startpagina.
0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zeus en Hera
Zeus en Hera

Auteur: Richard Borg
Uitgever: Kosmos (2000)
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Prijs: circa 20 euro
Soort: 2-persoons
Lees ook het Spelverslag


Het spel ...

Zeus en Hera is één van de drie spellen voor twee spelers die dit najaar bij 999Games zijn verschenen. 999Games begint nu behoorlijk aan de weg te timmeren met haar reeks van spellen voor twee personen, die overigens allemaal van Kosmos afkomstig zijn. Dat is een goede zaak, want de spellen uit die Kosmos-reeks zijn doorgaans van goede kwaliteit. Zeus en Hera is geënt op het legendarische Stratego, en dat is goed te merken.

Het thema is de strijd tussen Hera en Zeus om hun 'geliefden' Argus en Io, die door de andere gevangen is gezet. De bedoeling van het spel is het opsporen van de gevangene van de tegenstander (de ‘vlag’), met behulp van grondtroepen en actiekaarten. De grondtroepen hebben allemaal tegenhangers in Stratego, maar hebben hier een mythisch karakter. Poseidon en Nemesis zijn de maarschalken en zijn dus het sterkst, Pythia is de spionne, de Pegasi bekleden de rol van verkenners, Medusa’s zijn bommen en de Helden en Amazones fungeren als mineurs. Beide legers worden gecompleteerd door een verzameling overige eenheden, zoals Cyclopen en Hydra’s.

Het grootste verschil met Stratego is dat het hier een kaartspel betreft. Er zijn twee soorten kaarten: grondtroepen, die hierboven beschreven zijn, en mythische kaarten. Aan het begin trekken beide spelers negen kaarten, en leggen daarvan drie grondtroepen gesloten voor zich neer. Deze drie kaarten vormen je eerste groep. Je kunt maximaal vier groepen van drie rijen op tafel hebben liggen, oftewel twaalf kaarten.

Tijdens je beurt staat je een aantal actiepunten ter beschikking, dat gelijk is aan het aantal rijen dat voor je ligt (in het begin dus drie). Voor een actiepunt kun je een kaart trekken, een mythische kaart uitspelen, een kaart aanleggen of een kaart van de tegenstander uitdagen. Met mythische kaarten kun je allerlei speciale acties uitvoeren. In het begin is het even wennen aan alle verschillende functies, maar de overzichtsblaadjes helpen veel.

Als je een kaart van de tegenstander uitdaagt, verdwijnt de zwakste kaart naar de aflegstapel, en blijft de sterkere open liggen. Als je door zo ’n aanval de gevangene van de tegenstander ontdekt, heb je gewonnen. Je wint ook als je alle op tafel liggende kaarten van je tegenstander weet te elimineren, of als je tegenstander niet alle actiepunten kan besteden. Het is niet verstandig je gevangene-kaart te lang in je handen te houden, want als deze wordt getrokken door middel van een Pegasus heb je ook verloren.

zeus en hera
Zeus, Hera en hun geliefden

... en de waardering

Het leukste aan Zeus en Hera zijn de vele manieren waarop je kunt winnen of verliezen. In de potjes die ik gespeeld heb, is iedere manier wel een keer voorgekomen, al blijft het ontdekken van de gevangene van de tegenstander de meest voorkomende. Het is een leuk spel, en een waardige aanvulling op de reeks, al blijft het jammer dat het zoveel op Stratego lijkt. Maar als je je daar niet aan wilt storen, moet je het zeker eens proberen. Drie pionnen, met doorgroeimogelijkheden!

3 pionnen
Peter Hein

terug naar boven