startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van De bezeten fles

Sessies:

1 augustus 2006
6 september 2005
31 mei 2005
1 februari 2005
19 oktober 2004
17 augustus 2004

1 augustus 2006

Spelers: Bas, Dagmar, Jacqueline en Willemien

Omdat Anneke aan de andere tafel nog niet klaar was, werd er naar een kort spelletje gedaan om de tijd mee door te komen tot de rest ook klaar was. De keus viel op De Bezeten Fles, een slagenspelletje waar het venijn vaak in de staart zit. Bas maakte een flitsende start en haalde de eerste ronde een bizar aantal punten binnen. Willemien bleef die ronde met de fles zitten, waar 13 punten onder lagen. De tweede ronde wist Jacqueline te winnen, waardoor ze flink inliep. Dagmar eindige dit keer met de fles, die nu zelfs 18 punten waard was. De derde ronde wist Jacqueline weer te winnen en Dagmar weer te verliezen. Zou het Jacqueline lukken om voor de tweede keer op de avond als winnaar uit de strijd naar voren te komen? In de laatste ronde haalde Willemien slag naar slag binnen. Helaas wist ze de fles niet op tijd kwijt te raken en eindigde ze dus in het rood. Bas scoorde de meeste punten en wist hierdoor de winst voor Jacqueline weg te kapen.

Uitslag: Bas 106, Jacqueline 91, Dagmar 22, Willemien 7
Waardering: Bas, Willemien en Dagmar 3½, Jacqueline 3

6 september 2005

Spelers: Anneke, Bas en Dirk Jan

Bas toog naar zolder om nog een snel spelletje te zoeken. Hij is niet zo'n fan van snelle spelletjes (behalve reactiespelletjes, maar niemand wilde Frantic Frankfurt met hem doen), maar De Bezeten Fles vindt hij nog wel aardig en nam hij dus mee naar beneden. Ook dit spel was nieuw voor Anneke.
Een van de rondjes had Bas de 2, 3 en 4. Geen ideale set, maar gelukkig wist hij heel snel een slag met de 2 te pakken en hoefde toen alleen maar af te wachten in de hoop dat de 1 niet was afgelegd. Als dat het geval was geweest had hij toch geen kans gehad. Wat er verder gebeurde weet ik niet meer.
Er was van tevoren geen puntentotaal afgesproken, maar nadat iedereen een keer gedeeld had, had men het wel weer gezien.

Uitslag: Bas 44+60+27=131, Anneke 37-7+60=90, Dirk Jan -7+20-6=7
Waardering: Bas en Dirk Jan 3½, Anneke 2½

31 mei 2005

Spelers: Sten, Willlemien, René en Dirk Jan

Willemien had gehoord dat het spel De Bezeten Fles heel aardig was en wilde dit wel eens uitproberen. Dirk Jan had het wel eens gespeeld, maar kende de regels niet zo goed dat hij ze kon uitleggen. Voor Sten en René was het nieuw.
Na een korte lezing van de regels kon het spel beginnen. Al snel bleek dat Dirk Jan niets had aan zijn ervaring met dit spel. Direct de eerste keer bleef hij aan het einde van de ronde met de fles zitten. Sten scoorde deze ronde de meeste punten. De tweede ronde werd hij ingehaald door René, terwijl Willemien, door ongelukkig uitkomen met de 2, de fles, inclusief 14 strafpunten, mocht incasseren. De volgende 4 ronden gingen tussen René en Willemien. Sten scoorde niets, terwijl Dirk Jan de ‘aan de fles’ was en steeds negatiever kwam te staan. Door een monsterscore van 81 punten in de 7de ronde wist Willemien de overwinning bijna in de wacht te slepen. Sten deed haar dit de volgende ronde na, maar hij had al zo’n achterstand dat hij de overwinning van Willemien niet kon bedreigen.

Uitslag: Willemien 251, René 136, Sten 127, Dirk Jan 15
Waardering: Dirk Jan 4; Sten, Willemien en René 3½

1 februari 2005

Spelers: Anda, Bas en Wendy

Er was nog tijd voor een klein spelletje, dus Bas toog naar zolder om iets te zoeken.  De meeste kleine spelletjes vindt hij ziet zo erg boeiend, maar toen viel zijn oog op Flaschenteufel, dat hij laatst al eens gespeeld had en wel aardig vond.  De andere spelers kenden het nog niet en moesten in het begin erg wennen aan wat nu eigenlijk de bedoeling is.
Het bleek dat het spel de vorige keer verkeerd was gespeeld.  Degene die met de fles blijft zitten krijgt de strafpunten van de in het begin afgelegde kaarten, niet die van de eigen slagen.  Dat is belangrijk, want daardoor is het altijd voordelig om slagen te pakken, al is het maar om de punten niet aan anderen te gunnen.
Anda bleef het eerste rondje met de fles zitten en zette daarmee de toon voor de rest van het spel.  Deels was dat pech, het is erg moeilijk om de fles niet te krijgen als je buren je de 1 en de 2 geven, al lukte dat Bas toch een keertje. Een ander rondje pakte ze echter na lang nadenken een slag met de 2, terwijl Wendy daarvoor haar 1 al had weten te dumpen.  Dat laatste had ze echter niet goed op gelet.
Er was vantevoren geen doelscore afgesproken.  De 500 die de regels suggereren leek men wel erg lang duren. Nadat ieder twee keer had gedeeld (zes rondjes) was men het zat en werd de eindscore opgemaakt.

