Blokus

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Bernard Tavitian
Uitgever: Winning Moves (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Blokus is een spel van de lange adem: in 2002 stond het op de nominatielijst van de Spiel des Jahres, het jaar erop werd het ook in Nederland gesignaleerd en inmiddels is het zelfs al een tijdje verkrijgbaar bij enkele grotere speelgoedketens. Dat laatste lijkt wat vreemd, want het abstracte uiterlijk en de wat hoge prijs dragen niet bij aan de potentiële populariteit van het spel.

Toch heeft Blokus genoeg in zich om een succes te worden. De belangrijkste troef is eenvoud. Ik kom niet vaak spellen tegen waarbij de toelichting -in twee alinea’s- die achterop de doos staat, genoeg is om het spel direct te spelen. Het spelregelboekje is alleen nodig als je wilt weten wat er anders is als je met minder dan vier spelers bent.

Wat het spel zelf betreft: Blokus doet nog het meest denken aan Cathedral voor meer spelers. Iedere speler heeft 21 verschillend gevormde speelfiguren, die in grootte variëren van één tot vijf vakjes. Als je aan de beurt bent, moet je een van je figuren op het bord plaatsen. Dit bord is ook in vakjes ingedeeld. De speelfiguren en het bord zijn zo ontworpen dat de stukken goed blijven liggen, en niet direct verschuiven. Iedere speler begint in een hoek van het bord; het eerste stuk dat je legt moet het vakje in jouw hoek bedekken. Volgende stukken moeten minstens één ander stuk van jezelf raken, maar alleen diagonaal! Stukken van je tegenstander mag je wel horizontaal of verticaal raken, maar je eigen stukken niet.

Het spel eindigt als niemand nog reglementair een stuk kan plaatsen. Iedereen telt het aantal vakjes waaruit de stukken bestaan die hij of zij niet kon plaatsen. De speler met het laagste aantal overgebleven vakjes wint.

… en de waardering

Blokus is een goed voorbeeld van hoe een abstract spel leuk kan zijn. Dit genre spellen kan niet iedereen kan bekoren. Maar als ik zelfs zelferkend spellenhaters hoor zeggen dat dit ‘geen verkeerd spel’ is, dan is dat voor mij het bewijs dat Blokus meer biedt. Daar was ik zelf ook al achter, want wat een variatie is er mogelijk met vier keer 21 speelfiguren! Het uitdenken van een goede strategie is van levensbelang, maar er zit genoeg interactie om de slimste plannen van je tegenstander te dwarsbomen. Het enige echte nadeel dat ik kan bedenken is dat Blokus eigenlijk alleen goed tot z’n recht komt met vier spelers. Met twee is het een prima spel, voor drie is het vanwege de asymmetrie eigenlijk ongeschikt. Maar hoe dan ook, of je nu van abstracte spellen houdt of niet, Blokus is een intrigerend spel dat je geprobeerd moet hebben (hetgeen mogelijk is op de website).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *