startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Union Pacific

Sessies:

3 augustus 2005
8 juli 2003
10 juni 2003

28 januari 2003
22 oktober 2002
27 augustus 2002
11 juni 2002

3 augustus 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek, Peter Hein en René

De overgebleven spelers zaten zich af te vragen wat ze konden gaan spelen, toen Peter Hein Union Pacific voorstelde, een van de weinig bordspellen die je goed met zes spelers kunt doen. De anderen waren er allemaal voor in en hadden het ook wel eens gespeeld. Om het geheugen op te frissen werden de regels nog even kort doorgenomen.
Niemand had het eerder met de volle bezetting gedaan, maar het viel iedereen op dat er wel erg veel gebeurt tussen twee beurten. Je moet er dus snel bij zijn. Dat gold vooral voor de aandelen van Union Pacific, waar vooral Niek en Peter Hein interesse in hadden. De anderen richtten zich meer op de maatschappijen op het bord. Dagmar en René streden om zowel de groene als de zwarte maatschappij, en ook Anneke en Jacqueline waren verwikkeld in enkele conflicten. Niek en Peter Hein probeerden in hun eentje respectievelijk de blauwe en de paarse maatschappij op te bouwen, maar kregen uiteindelijk toch last van profiteurs.
Het duurde erg lang voor de eerste dividendronde langs kwam, dus iedereen had de tijd gehad om zijn aandelen uit te spelen. Het toeval wilde natuurlijk wel dat de tweede dividenduitkering direct na de eerste kwam. Niek en Peter Hein baalden hier wel van, want ze hadden hun UP-aandelen nog niet uitgespeeld, en zo liepen ze mooi een paar miljoen mis. Voor beide spelers was dat dan ook hun eerstvolgende actie. Dat was maar goed ook, wnat de derde telling kwam weer slechts enkele beurten later.
Met nog slechts een uitkering te gaan, die bovendien ieder moment kon komen, speelde iedereen als een gek aandelen uit. Hierdoor veranderde er weinig in de relatieve posities van de spelers. Daarvoor was het nodig dat het spel nog een behoorlijk aantal ronden zou duren, maar dat mocht niet zo zijn. Met nog redelijk wat aandelen in de stapel werd ook de laatste dividendkaart getrokken en werd voor het laats geld uitgekeerd.
Ondanks dat hij de eerste UP-uitkering had gemist, wist Niek overtuigend te winnen. Nummer twee bij UP Peter Hein had het een stuk minder gedaan, omdat hij daarnaast slechts in twee maatschappijen aandelen had. Dagmar was de beste van de rest, voornamelijk omdat ze bijna het hele spel het monopolie op oranje aandelen had gehad en die maatschappij flink had uitgebouwd.
Iedereen vond het een leuk spel, dat niet voor niets al zo vaak op deze avonden is gespeeld.

Uitslag: Niek 92, Dagmar 81, Jacqueline 73, René 70, Peter Hein 68, Anneke 66
Waardering: Anneke, Dagmar, Jacqueline, Niek en René 4, Peter Hein 3½

8 juli 2003

Spelers: Bas, Chuck, Dirk Jan, Hieke, Peter Hein en Sten

Op zoek naar een bordspel geschikt voor zes spelers uit de kast van Dirk Jan viel de keuze op Union Pacific. Alleen Sten kende het niet, zodat Hieke het hem uitlegde. Peter Hein schudde alvast de dividendkaarten door de aandelen, maar legde niet alles goed terug, want het duurde te lang voor de eerste dividendkaart kwam. Er werd nu met de variant gespeeld dat je alleen aan Union Pacific-aandelen kunt komen door aandelen in te ruilen. Met zes spelers kan er veel concurrentie zijn om de maatschappijen, maar in de eerste ronde viel dat nog mee. Bijna iedereen had wel een lijn voor zichzelf alleen. Ruim voor de tweede dividendkaart waren de UP-aandelen al vergeven, en bij het uitspelen van de aandelen bleken Bas, Chuck en Peter Hein samen de meeste te hebben. Dit verzekerde hen van een vaste stroom van  in komsten. Dirk Jan nam de tip die hij eens had gelezen om nooit meer dan vier aandelen in de hand te houden ter harte, en investeerde vaak. Daardoor had hij in de meeste verschillende lijnen een belang, maar kon hij weinig bouwen aan de lijnen waar hij de meeste aandelen had. Verder had hij veel tweede posities, wat maar een beperkte hoeveelheid geld oplevert. Sten daarentegen had slechts in twee verschillende maatschappijen aandelen, maar wel direct de meerderheid. Omdat anderen daar ook aan meebouwden, kon hij zich concentreren op het behouden van de eerste positie. Dat was wel nodig ook, want Peter Hein begon een wapenwedloop met hem om aandelen in de groene maatschappij. Uiteindelijk won Sten die nog net voor de laatste telling. Aan het einde bleek dat de eerste positie in UP Bas, Chuck en Peter Hein op ruime voorsprong op de rest had gezet. Bas had daarbij net iets beter geïnvesteerd in de andere lijnen en won nipt.

Uitslag: Bas 108, Peter Hein 104, Chuck 102, Dirk Jan 83, Hieke 81, Sten 63
Waardering: Bas, Dirk Jan en Sten 4, Hieke en Peter Hein 3½, Chuck 3

10 juni 2003

Spelers: Dirk Jan, Hieke, Pascal en René

Nadat Peter Hein tijdens het wachten op de andere spelers had laten zien dat hij de Lunar Lockout opgave van Dirk Jan kon oplossen, bleken er genoeg spelers voor het spelen van twee spellen te zijn. Peter Hein had de Sterrenvaarders van Catan meegenomen en wist daar spelers voor te strikken. Het resterende viertal vond bij Dirk Jan in de kast Union Pacific.
Eerdere speelsessies hadden Dirk Jan op internet naar wat hints en tips doen zoeken. Dit had onder meer de tweede editie spelregels opgeleverd. Door de tweede editie regels komen de dividendkaarten sneller in het spel en worden meer aandeelkaarten uit het spel genomen.
Na een korte uitleg over de wijzigingen met de eerste editie regels, die iedereen nog min (of meer) kent, werd gestart met het spel.
Hieke en René zitten na elkaar en blijken beide als startaandeel zwart te hebben gekozen. In de verdere loop van het spel maakt Hieke er een gewoonte van om in de lijnen waarin René investeerd, ook te investeren. René vind die mogelijkheid het enige nadeel van het spel, maar doet vervolgens hetzelfde door de witte lijn van Dirk Jan over te nemen! Dirk Jan neemt op soortgelijke wijze de lichtblauwe lijn over van Pascal, nadat deze hem in zijn eentje vrijwel compleet heeft gebouwd. Gelukkig voor Pascal heeft hij er dan al twee dividend ronden opbrengsten van genoten.
De laatste dividendkaart laat lang op zich wachten. De spelers benutten de tijd om extra bij te bouwen en vooral verder te investeren. Dit leverd echter geen grote wijzigingen in de aandeelhouders volgorde op.
Pascal verdedigd zijn toppositie in UP en weet ook de leiding in de lichtblauwelijn van Dirk Jan terug te pakken.
Bij de eindtelling liggen de scores dicht bij elkaar, maar heeft Pascal gewonnen.

Uitslag: Pascal 121, Hieke 120, Dirk Jan 113, René 103
Waardering: Dirk Jan, Pascal en René 4, Hieke 3½

28 januari 2003

Spelers: Dirk Jan, Pascal, Peter Hein, Shuk-ha en Walter

Peter Hein had Union Pacific weer eens meegenomen om te spelen. Aanvankelijk had hij wat concurrentie om andere spelers met Wendy, die Händler von Genua had meegenomen. Dirk Jan wilde sowieso Union Pacific wel spelen, en Pascal, Shuk-ha en Walter waren ook wel benieuwd. Alledrie kenden ze het spel niet, zodat Dirk Jan en Peter Hein het eerst uitlegden, en het spel ook maar begonnen.
Nog voor iedereen ook maar aan de beurt was geweest, viel de eerste dividendkaart al, zodat iedereen slechts een schamel bedrag verdiende. Peter Hein begon als enige met een aandeel in de blauwe maatschappij (waarvan er slechts zes zijn), en begon die maatschappij stevig uit te bouwen. Dirk Jan en Walter streden aanvankelijk om de paarse lijn, die ze samen uitbouwden. Uiteindelijk werd de strijd beslist in het voordeel van Walter, maar gelukkig voor Dirk Jan had hij ook andere plannen. Een daarvan was het verkrijgen van een meerderheid in aandelen Union Pacific, maar nu was het Peter Hein die hetzelfde plan had. Ook hier trok Dirk Jan aan het kortste eind, want hij eindigde met net een aandeel minder toen ze allemaal op waren. Hij en Peter Hein hadden ook nog eens de pech dat de tweede en derde dividenduitkeringen vlak na elkaar kwamen, zodat ze niet van hun opbouwende werk konden profiteren. Of was het gewoon slechte timing?
Pascal daarentegen had het beter voor elkaar; hij had bij de uitkeringen een meerderheid in de rode maatschappij, verreweg de grootste op het bord. Ook zijn witte aandelen leverden hem geen windeieren op, en hij nam een forse afstand van de rest. Dirk Jan kon pas na de derde uitkering beslag leggen op de meerderheid in rood.
Het duurde vervolgens erg lang voor de laatste uitkering kwam. Peter Hein en Shuk-ha benutten die tijd om de tot nu toe genegeerde zwarte maatschappij op te bouwen tot de tweede maatschappij van het land. Pascal vond het vervolgens nodig om ook maar wat zwarte aandelen uit te spelen en Shuk-ha zo van inkomsten te beroven.
Toen het spel eindigde bleek Pascals eerder opgebouwde voorsprong voldoende te zijn voor de overwinning. Peter Hein liep vooral dankzij zijn Union Pacific-aandelen nog wel in, maar niet genoeg. Dirk Jan had nog een inhaalslag gemaakt door de meerderheid in rood over te nemen, maar moest toch genoegen nemen met een laatste plaats.

Uitslag: Pascal 113, Peter Hein 110, Shuk-ha 89, Walter 85, Dirk Jan 76
Waardering: Pascal 4½, Dirk Jan, Peter Hein en Shuk-ha 3½, Walter 2½

22 oktober 2002

Spelers: Emile, Joan en Peter Hein

Joan was tijdens het potje Koehandel aangekomen, en had eerst een tijdje toegekeken voor zelf te kunnen spelen. Na Koehandel bestond de keuze uit Medina en Union Pacific; samen met Emile en Peter Hein stortte hij zich in de treinaandelen. Met drie spelers is er minder concurrentie om de verschillende spoorlijnen, en dat was in het begin goed te merken. Iedere speler had zijn eigen maatschappij waarvoor hij flink aan het bouwen was. Daarbij was het natuurlijk aantrekkelijk om proberen een tweede positie in andermans maatschappij te verwerven. Zo investeerde Jon stevig in de rode maatschappij, die uiteindelijk de gehele noordkant van het bord bediende. Emile en Peter Hein stortten zich op respectievelijk wit en paars, en putten daarbij de totale treinvoorraad uit. Peter Hein had het geluk dat geen van zijn beide medespelers een paars aandeel trok, zodat hij bij drie dividenduitkeringen incasseerde voor de eerste en de tweede plaats. In Union Pacific werd pas laat geïnvesteerd, en leverde bij de tweede uitkering nog niks op. Na drie uitkeringen was het duidelijk dat Peter Hein, met name door zijn paarse avontuur, flink op voorsprong stond. De laatste dividendkaart wilde echter maar niet komen, tot op een zeker moment er geen enkele trein meer geplaatst kon worden. De maatschappijen waarvan nog treinen beschikbaar waren, waren compleet ingebouwd, en konden niet meer uitbreiden. Hierdoor zou de laatste dividendkaart nooit meer komen. Wat nu? Er werd besloten om het spel maar te laten eindigen zonder vierde uitkering, aangezien de onderlinge verhoudingen niet erg gewijzigd waren sinds de vorige uitkering. Zoals verwacht was het inderdaad Peter Hein die won. Iedereen vond het wel een aardig spel, al was het verloop enigszins vreemd.

