startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ticket to Ride: Amsterdam
Ticket to Ride: Amsterdam

Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2020)
Aantal spelers: vanaf 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 10 tot 15 minuten
Prijs: circa 20 euro
Soort: bordspel


Het spel ...
Ticket to Ride Amsterdam is het derde spel dat in de steden-serie van het bekende treinenspel uitkomt. Ik had voor een Amsterdam-editie voor waterfietsen of rondvaartboten gekozen, maar Alan R. Moon heeft een andere keus gemaakt. Ticket to Ride Amsterdam speelt zich namelijk niet in de huidige tijd af, maar vier honderd jaar geleden in de Gouden Eeuw. Fietsen en rondvaartboten zag je toen in Amsterdam nog niet, maar handkarren des te meer.

Zoals elke goede Ticket to Ride variant betaamt, draait het in dit spel om de twist. De regels zijn namelijk voor 90% identiek aan alle andere Ticket to Rides. Dat betekent dat je in je beurt mag kiezen uit de bekende acties: transportkaarten (“trein”) trekken, routes claimen door transportkaarten te spelen of nieuwe contract (“route”) kaarten trekken.

De twist is dit keer dat op sommige routes een handkar staat afgebeeld. Als je zo’n route claimt dan trek je een kaart van de contractkaarten-stapel. Aan het eind van het spel zijn bonuspunten te verdienen voor de spelers op basis van wie de meeste van deze kaarten heeft.

En natuurlijk wint op het eind de speler die de meeste punten weet te scoren.

... en de waardering
Ook deze steden-versie is weer een super snelle Ticket to Ride variant die je in een vloek en een zucht gespeeld hebt. Het is echt een super geconcentreerde versie, die in een minimum aan tijd je toch echt even het Ticket to Ride gevoel geeft. Aan het bekende recept is een meerderheids-element toegevoegd doordat je door de routes aan de rand van het bord te claimen contractkaarten krijgt. Deze verandering heeft niet heel veel effect op het spelplezier, maar hij zit ook niet in de weg. Ik vind als ik eerlijk ben twists uit New York en Londen net iets interessanter. Maar dat neemt niet weg dat ik hoop dat de souvenirwinkels en museum-shops uit Amsterdam opletten en dit spel in hun schap gaan leggen. Er zijn heel veel slechtere souvenirs die je mee kan nemen van een bezoekje aan onze hoofdstad.

3 pionnen
Dagmar

terug naar boven