Sleuth

Geplaatst door

3-7 spelers
Auteur: Sid Sackson
Uitgever: Gryphon Games (1971)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De bedenker van dit spel, Sid Sackson, heeft deze heruitgave van Sleuth helaas niet meer mee kunnen maken. In 2002 is hij overleden. Zijn bekendste spel, uit 1962, is Acquire, dat nog steeds overal te koop is. De uitgever Face2FaceGames geeft oude spellen weer uit in een nieuw jasje. Uit Essen namen we Sleuth mee.

Het spelconcept is heel simpel. Je hebt een aantal kaarten met daarop drie eigenschappen (kleur, aantal en soort edelstenen). Eén kaart wordt uit het spel gehaald en de rest onder de spelers verdeeld. Net als bij Cluedo is het de bedoeling om via vragen er achter te komen welke kaart mist: ‘solve the mystery of the missing gems’. Sleuth is wel een stuk moeilijker dan Cluedo. Je moet het namelijk doen met vragenkaartjes die je voor je hebt liggen. Hierop staan enkele vragen, zoals hoeveel blauwe kaarten heb je?, of gecombineerde vragen: hoeveel diamanten trio’s heb je?

Het verschil met Cluedo is dat je een vraag maar aan één persoon mag stellen. Afhankelijk van welke variant je speelt wordt alleen het aantal kaarten verteld en hebben alle spelers dezelfde informatie, of mag de vragensteller de kaarten ook zien. Je kunt geen fout maken bij Sleuth en je moet een goed systeem verzinnen om alle informatie zo goed mogelijk op te schrijven. Het deed mij een beetje aan het oplossen van een logigram denken. Bij meer dan vier spelers raad ik aan niet “super Sleuth” te spelen maar de kaarten te laten zien aan de vragensteller. Anders wordt de speelduur wel heel erg lang en loop je zelfs het risico dat niemand de juiste kaart gaat raden.

… en de waardering

Bij dit soort spellen kan je met recht zeggen: je moet er van houden. Zelf ben ik een liefhebber van puzzelachtige spellen en dol op het oplossen van logigrammen. Dus aan mij is een avondje Sleuth wel besteed. Andere mensen vinden dit spel veel te serieus en krijgen hoofdpijn van het vele intensieve denk- en schrijfwerk. Om de speelduur in de perken te houden raad ik aan de basisvariant te spelen, met open kaarten aan de vragensteller. Houd je van puzzelspellen als Rasende Roboter? Dan is Sleuth zeker een spel voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *