startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Turmbau zu Babel

Sessies:

10 juli 2007
26 juni 2007
29 mei 2007
8 mei 2007

10 juli 2007

Spelers: Dagmar, Helene, Niek en Peter Hein

Peter Hein zocht medespelers voor Turmbau zu Babel, zijn favoriete spel van dit moment. Bas en Wendy hadden het onlangs nog meegespeeld en hadden geen interesse. Dagmar en Niek wilden wel en Helene schoof ook aan.
Misschien lag het aan het aantal spelers, maar het duurde erg lang voor het eerste monument werd afgebouwd. Na een tijdje was er van een paar kleuren nog maar een fiche over en waren er nog steeds maar twee monumenten gewaardeerd. Het bord was toen ook barstensvol huizen. Een totaal andere situatie dan de vorige keer, toen het bord op een zeker moment zelfs helemaal leeg was.
Op dit moment aangekomen was Dagmar goed vertegenwoordigd bij bijna alle monumenten. Haar bod was vaak geaccepteerd, maar daardoor had ze veel minder punten gekregen dan de rest voor afgeslagen biedingen. Ze had haar huizen ook goed gespreid, zodat ze overal wel wat zou scoren. Niek en Helene stonden bij een paar monumenten erg sterk, maar hadden elders weer heel weinig. Net als de vorige keer had Peter Hein relatief weinig huizen op het bord, maar wel veel fiches gespaard. Op het juiste moment ging hij over tot actie op het bord en wist nog net op tijd een monument te voltooien voor zestien punten.
Kort daarna maakte Dagmar het spel af door het laatste bruine fiche te pakken  Het was wel duidelijk dat ze bij dat monument graag de eerste plaats wilde en dus bood Peter Hein zes kaarten, in de zekerheid dat ze toch afgeslagen zouden worden. Dat gebeurde inderdaad. Peter Hein scoorde zes punten voor zijn afgeslagen kaarten, Dagmar tien voor de meeste huizen bij dit monument, terwijl Niek en Helene troostprijzen kregen door hun gebrek aan bruine kaarten.
Bij het waarderen van de monumenten haalde Dagmar alles en iedereen in. Peter Hein scoorde bij deze eindronde nog net genoeg om met zijn 25 bonuspunten van de fiches Dagmar in te halen, die maar weinig bonus had. Niek en Helene kwamen niet meer in de buurt.
Peter Hein vindt ieder potje weer leuker dan het vorige en krikte zijn waardering weer wat op. Dagmar zag wel potentie in het spel, maar had het na een potje nog niet goed in de vingers. De anderen sloten zich daar bij aan.

Uitslag: Peter Hein 79, Dagmar 68, Niek 59, Helene 56
Waardering: Peter Hein 4½, Dagmar, Helene en Niek 3½

26 juni 2007

Spelers: Bas, Dirk Jan, Mark, Peter Hein en Wendy

Confusion was gelukkig snel voorbij en daarmee was er nog ruim de tijd voor een laatste spel. In de spellenkast van Mark was er niet direct een spel voorhanden dat geschikt was voor vijf en tegelijk niet zo lang duurde. Mark stelde dus maar voor om Turmbau zu Babel te spelen, dat Peter Hein mee had genomen en hij de vorige keer met veel plezier had gespeeld.
Mark en Peter Hein wisten van de vorige keer nog het belang van het verzamelen van fiches in dezelfde kleur en probeerden dat zoveel mogelijk te doen. Bas had het ook eerder gespeeld, maar richtte zich volledig op zijn positie op het bord en liet de fiches voor wat ze waren. Doordat regelmatig de biedingen van Bas en Wendy geweigerd werden, liepen ze wat uit op de rest. Bij de eerste voltooide monumenten waren ze ook goed vertegenwoordigd, waardoor hun voorsprong verder opliep. Met vijf spelers gebeurt er een hoop tussen de twee beurten van eenzelfde speler. De actie concentreerde zich nu grotendeels op dezelfde monumenten. Telkens als er eentje geopend was met het eerste fiche, werden de andere fiches daar ook al snel voltooid. Zo halverwege het spel kon het zelfs gebeuren dat na het waarderen van een monument er geen huizen meer op het bord stonden.
Bij de latere monumenten begonnen ook Dirk Jan, Mark en Peter Hein zich te roeren. Omdat latere monumenten (veel) meer punten opleveren, slaagden ze erin Bas en Wendy in te halen. Op dat moment ging het ineens erg snel en werd het laatste bruine fiche gepakt. Na het waarderen van de onvoltooide monumenten stond Bas nog op kop, maar nadat de bonuspunten van de fiches waren vergeven moest hij genoegen nemen met een vierde plaats. Het verzamelen van fiches had Mark en Peter Hein goed gedaan, want ze eindigden met een aardige voorsprong op de rest. Door zijn bonus van twintig punten kwam Peter Hein nog net een puntje voor Mark.

Uitslag: Peter Hein 75, Mark 74, Dirk Jan 65, Bas 93, Wendy 59
Waardering: Mark en Peter Hein 4, Dik Jan 3½, Bas en Wendy 3

29 mei 2007

Spelers: Leunis, Mark, Peter Hein en René

Turmbau zu Babel is een echte Knizia: eenvoudige regels, een aangename speelduur en redelijk vele interactie. Net als in spellen als Kolonisten en Boonanza ben je in Turmbau altijd bezig, ongeacht wie er aan de beurt is. Iedere beurt kan iemand aan een wereldwonder gaan bouwen en alle andere spelers mogen meehelpen door kaarten in de juiste kleur te bieden. Wordt je bod geaccepteerd, dan mag je huizen plaatsen bij het wonder en verdien je later bij de puntentelling punten. Wordt je bod geweigerd, dan mag je je kaart(en) houden en krijg je een punt per kaart. Zo krijg je dus altijd wat. In plaats van bouwen mag je ook een kaart pakken, waarop alle spelers nog een kaart pakken.
Doordat je constant bezig bent en de beurten allemaal vrij snel gaan is Turmbau zu Babel een razendsnel spel. Dot potje was daarmee, inclusief de uitleg binnen drie kwartier gespeeld. Doorgaans koos iedereen er voor om in zijn beurt te bouwen in plaats van te passen, want daar zijn toch de punten te verdienen. Af en toe kwam het voor dat een bouwklus niet doorging, omdat de aanbesteder het niet interessant genoeg vond. Vooral Mark slaagde er in om bij bijna alle wereldwonderen wel een of meer huisjes te hebben, wat hem bij iedere telling minstens drie punten opleverde. Fiches had hij minder, waardoor zijn bonus aan het eind wat lager was. Bij Leunis was het precies andersom. Hij kreeg de hoogste bonus van iedereen, maar moest bij het bouwen vaak passe, waardoor er weinig van zijn huisjes op het bord kwamen. Mark beëindigde het spel op het moment dat hij bij alle resterende monumenten de eerste of tweede plek bezette in het aantal huisjes, waarmee hij nog een fors aantal punten verdiende. Daarmee haalde hij iedereen in eindigde als winnaar.
Iedereen vond het een geslaagd spel: je bent de hele tijd bezig, krijgt eigenlijk altijd wel iets leuk en het speelt ontzettend snel. What’s not to like?

Uitslag: Mark 67, René 63, Peter Hein 62, Leunis 56
Waardering: allen 4

8 mei 2007

Spelers: Bas, Ilja en Willemien

Een nieuwe aanwinst van Peter Hein waar wij mee aan de haal gingen voor hij zelf de kans kreeg. Niet de luxe dus van een ingewijde die de spelregels op een presenteerblaadje aanbood. Gelukkig nam Willemien de taak op zich om ter plekke de Duitse spelregels te doorgronden en met een kraakheldere uitleg te komen. Voor wie de wereldwonderen niet feilloos weet te reproduceren is dit spel een uitkomst: Ze staan prachtig afgebeeld op het speelbord. Bij de wereldwonderen liggen fiches in verschillende kleuren die je kunt kopen. Je probeert bij ieder wereldwonder zoveel mogelijk huisjes van jezelf geplaatst te krijgen. Heb je daar de meerderheid dan levert dat naarmate het spel vordert steeds meer punten op. De meeste punten, daar gaat het in dit spel natuurlijk om, kun je ook op andere manieren krijgen. Bijvoorbeeld door mee te bieden op een fiche van degene die aan de beurt is. Wordt je vriendelijke aanbod om daaraan mee te betalen afgewezen dan krijg je net zoveel punten als je geboden hebt. In dat opzicht een rechtvaardig spel. Ook kun je in je aanbod een speciale ‘tauschkarte’ doen waardoor jij het fiche krijgt en de ander niet, maar die krijgt dan weer jouw huisjes bij het wereldwonder. Ook rechtvaardig dus. En tot slot, hoe meer fiches je in een bepaalde kleur verzamelt, hoe meer het oplevert aan het eind van het spel. Gun je dus die ander het fiche of heb je het koste wat kost zelf nodig? In dit spel geldt dus; elk voordeel heeft z’n nadeel en omgekeerd.
Willemien profiteerde in het begin veel van het feit dat haar aanbod steeds werd afgewezen, haar voorsprong breidde zich gestaag uit. Ilja wist al snel drie witte fiches te bemachtigen met het vooruitzicht op 15 extra punten en besloot zich meer te richten op veel huisjes bij de wereldwonderen. Bas leek wat achter te lopen maar zette aan het eind van het spel met een paar goede zetten en een juiste timing een gigantische spurt in die naar de overwinning leidde. Willemien had het ook erg goed gedaan met het verzamelen van fiches en behaalde zo de tweede plaats.

Uitslag: Bas 95, Willemien 78, Ilja 64
Waardering: allen 3

terug naar boven