startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Lucky Numbers
Lucky Numbers

Auteur: Michael Schacht
Uitgever: Ravensburger (2012)
Aantal spelers: vanaf 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten
Prijs: circa 15 euro
Soort: bordspel


Het spel ...
Familiespellen van Ravensburger koppelen eenvoudige regels vaak aan een vloeiend spelverloop. Maar zo eenvoudig als de regels van Lucky Numbers kom je ze maar zelden tegen. Iedere speler krijgt een bordje met daarop 4x4 vakjes. De bedoeling is om daar genummerde fiches zo neer te leggen dat ze zowel in de rijen als kolommen van laag naar hoog liggen.

Per speler wordt er een set fiches genummerd van 1 tot 20 gebruikt en deze sets worden blind geschud. Voor het spel begint draaien alle spelers een fiche om en leggen dit ergens in de diagonaal van hun bord. Dit doe je vier keer, zodat iedereen begint met vier fiches op zijn bord. Vervolgens mag je in je beurt een fiche omdraaien en deze eventueel op je bord leggen, of een eerder opengedraaid fiche nemen. Fiches die al op je bord liggen mag je ook vervangen en terug leggen in de algemene voorraad. Uiteraard blijven ze wel opengedraaid liggen.

Bij het plaatsen moeten alle fiches in de rij en kolommen gerangschikt liggen van laag naar hoog. Je mag dus geen 12 neerleggen als verderop in de rij ook al een 12 of lager ligt.

Het spel is afgelopen zodra iemand erin slaagt zijn hele bord vol heeft. Deze speler wint het spel.

... en de waardering
Lucky Numbers doet sterk aan Finito denken. Ook hier is het simpelweg de bedoeling om als eerste een set genummerde fiches in de juiste volgorde neer te leggen op je eigen bordje. Net als Finito biedt Lucky Numbers eenvoudig speelplezier voor een breed publiek, al gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar Finito. Dat komt vooral doordat Finito met de dobbelsteen net wat meer spanning biedt, maar ook omdat de uitgangspositie voor iedereen daar gelijkwaardiger is. Bij Lucky Numbers kun je aan de eerste vier diagonaalfiches al bijna zien wie er gaat winnen. Een speler bij wie deze vier al oplopend liggen heeft een grote voorsprong op iemand bij wie dat totaal niet zo is.

Desondanks kun je met slim spel zeker je winkansen vergroten. Al met al biedt Lucky Numbers nog steeds genoeg plezierig gepuzzel. Wie op zoek is naar een snel en simpel familiespel kan het slechter treffen.

3 pionnen
Peter Hein

terug naar boven