Legenden van Andor: De verloren legenden

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
90-150 minuten
Auteur: Dorothea Michels en Matthias Miller
Uitgever: 999 Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Nog voor Pandemie met het legacyconcept hoge ogen gooide, was er al een ander coöperatief spel met een verhalende opbouw en veranderende regels: Legenden van Andor. De losse scenario’s stonden dan wel minder sterk met elkaar in verbinding dan bij Pandemic Legacy, daar stond tegenover dat je eenmaal gespeelde avonturen telkens opnieuw kunt spelen. De grootste verrassing is er misschien af, maar elk scenario blijft bij herspelen een uitdagende puzzel.

Maar zoals bij ieder spel dat draait om scenario’s wil je na een tijdje wel iets nieuws proberen. Gelukkig zijn er al verschillende uitbreidingen verschenen, sommige met nieuwe speelborden. De verloren legenden komt in een kleinere doos met drie avonturen; uiteraard wel met apart materiaal voor de verschillende legenden.

Nieuwe figuranten zijn de Tulgori en de arbaks. De eerste zijn een reizend handelsvolk, dat je aan verschillende interessante objecten kan helpen. De arbaks zijn vreemde boswezens, die aardig lastig maar ook behulpzaam kunnen zijn. Samen spelen ze de hoofdrol in de eerste legende. Daarna volgen ontmoetingen van meer bedreigende aard, met als sluitstuk een avontuur in de dwergenmijnen, op de minder gebruikte achterkant van het bord.

…en de waardering
 
De verloren legenden is een pittige uitbreiding, die uitermate geschikt is voor de fans van Andor op zoek naar een uitdaging. Die moeilijkheidsgraad vind je helaas ook terug in de complexiteit. Iedere legende bestaat uit een enorm pak kaarten met veel bijbehorend speelmateriaal. Zeker als je een legende voor het eerst speelt, moet je je door een hele trits nieuwe regels werken die bepalend zijn voor het spel. Dat begint al bij het klaarzetten van het spel, wat zo een halfuur kan duren. Ook tijdens het spel wordt het avontuur regelmatig onderbroken voor weer nieuwe spelelementen en bijbehorende regels. Dat haalt de vaart nogal uit het spel. Reken er bij een eerste keer spelen van een legende op dat je minimaal twee uur bezig bent, waarvan een groot deel gaat zitten in voorbereiden, kaarten voorlezen, regels opzoeken en andere administratie.
 
Gelukkig zitten de avonturen weer goed in elkaar en blijft het vaak tot het eind spannend of het gaat lukken op niet. Ik sta altijd weer paf hoe je in zo’n open spel telkens weer een gelaagd avontuur kunt bedenken. Dat is ook hier weer gelukt.
 
Voor de diehard fans van Andor is deze uitbreiding dus zeker weer genieten, minder ervaren spelers zullen door de complexiteit waarschijnlijk afhaken.
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *