startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van El Capitán

Sessies:

5 februari 2008

5 februari 2008

Spelers: Bas, Niek, Jeroen en Dagmar

De groep was precies in twee keer vier te verdelen dus kozen bovenstaande spelers voor het “nieuwe” spel El Capitán. De aanhalingstekens zijn omdat het feitelijk een heruitgave is van het spel Tycoon maar dan met een ander thema-sausje eroverheen en enkele minimale spelaanpassingen. Het spel is nu fraai uitgevoerd met kleurrijke schepen die de verschillende wereldhavens moeten aandoen en voorzien van bold italic letters die het spel er helaas niet leesbaarder van maken.
Bas en Jeroen kenden Tycoon echter ook nog niet dus voor hen was het spel volledig nieuw. Na een vlotte uitleg kon het spel van start. Een van de verschillen met Tycoon is dat je niet kunt starten met een lening. Je bent gedwongen om uit te varen terwijl het bijna onmogelijk is om de eerste ronde door te komen zonder lening. Geld is krapper dan in Tycoon. In de eerste ronde nam Dagmar als enige twee dikke leningen op. Zij had het spel al eens met drie spelers gespeeld en daar was het een goede tactiek voor. Met vier bleek later van niet. Bas had een dikke en een goedkope lening. De rest deed wat zuiniger aan. Jeroen bouwde als een dolle op veel verschillende plaatsen en beëindigde als eerste de ronde. Bas loste zijn goedkope lening af, de rest loste niets af, ondanks dat er flink geld was uitgekeerd (gemiddeld 45). De volgende ronde werd opnieuw snel gebouwd door Jeroen. Niek had Bas uit twee locaties geknikkerd die daardoor naar die plaatsen moest terugkeren om gratis zijn pakhuis weer te plaatsen, dit kostte hem beurten maar hij had het geluk dat hij vaak goedkope vaarroutes kon kopen zodat de totale kosten niet tegenvielen.
Aan het eind van de tweede ronde had Jeroen weer alles uitgebouwd terwijl met name Bas nog een hoop pakhuisjes te gaan had. Hij had echter net als Niek op goede plaatsen zijn graancilinders neergezet en scoorde daar flink mee. Niek lag net voor met net boven de 100 aan geld. Bas en Jeroen zaten er vlak achter. Dagmar kon haar twee leningen nu aflossen voor 40 maar dat hakte flink in op haar geldopbrengst. Zij was daardoor redelijk kansloos voor de einduitslag.
In de derde ronde is er een overvloed aan geld en dan is het zaak om zo snel mogelijk te bouwen zodat je op alle negen plaatsen ligt. Jeroen had dat niet verrassend als eerste en scoorde daarmee de vijftien bonuspunten, Bas volgde als tweede en Niek uiteindelijk als derde. In de laatste ronde werd Niek echter op drie plaatsen eruit gegooid, vlak voor het einde. Dit kostte hem de overwinning want Bas stond wel op alle plaatsen en dat levert bijzonder veel op. In combinatie met een goede positie op het bord won Bas daardoor ruim. Ook Jeroen stond op alle plaatsen en passeerde daarmee Niek net voor het einde.
Het spel duurde wel wat lang (dik 2½ uur), maar werd desondanks goed gewaardeerd. Afhankelijk van de speelsnelheid van de spelers kan het spel uiteraard ook een stuk sneller gespeeld worden maar het blijft een lang spel.

Uitslag: Bas 201, Jeroen 180, Niek 178, Dagmar 159
Waardering: Dagmar en Niek 4, Bas 3½, Jeroen 3

terug naar boven