Die Siedler von Catan Deutschland Edition

Geplaatst door

3-4 spelers
60 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Kosmos (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In de spellenwereld is het heel normaal dat succesvolle spellen worden opgevolgd door varianten en uitbreidingen. Bij geen enkel spel wordt het echter zo bont gemaakt als bij Monopoly. Als plaats/land/tv-serie/voetbalclub tel je schijnbaar niet mee als er geen speciale Monopoly-editie is die jouw naam draagt. Al kun je in dit geval eigenlijk niet eens spreken van varianten, alleen de looks zijn aangepast, het spel zelf blijft hetzelfde.

Het succesvolste spel van de afgelopen jaren is zonder twijfel Catan. Na het succes van het basisspel zagen dan ook vele uitbreidingen en varianten het licht en het eind hiervan lijkt nog lang niet in zicht. Catan lijkt nu zelfs dezelfde richting op te gaan als Monopoly, vorig jaar verscheen namelijk de Duitsland-versie bij Kosmos en 999 games heeft al aangekondigd dat er ook een Kolonisten van de Lage Landen gaat verschijnen.

In het Duitsland spel komen de bekende Catan-elementen terug. De dobbelsteenworp bepaalt nog steeds de opbrengsten, 7 gooien activeert de rover, ruilen mag, met de grondstoffen bouw je wegen, gebouwen en koop je actiekaarten. En de speler die als eerste een bepaald aantal punten heeft veroverd wint het spel.

De grootste verandering is het uiterlijk van het spel. Je speelt op de kaart van Duitsland en hierop staat al aangegeven welke plaatsen je mag bebouwen. De afstand tussen deze plaatsen is niet altijd even ver, soms zit er maar één weggetje tussen twee plaatsen, maar dit kunnen er ook twee of drie zijn. Een andere aanpassing is dat je dorpen niet meer kan opwaarderen naar steden maar dat hier monumenten voor in de plaats zijn gekomen. De monumenten zijn plastic miniatuuruitvoeringen van bekende Duitse bouwwerken (bijvoorbeeld de dom in Keulen en de Brandenburger Tor in Berlijn). Als je deze bouwt levert dit je een punt én een éénmalige bonus op (bijvoorbeeld een hout en wol).

… en de waardering

Als je het basisspel van Catan leuk vindt zul je in principe deze Duitsland-editie ook kunnen waarderen. Beide spellen zijn namelijk op wat kleine punten na identiek. Het spel is dan ook vooral leuk als je een speciale Duitsland-editie van het oude vertrouwde Catan wilt hebben. Als je het basisspel al hebt en je geen Germanofiel bent, dan kun je deze editie rustig in de winkel laten liggen.

Ik ben wel heel benieuwd of in navolging van de Lage Landen en Duitsland nog meer landen gaan volgen en hun eigen Catan editie gaan uitbrengen. Ik zou het erg leuk vinden als de markt voor thema-spellen verandert van een monopoly naar een duopoly doordat Catan aan het imperium van Monopoly gaat tornen. Wordt dus hopelijk vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *