Ticket to Ride: Europe

Geplaatst door

2-5 spelers
60 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 8 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Na het succes van Ticket to Ride was het natuurlijk wachten op een opvolger. Persoonlijk had ik verwacht dat er nieuwe landkaarten uitgebracht zouden worden (net zo als bij Funkenschlag is gebeurd). Op deze manier zou tegen beperkte kosten extra variatie in het spel kunnen komen.

De variatie is er gekomen, maar niet in de vorm van uitbreidingen. Ticket to Ride Europe is een op zich zelf staand spel dat duidelijk gebaseerd is op het origineel. Gelukkig zijn er meer verschillen dan alleen het spelbord, maar het spel is prima uit te leggen door alleen de verschillen te benoemen.

Allereerst verschilt de kaart. Speelt het origineel zich af in Amerika, TtR Europe speelt zich natuurlijk af in Europa. Behalve de plaatsnamen heeft dit ook invloed op het aantal verbindingen per stad. Dit zijn er veel minder waardoor de kans groter is dat je wordt ingebouwd. Dit zorgt voor flink wat extra spanning in het spel.

Op de kaart zijn ook tunnels afgebeeld. Die bouw je in principe op dezelfde manier als normale spoorverbindingen, je moet alleen na het beëindigen van je beurt nog de drie bovenste kaarten van de trekstapel omdraaien. Als hier kaarten in de kleur van je tunnel tussen zitten dan moet je voor iedere kaart nog een extra kaart in de gevraagde kleur uit je hand spelen.

Verder zijn er velden waar je verplicht een locomotief (joker) kaart moet spelen. Hierdoor moet je soms er wel voor kiezen om één joker te pakken in plaats van twee gewone kaarten. Ook dit zorgt daardoor voor extra tijdsdruk.

Verder zijn de opdrachtkaarten ook een beetje aangepast. Iedereen krijgt aan het begin één waardevolle moeilijke opdracht en drie makkelijke opdrachten. Je mag vervolgens zelf kiezen welke je wilt houden. Tijdens het spel kunnen alleen korte opdrachten worden bijgetrokken.

De laatste verandering is de toevoeging van stations. Tegen betaling mag je op een stad een station plaatsen. Dit station overbrugt dan als het ware één niet aangelegde verbinding. Dit kan handig zijn als een stad al is ingebouwd maar je er toch echt naar toe moet voor je opdracht óf als de aan te leggen verbinding heel kostbaar is. Niet gebruikte stations leveren aan het eind van het spel extra punten op.

… en de waardering

Ticket to Ride Europe is net als zijn voorganger een prima spel. Ik vind het zelfs een fractie beter omdat je elkaar veel meer dwars kan zitten door het verminderde aantal aansluitingen per stad. Was het in Amerika bijna altijd nog wel mogelijk om via een omweg toch bij die ene stad te komen, in Europa lukt dit regelmatig niet, je moet er dus echt snel bij zijn en dit zorgt voor veel extra spanning. Ik had het wel netjes gevonden als het spel ook te krijgen was geweest als echte uitbreiding. Aan alleen de kaart, opdrachtkaartjes en stationnetjes had je genoeg gehad om het spel te spelen en dit had flink in de aanschafkosten kunnen schelen. Nu zou ik mensen die het origineel al hebben alleen aanraden de Europese variant te kopen als ze het spel echt vaak spelen omdat anders de forse aanschafprijs niet tegen het extra speelplezier opweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *