Tutanchamun

Geplaatst door

2-6 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Amigo (1993)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Reiner Knizia heeft inmiddels meerdere spellen met het thema het oude Egypte en meerdere verzamel-combinaties-van-dit-of-dat-spellen op zijn naam staan. Tutanchamun past naadloos in deze traditie. Het idee achter het spel is dat op het moment dat het graf van de farao Tutanchamon geopend wordt meerdere archeologen naar binnen gaan en proberen de meest waardevolle schatten te verzamelen. De verschillende schatten zijn plaatjes van echte vondsten uit het graf van Tutanchamon. In het spelregelboekje staat voor de geïnteresseerde dan ook een korte beschrijving van de verschillende stukken.

Het spel bestaat uit zeventig schatfiches. Van sommige schatten is er maar één, van andere meerdere. Het aantal keer dat een schat in het spel zit staat op elk van de fiches aangegeven. Deze schatfiches worden geschud en neergelegd in een rij. De spelers beginnen achter aan de rij en mogen omstebeurt een van de fiches oprapen. Je mag alleen maar vooruit, dus fiches die je hebt laten liggen kun jij nooit meer oprapen. Sommige fiches slaat iedereen over en verdwijnen zo dus uit het spel. Zodra alle fiches van een bepaalde soort zijn opgeraapt of uit het spel zijn, wordt deze soort gewaardeerd. De speler die de meeste van deze soort heeft, krijgt net zo veel punten als het nummer wat er op staat. De nummer twee krijgt de helft. Wie als eerste 25 punten heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Tutanchamun is een echte Knizia. Samengevat: zo slim mogelijk combinaties van fiches verzamelen en daar krijg je punten voor, en wie als eerste de limiet bereikt wint. Op zich best aardig, maar inmiddels heeft Reiner Knizia al zo veel van dit soort spellen uitgegeven dat het wel heel erg als meer van hetzelfde begint te voelen. Als je geen genoeg kan krijgen van dit principe, dan is Tutanchamun een echte aanrader. De meeste spellenliefhebbers zullen echter geen behoefte hebben aan nog een variant op dit spelprincipe.

Wat betreft de thematische aankleding van dit spel zijn de puntjes ook niet op de i gezet. Aan het eind van de keten van schatfiches wordt een kartonnen piramides gezet. Zoals iedereen wel weet, lag Tutanchamun in de Vallei der Koningen begraven en dus niet in een piramide. Op deze piramide staan bovendien op alle vier de zijden cartouches met hiërogliefen. Helaas staat hier complete onzin, de hiërogliefen bestaan wel, maar de combinaties betekenen niets. Op de doos staat wel de cartouche met de naam van Tutanchamon, jammer dat ze deze niet ook even op de piramide hebben gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *