Takenoko

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Antoine Bauza
Uitgever: Matagot (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

De Japanse keizer heeft van zijn Chinese collega een prachtig cadeau gekregen, een echte, levende pandabeer en wat bamboestekjes om te zorgen dat de panda genoeg te eten heeft. Het zou onbeleefd zijn om zo’n kostbaar geschenk te weigeren en dus wordt de panda in de tuin gezet en krijgt de tuinman de opdracht om voor de stekjes en de beer te zorgen. Als dat maar goed gaat!

De spelers proberen in Takenoko (het japanse woord voor bamboescheut) zo veel mogelijk punten te scoren door opdrachten te volbrengen. Er zijn drie soorten opdrachten. Voor het eerste type opdracht moet je zorgen dat de panda een bepaalde combinatie van bamboesoorten eet. Voor de tweede soort opdrachten moet je er voor zorgen dat een bepaald type bamboe op een bepaalde manier groeit (vier stukken hoog, naast een waterpool). De laatste soort opdrachten zijn opdrachten waarbij je de tuin op een bepaalde manier moet aanleggen (bepaalde combinaties van bamboesoorten).

De opdrachten vervul je met hard werken en een beetje geluk. Het geluk is afkomstig van de dobbelsteen die je aan het begin van je beurt gooit en die je een actie geeft (bijvoorbeeld: verplaats de panda naar een plek waar hij een lekker stronkje bamboe opeet of geef bepaalde bamboeplanten water waardoor ze lekker gaan groeien). Het harde werken doe je doordat je iedere beurt twee acties mag uitkiezen waarmee je de tuin kan uitbreiden (extra tegels aanleggen), de tuin kan irrigeren (zonder water groeit niets), de tuinman kan laten schoffelen (zodat de bamboe lekker gaat groeien), de panda verplaatsen (zodat hij weer eens kan eten) of je een extra opdracht kan trekken.

Het spel is afgelopen zodra iemand een bepaald aantal opdrachten heeft uitgevoerd. Vervolgens worden de punten geteld en de speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Het eerste wat opvalt aan Takenoko is de prachtige uitvoering: mooie dikke kartonnen tegels, een leuke miniatuur panda en tuinman en prachtige pastelkleurige bamboescheuten. Zo’n mooi spel nodigt uit tot spelen. Het spel zelf is een toegankelijk familiespel. Beurten zijn overzichtelijk (gooi dobbelsteen en kies twee acties) en daardoor is het een makkelijk spel om te leren. Dit wordt nog eens versterkt doordat de verschillende mogelijkheden heel overzichtelijk op de kaart staan die iedere speler aan het begin krijgt.

Het spel speelt dan ook lekker makkelijk weg. Vooral gezinnen met wat jongere kinderen zullen Takenoko daardoor met veel plezier spelen. De keerzijde is dat het spel voor verwende veelspeler iets te gladjes verloopt. Er zit namelijk wat weinig interactie in het spel en de keuzes die je maakt worden wel redelijk gestuurd door de opdrachten die je hebt getrokken. Veelspelers raad ik dan ook aan om het spel eerst eens te proberen voor ze tot de aankoop over gaan, ouders die een leuk spel willen om met hun kinderen te spelen zullen van deze aanschaf geen spijt krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *