (bestaande uit een eerste, tweede en derde akte), je moet zorgen voor een mooi decor op het podium en mooie kostuums. En deze zaken komen niet uit de lucht vallen, je zal personeel moeten werven die je gaan helpen om dit allemaal te realiseren. En dat personeel moet aan het eind van de week nog betaald worden.

Gelukkig heb je aan het begin van het spel al vier personen die je kunnen helpen en kies je er iedere ronde een persoon bij. Deze personen kan je tijdens het spel aan het werk zetten. Zo kan je bijvoorbeeld bij de koningin aankloppen om een kleine subsidie los te peuteren (zodat je de salarissen aan het eind van de week kan betalen), kan een kleermaakster werken aan je kostuums, een decorbouwer decors bouwen en kunnen sommige acteurs ook nog een handje meehelpen met het schrijven van het toneelstuk.

Een bijzonder element van dit spel is dat aan het begin van iedere ronde geboden wordt voor de beurtvolgorde met het aantal acties dat je wilt uitvoeren. De speler die de minste acties wil uitvoeren, mag als eerste en kan dus de lekkerste acties kiezen. Dit kan heel belangrijk zijn omdat bepaalde acties maar beperkt beschikbaar zijn. Iedere ronde is er bijvoorbeeld een vaste hoeveelheid decorstukken en kledingstukken beschikbaar en als de anderen die al hebben gepakt, heb je pech hoe goed je naaister of decorbouwer ook is.

Het personeel is trouwens wel van het werkschuwe soort. Ze weigeren twee dagen achter elkaar te werken, dus de karakters die je in de ene ronde kiest, kan je de volgende ronde niet kiezen (al mag je daarbij één uitzondering maken).

Twee keer tijdens het spel is er een repetitie. Al je acteurs die aangekleed zijn, gaan dan het podium op en leveren bonusjes op. Vervolgens krijg je geld en/of punten voor hoe ver je al gevorderd bent met het schrijven van de drie aktes van je toneelstuk (dit wordt bijgehouden op een soort scoresporen). Ook tijdens het spel krijg je soms al een puntje (als bijvoorbeeld een kostuum af is levert dit direct geld en/of punten op afhankelijk van hoe mooi het is).

Meteen na de tweede repetitie volgt de eindtelling. Je kan nog wat extra punten krijgen voor al het goud dat je in je kostuums en decors hebt verwerkt of voor opdrachten die je voor de koningin hebt uitgevoerd. Wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Shakespeare is tegelijkertijd makkelijk en moeilijk. De basis van het spel is niet moeilijk: in iedere ronde kies je een keer een nieuw karakter en daarnaast activeer je net zo veel van je personen als je geboden hebt. Wat de personen kunnen is ook niet heel moeilijk. Maar wat wél moeilijk is, is dat je altijd meer wilt dan je kan doen en je daarbij ook nog rekening moet houden met wat de andere spelers doen. En daardoor is de beurtvolgorde heel erg belangrijk en wil je dus laag bieden. Maar dan mag je ook weer weinig acties uitvoeren, terwijl je het liefst veel acties wilt doen.

Ik houd erg van dit soort spellen en Shakespeare valt dan ook zeker bij me in de smaak. Het spel ziet er ook nog eens heel mooi uit (alleen de doos had van mij wel wat minder somber gemogen). Ik heb het spel zowel met twee als met vier spelers gedaan en het werkte beide uitstekend. Shakespeare is een echt spel voor de liefhebber van het wat pittiger spellenwerk. Het is een uitdagende workerplacer met nog een flinke snuf thema er in. Ik denk dat dit spel bij veel spellenliefhebbers in de smaak zal vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *