Set!

Geplaatst door

2-8 spelers
15 minuten
Auteur: Marsha Falco
Uitgever: 999 Games (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Voor sommige dingen in het leven geldt: je kunt het of je kunt het niet. Het ontdekken van drie-d plaatjes, tongrollen en Set! zijn daar goede voorbeelden van. Volgens een artikel in de Volkskrant zijn vrouwen over het algemeen beter in Set dan mannen. Vrouwen schijnen sneller een set ‘te kunnen zien’, mannen moeten een combinatie beredeneren. Genoeg stof om je nieuwsgierig te maken, lijkt me.

Set is van een verbluffende eenvoud, je leert het in minder dan 5 minuten. Het spel bestaat uit 81 verschillende kaarten. Op deze kaarten staan vier eigenschappen met allen drie mogelijkheden: kleur (rood, paars en groen) vorm (ovaal, rechthoek en golf) hoeveelheid (1,2 of 3) en vulling (vol, gespikkeld of leeg). Op tafel worden 12 kaarten open gelegd. De bedoeling is om een set van drie kaarten te vinden waarbij per eigenschap alles precies gelijk moet zijn (bijvoorbeeld alle drie kaarten zijn groen) of compleet verschillend (de vormen zijn ovaal, rechthoek en golf). Per eigenschap wordt dus gekeken: zijn ze alledrie gelijk of alle drie verschillend. Zodra je een set ziet roep je set!, en mag je de kaarten aanwijzen en gesloten voor je neer leggen. De kaarten op tafel worden weer aangevuld tot 12. Het spel is afgelopen als de kaarten op zijn. De speler met de meeste sets is de winnaar. Het kan voorkomen dat er geen set in de 12 open liggende kaarten zit, dan worden er drie nieuwe kaarten bijgedraaid.

… en de waardering

Hoe vaker je Set speelt, hoe makkelijker het wordt om een set te zien, of zelfs aan te voelen. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat als je maar geen set kunt zien in de kaarten die voor je liggen en je medespelers om de haverklap set roepen, het een erg frustrerend spel kan zijn. Ik raad dan ook aan het alleen te spelen met mensen die aan elkaar gewaagd zijn. En nog een tip, met meer dan vier speler wordt er zo vaak set geroepen dat het erg chaotisch en onrustig wordt. Maar voor de mensen die wel de logica in de kaartjes zien is het een erg leuk spel, dat zeer toegankelijk is door de korte uitleg en speelduur.

Ik houd van spelletjes, en ook puzzels en raadsels oplossen op zijn tijd vind ik leuk. Sterker nog, ik heb daarbij een voorkeur voor logische raadsels. Waarom beleef ik dan zo weinig plezier aan puzzelspellen als Set! en Rasende Roboter? Het zal de combinatie zijn: puzzels en gezelschapsspellen verdragen elkaar naar mijn mening slecht, omdat een puzzel een éénpersoonsspel is. In spellen zie ik liever de mogelijkheid to het maken van tactische en strategische keuzes. Dit is totaal afwezig in dit soort spellen. Het principe van Set! vind ik erg leuk, maar als spel gaat het mij te snel vervelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *