It’s a wonderful world

Geplaatst door

TIP
1-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Frédéric Guérard
Uitgever: Geronimo (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 4.3]

Het spel…

It’s a wonderful world is een kaartspel over landen die met elkaar verwikkeld zijn in een race om te laten zien dat zij het meest geweldige land te zijn. Op de kaarten staan prachtige projecten en gelukkige mensen die genieten van de technische vooruitgaan. Het moet geweldig zijn om in zo’n land te wonen. Of toch niet… Voor een gelukkig land zijn er namelijk wel heel veel projecten die met oorlogsvoering te maken hebben. En waarom is er eigenlijk een groot propagandacentrum nodig? En waar dient dat nieuwe vaccin eigenlijk exact voor? En is het nou echt zo fijn om op het strand te liggen als daar ook een fabriek staat die donkere wolken uitstoot? En waarom zijn er geen bezoekers in dat prachtige museum?

It’s a wonderful world duurt vier rondes en iedere ronde bestaat uit drie fases: draften, plannen en produceren. In de draftfase krijgen alle spelers zeven kaarten en kiezen ze er één van uit om vervolgens de resterende zes kaarten door te geven aan de buurman. Je kiest vervolgens weer een kaart uit de zes kaarten die je krijgt, enz. net zo lang tot je zeven kaarten in handen hebt. Op de kaarten staan de projecten die je kan gaan bouwen. Om een kaart te bouwen heb je bepaalde grondstoffen nodig. Gelukkig begint iedereen al met een kaart die een paar grondstoffen produceert die je kan gaan gebruiken. En daarmee kan je projecten gaan bouwen die je later in het spel extra grondstoffeninkomsten opleveren (en soms nog eenmalig ook wat extra grondstoffen).

Zeker aan het begin van het spel heb je niet genoeg grondstoffen om alle zeven kaarten te gaan bouwen. Je zal dus moeten kiezen welke je gaat bouwen. Kaarten die je niet kiest, leg je af en leveren meteen een bepaalde grondstof op. Het is dus verstandig om bij het draften in de eerste fase bij het kiezen niet alleen te letten op welke kaarten je wil bouwen, maar ook alvast wat kaarten te kiezen die je gaat afleggen om daarmee cruciale grondstoffen te krijgen voor je bouwplannen.
 
 
In de productiefase gaan de afgebouwde projecten vervolgens grondstoffen produceren die je meteen inzet om projecten af te bouwen. Een leuke twist hierbij is dat de verschillende soorten grondstoffen niet tegelijkertijd maar achter elkaar worden geproduceerd. Als eerste worden grijze blokjes geproduceerd, daarna zwarte, groene, gele en als laatste blauwe blokjes. De blokjes die je krijgt, kan je meteen gebruiken om projecten af te bouwen. Als je dus een grijs  blokje gebruikt om een project af te ronden dat zwarte blokjes produceert dan levert dit project je dezelfde ronde meteen inkomsten op.
 
 
De projecten die je bouwt kunnen niet alleen extra grondstoffen opleveren, maar leveren soms ook punten op (daar is het natuurlijk allemaal om te doen). Zo zijn er kaarten die gewoon heel veel punten opleveren, maar ook kaarten die een bepaald aantal punten opleveren voor het aantal projecten in een bepaalde categorie (bijvoorbeeld voertuig of gebouw) je hebt gebouwd. Na de vier rondes, wint natuurlijk de speler met de meeste punten.
 
…en de waardering
 
Ik ben heel enthousiast over It’s a wonderful world. De regels zijn simpel, maar het is een leuke puzzel om te bepalen welke kaarten je kiest bij het draften en vervolgens wat je met deze kaarten doet (bouwen of afleggen voor grondstoffen). Je probeert zo snel mogelijk een mooie productielijn op te  tuigen, maar je moet daarbij niet uit het oog verliezen dat het uiteindelijk draait om de punten en je moet dus ook investeren in kaarten die je punten gaan opleveren. Kies je er dus voor om nog een ronde investeren in extra productiecapaciteit in de hoop dat de volgende ronde je daarmee dikke puntenkaarten kan kopen of kies je nu toch ook alvast een paar puntenkaarten waar je dan naar toe gaat werken.  Je bent dus op elk moment van het spel verschillende elementen aan het balanceren en dat levert interessante dillema’s op. Het is heel bevredigend als je plannen vervolgens slagen.
 
Het fijne van dit spel is ook dat de spelers veel dingen tegelijkertijd doen, zodat je de hele tijd bij het spel betrokken bent. Natuurlijk komt het voor dat de ene speler net iets langer nadenkt over wat hij of zij met zijn gedrafte kaarten gaat doen en komt het voor dat jij geen groene blokjes krijgt en de anderen wel waardoor je dan even moet wachten tot zij hun groene blokjes hebben gepakt en besteed, maar dat is het dan ook wel. De meeste tijd is gewoon iedereen lekker bezig. Het spel is dan ook prima speelbaar met alle spelersaantallen (ik ben geen solo-speler dus daar kan ik alleen niets over zeggen). 

Ik vind de kaarten van dit spel ook een genot om naar te kijken (dat kan je dan doen als je toch heel even moet wachten). Zoals gezegd zie je op het eerste gezicht een “wonderful world”, maar als je beter kijkt dan zie je toch de eerste barstjes in het geluk van deze mensen verschijnen.      
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *