startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Regenboogslang
Regenboogslang

Auteur: Brigitte Pokornik
Uitgever: Amigo Spiele (1999)
Aantal spelers: vanaf 2 tot 5
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Prijs: circa 7 euro
Soort: kinder


Het spel ...

Sinds een tijdje besteed 999 Games serieus aandacht aan haar lijn met kinderspellen. Hadden de meeste voorgangers, zoals Jakkiebak! of De Hazelnootridders, een sterk memory-element, bij de drie kaartspelletjes die het afgelopen najaar gepresenteerd zijn was dat niet het geval.

Regenboogslang is een van die spellen, en een van de simpelste spellen die ik ken. Het spel bestaat uit een set stevige kaarten, met daarop gedeeltes van wel heel kleurrijke slangen. Op de meeste staat een middenstuk, en op sommige staat een kop of staart. Deze stukken hebben allemaal één of twee kleuren, op enkele jokers na.

Als je aan de beurt bent, trek je een kaart van de stapel. De bedoeling is het maken van zo lang mogelijke slangen, bestaande uit een kop, staart en een lijf ertussen in. De getrokken kaart mag je aan een slang in aanbouw leggen, als de kleuren passen. De jokers tellen als iedere kleur en passen altijd. Maak je zo een slang af, dan mag je hem voor je neerleggen.

Het spel eindigt als de laatste kaart is aangelegd; de speler die de meeste slangenkaarten heeft verzameld wint het spel.

... en de waardering

Het is duidelijk dat Regenboogslang een zuiver kinderspel is. Het gebruiken van tactiek is onmogelijk, dus de doorsnee volwassene zal er niet veel plezier aan beleven. Hoe waardeer je zo’n spel? De beste oplossing is te kijken hoe leuk kinderen het vinden. En onder jonge kinderen, van zeg vier tot acht jaar, slaat het spel bijzonder aan. Gezien het enthousiasme dat ze voor dit spel aan de dag leggen (wat in mijn ervaring zeker niet voor ieder spel geldt), verdient Regenboogslang voor de juiste leeftijdscategorie een hoge waardering.

4 pionnen
Peter Hein

terug naar boven