startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Calico
Calico

Auteur: Kevin Russ
Uitgever: AEG (2020)
Aantal spelers: vanaf 1 tot 4
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 tot 45 minuten
Prijs: circa 35 euro
Soort: bordspel


Het spel ...
Calico is een ander woord voor lapjeskat. En dat is een heel toepasselijk naam voor een spel waar je van lapjes stof een quilt gaat maken waarop katten graag willen liggen. De katten in kwestie zijn helaas niet snel tevreden en dus is het nog best een uitdaging om een goed kattenplekje voor ze maken van al die kleine stukjes stof.

Calico is een puzzelspel waarin de spelers aan het begin van het spel een leeg bordje krijgen waarop ze hun quilt gaan maken met zeshoekige tegels in verschillende kleuren en patronen. Het spel zelf is heel simpel: iedere ronde leg je uit je persoonlijke voorraad van twee zeshoekige tegels er één op je spelersbordje. Daarna vul je je voorraad weer aan door één van drie openliggende tegels te kiezen. Ten slotte vul je de plek van de gekozen tegel weer op door een tegel uit de zak te trekken.

De uitdaging in dit spel zit in het bepalen waar je elke tegel op je bordje legt. Je kan namelijk op drie verschillende manieren punten scoren door de juiste tegels naast elkaar te leggen. Aan het begin van het spel heeft iedere speler drie opdrachttegels op zijn bord gelegd. Om deze opdrachten te vervullen (en dus de punten te scoren) moet je de op de opdracht aangeven combinatie van kleuren of patronen rondom de opdrachttegel leggen. Maar je kan ook punten scoren door groepjes tegels in dezelfde kleur neer te leggen. Als je namelijk ten minste drie tegels van dezelfde kleur aangrenzend aan elkaar neerlegt, dan mag je een knoopje pakken (drie punten). En de laatste manier om punten te scoren is door je quilt zo te maken dat katten er op komen liggen. Aan het begin van het spel worden drie katten neergelegd die zo hun eigen ideeën hebben over hoe het plekje waar ze gaan liggen er uit moet zien (een bepaald patroon en een bepaalde vorm of aantal tegels).

Het spel is afgelopen als de bordjes vol zijn en dan worden de punten geteld. Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

... en de waardering
Wat een leuk spel is dit! De regels zijn reuze simpel, maar je bent het hele spel lekker bezig doordat je moet puzzelen bent om de tegels zo te leggen dat ze zo veel mogelijk punten opleveren. Als je de tegels een beetje handig neerlegt, dan kan een tegel zelfs aan meerdere doelen bijdragen (bijvoorbeeld zowel de kleur voor een knoopje als het patroon om een kat te lokken). Natuurlijk komt het regelmatig voor dat die ene tegel die perfect zou passen net niet voorbij komt en moet je kiezen welk doel je opgeeft (wel het knoopje scoren en daarmee accepteren dat de kat niet bij jou komt liggen of andersom). Maar als de perfecte tegel wel voorbij komt, dan levert dat even zo’n heerlijk geluksmomentje op doordat even alles klopt. Dit spel is door zijn eenvoud en schattige thema aantrekkelijk voor families en gelegenheidsspelers, maar door het puzzelen uitdagend genoeg om ook bij verwende veelspelers in de smaak te vallen. Het zou me dan ook verbazen als dit spel niet heel veel harten gaat veroveren in de spellenwereld en daarbuiten.

4 pionnen
Dagmar

terug naar boven