startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Kat en Muis
Kat en Muis

Uitgever: Identity Games (2005)
Aantal spelers: 2
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Speelduur: 15 minuten
Prijs: circa 10 euro
Soort: 2-persoons


Het spel ...

Kat en Muis is een abstract kinderspelletje dat twintig jaar geleden al eens is uitgebracht door Jumbo. Onlangs heeft Identity Games het in een nieuw jasje gestopt en opnieuw uitgebracht, tegelijk met een ‘volwassen’ opvolger, het Bernini Mysterie.

Beide spelers krijgen acht schijven, met daarop afgebeeld een kat of een muis. Om beurten mogen de spelers een nieuwe schijf in het spel brengen door hem op tafel of een andere schijf te leggen, of de bovenste schijf van een stapel te verplaatsen naar een andere schijf of op tafel. Stapels mogen niet hoger worden dan drie schijven.

Het is de bedoeling om als eerste vijf schijven met jouw afbeelding (kat of muis) zichtbaar te krijgen. Als je daar in slaagt, win je het spel.

... en de waardering

Dit geheugenelement kom je in massa’s kinderspelletjes tegen, en met reden. Wat een spel verder voor een kind leuk maakt, is de sfeer die een spel ademt, door de vormgeving of het thema. Goede voorbeelden zijn Jakkiebak Kippenkak, Sprookjesland en de meeste spellen van Haba. Op dit vlak schiet Kat en Muis echter tekort, want dat is eerlijk gezegd vrij saai. En als je een abstract spel met een kind van zes wilt spelen, kun je meestal wel direct beginnen met iets als Reversi of dammen. Kat en Muis is daarom nog geen slecht kinderspel, maar er zijn genoeg betere en/of mooiere voorhanden.

2 pionnen
Peter Hein

terug naar boven