Uitslag: Peter Hein 104, Joan 87, Emile 62
Waardering: Joan 3½, Emile en Peter Hein 3
 

27 augustus 2002

Spelers: Bas, Det, Rob en Wendy

Wendy voelde wel wat voor Union Pacific, wat ook voor de rest gold. Det had het al eens eerder gespeeld, maar dat was al weer erg lang geleden. Met de spelregels erbij was het snel genoeg uitgelegd. Al snel werd er om de groene lijn gestreden. Iedereen had veel soorten aandelen, alleen Wendy specialiseerde zich in geel, oranje en zwart. Det ging hierin mee. Rob had veel wit, en reed heel Amerika rond. Uiteindelijk kwamen zelfs alle witte treinen op het bord, hetgeen vlak voor het einde ook voor zwart gold. De eerste telling waarbij de Union Pacific-aandelen geld opleverden werd door Wendy gewonnen, daarna legde Rob ineens zeven op tafel, waardoor hij de andere tellingen won. De laatste twee dividenduitkeringen kwamen in één ronde na elkaar. Iedereen dacht dat Det ging winnen, omdat ze bijna alle kleuren had, en vaak tweede was. Maar uiteindelijk bleek Wendy net drie miljoen meer te hebben verdiend, voornamelijk door haar goede positie in geel. Iedereen vond het wel een leuk spel.

Uitslag: Wendy 160, Det 157, Rob 116, Bas 113
Waardering: Det en Wendy 4, Bas en Rob 3½

11 juni 2002

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Hieke, Niek en Peter Hein

Na het luchtige beginspelletje was het nu tijd voor een wat langer bordspel. Peter Hein had Union Pacific meegenomen, dat hij al een tijd in de kast had liggen maar nog niet gespeeld.
De uitleg was snel gebeurd, maar de beperking dat je alleen treinen mag plaatsen op het type spoor waarvan je net een spoorkaart hebt uitgespeeld was niet helemaal blijven hangen. Veel invloed had het uiteindelijk niet, want de fout werd snel ontdekt. Terwijl de overige spelers al begonnen te investeren, besloot Dirk Jan eerst flink wat aandelen op te potten. Bij de eerste dividenduitkering moest hij zich dus ook tevreden stellen met een schamele drie miljoen. Maar het oppotten bleek niet onverstandig: hij had zich gespecialiseerd in aandelen van drie maatschappijen (waaronder Union Pacific), en in twee daarvan had hij zich al verzekerd van de absolute meerderheid. Een nadeel hiervan was dat de anderen zich niet meer geroepen voelden om deze maatschappijen uit te breiden, maar aangezien het er maar twee waren, redde Dirk Jan dat prima in zijn eentje. De anderen gingen in de overige maatschappijen de concurrentie aan, en de meerderheidsbelangen wisselden regelmatig van speler. Dagmar bleek met verrassend weinig aandelen een meerderheidsbelang in de grootste maatschappij te kunnen handhaven, terwijl Hieke vooral probeerde in de kleine maatschappijen de meerderheid te verwerven. Peter Hein spaarde van alles en nog wat, maar Niek spande hierin de kroon. In geen enkele maatschappij had hij als enige een meerderheidsbelang, maar met al zijn zeven maatschappijen wist hij geld te verdienen. Na de eerste dividenduitkering kon er lange tijd gebouwd en geïnvesteerd worden. Maar toen ineens kwamen de volgende twee direct na elkaar, en twee beurten later de laatste. Ondanks dat hij maar aandelen van drie maatschappijen had, wist Dirk Jan hierbij net iets meer te incasseren dan de rest. Zijn meerderheidsbelang in Union Pacific was beslissend voor zijn krappe overwinning. De dividenduitkering volgden elkaar te snel voor de andere spelers om hem hier uit te dagen. Het was overigens maar de vraag of dat gelukt was, aangezien Dirk Jan nog vier UP-aandelen achter de hand had. De verschillen in de uitslag waren klein; iedereen vond het wel een aardig spel, dat nog wel eens op tafel zal verschijnen.

Uitslag: Dirk Jan 108, Peter Hein 104, Hieke 103, Niek 98, Dagmar 83
Waardering: Hieke en Peter Hein 3½, Dagmar, Dirk Jan en Niek 3

terug naar boven