startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Priests of Ra
Priests of Ra

Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Rio Grande Games (2009)
Aantal spelers: vanaf 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 tot 45 minuten
Prijs: circa 35 euro
Soort: bordspel


Het spel ...
“Beter goed gejat dan slecht bedacht” is een bekende uitdrukking. Dat zou Reiner Knizia’s reactie misschien zijn als hij de kritiek zou horen dat hij zich wel erg vaak laat inspireren door zijn eigen spellen. Wat te denken van al die varianten van Genius, Keltis en Ra?

Priests of Ra is weer een spel waar Knizia zijn eigen muze was. In feite is het vooral een variant op Ra. De kern van het spel blijft namelijk gelijk. Spelers trekken om beurten een fiche, die geveild worden zodra er een Ra-fiche getrokken wordt of iemand “Ra” roept. Bieden gaat met de bekende zonnefiches.

Het verschil met Ra is dat je Priests of Ra met een compleet nieuwe set fiches speelt, met een geheel eigen puntentelling. Nieuw is ook dat de meeste fiches tweezijdig zijn. De speler die zo’n tegel trekt kiest welke kant hij boven legt en kan daarmee de waarde van de te veilen fiches in zijn voordeel beïnvloeden. Priesterfiches staan je toe eerder verkregen fiches om te draaien, wat je weer mee invloed krijgt op je te behalen score.

Ook de rampen werken anders. In plaats van dat ze tegels elimineren leveren ze simpelweg strafpunten op. Maar iedere ramp levert meer straf op dan de vorige, dus je moet er niet teveel krijgen.

Net als in Ra wordt het spel drie keer onderbroken door een puntentelling. Ook hier scoor je met sommige categorieën pas bij de laatste telling. Wie daarna de meeste punten heeft wint het spel.

... en de waardering
Ra is een inmiddels legendarisch spel met een uitmuntend biedsysteem. Het is nog steeds een van mijn favoriete spellen van mijn favoriete auteur. Dat is dus nogal een maatstaf waartegen Priests of Ra wordt afgemeten. Dat is logisch, maar betekent niet dat Priests of Ra maar een middelmatig spel is. Integendeel, want het biedsysteem werkt hier net zo goed als in Ra. De nieuwe set tegels zorgt voor een andere dynamiek, maar voelt toch vertrouwd. Het was niet vreemd geweest als dit was uitgekomen als een uitbreiding op het origineel, maar als afzonderlijk spel kan het goed op eigen benen staan.

Desondanks zal Priests of Ra altijd in de schaduw blijven staan van het legendarische origineel. Maar iedereen die Ra met plezier speelt kan ik de opvolger van harte aanbevelen.

4 pionnen
Peter Hein

terug naar boven