Uitslag: Bas 228, Wendy 172, Anda -57
Waardering: Bas en Wendy 3, Anda 2½

19 oktober 2004

Spelers: Bas, Dirk Jan en Peter Hein

De anderen waren uitgespeeld, maar Bas, Dirk Jan en Peter Hein waren nog wel in voor een spel. Peter Hein had nog wat kaartspellen bij zich, waarvan Munchkin en Flaschenteufel geschikt waren voor drie. Bas had na een spelletje genoeg Munchkin gespeeld voor de rest van zijn leven, dus was de keuze niet moeilijk.
Na een korte uitleg mocht Dirk Jan beginnen. Omdat de regels voor wie wanneer een slag haalt afwijken van andere kaartspellen in dit genre, moesten Bas en Dirk Jan in het begin even wennen. Toch was het Peter Hein die de eerste ronde met de fles bleef zitten, en stond hij direct tientallen punten achter. Daarna viel de eer ten deel aan Bas, waardoor Dirk Jan alleen op kop ging. Lang mocht hij daar niet van genieten, want in de derde ronde was hij de ongelukkige; de stand was nu bijna exact gelijk.
In de vierde ronde zag Dirk Jan al van ver aankomen dat hij de fles zou krijgen, dus probeerde hij het krijgen van slagen zoveel mogelijk te vermijden. Dit lukte heel goed, en hij kreeg slechts acht strafpunten.
Na zes rondes had iedereen keurig twee keer de fles gekregen. Peter Hein stond nu echter zo’n veertig punten achter Bas en Dirk Jan, die nek aan nek lagen. De enige manier voor Peter Hein om zijn achterstand in te halen was om èn bijna alle slagen te halen, èn niet met de fles te blijven zitten. Met de 2, zijn enige gele kaart, haalde hij al snel de fles binnen, in de hoop dat iemand de 1 nog had. Vervolgens haalde hij bijna alle slagen, maar nog geen 1 in zicht. Uiteindelijk bleek deze in het bezit van Bas, die de ellende al lang aan had zien komen en de slagen graag aan Peter Hein liet. Bij het tellen van de punten bleek dat Peter Hein zijn score meer dan verdubbeld had, en kwam daarmee als enige boven de vooraf afgesproken limiet van 150 punten. Een verrassend einde van dit subtiele kaartspel.

Uitslag: Peter Hein 167, Dirk Jan 140, Bas 102
Waardering: Dirk Jan en Peter Hein 3½, Bas 3

17 augustus 2004

Spelers: Dagmar, Frank, Niek en Peter Hein

Peter Hein had wel eens zin in een avondje kaarten, en had Dagmar en Niek ook zover gekregen. Frank bedacht op het laatste moment dat hij toch niet zo’n zin had in Puerto Rico, en schoof ook aan. Het eerste spel van de avond was Flaschenteufel. Dit spel is gebaseerd op het verhaal ‘The Bottle Imp’ van Robert Louis Stevenson. Daarin speelt een magische fles de hoofdrol, die al je wensen in vervulling doet gaan. Je moet hem alleen wel kwijt zien te raken voor je sterft, anders brandt je ziel voor eeuwig in de hel. Kwijt raken lukt je alleen door hem te verkopen voor een lagere prijs dan waarvoor je hem gekocht hebt. Voor iedere volgende koper wordt het dus moeilijker om de fles te lozen (zeker als potentiële kopers de waarheid kennen).
Dit idee is op een listige wijze in het spel verweven. In de basis is Flaschenteufel een eenvoudig slagenspelletje, met de volgende wijzigingen: als alle kaarten in een slag hoger zijn dan de huidige waarde van de fles (de startwaarde is 19), gaat de slag naar de speler met de hoogste kaart en gebeurt er niks. Maar als er een kaart bijzit die lager is dan de huidige waarde, gaat de slag naar de speler die het dichtst onder de huidige waarde zit. De waarde van die kaart bepaalt tevens de nieuwe waarde van de fles. De winnaar van deze slag mag zich ook de gelukkige eigenaar van de fles noemen. Zo daalt de waarde van de fles, en wordt het steeds moeilijker er van af te komen. De kaarten variëren in waarde van een tot zes punten. Na de laatste slag tel je de punten van je gewonnen kaarten op voor je score. De eigenaar van de fles scoort dit echter als minpunten; zorg dus dat je die fles kwijtraakt voor het te laat is!
De eerste ronde haalde iedereen aardig wat slagen, en zou de fles dus flink wat strafpunten opleveren. Frank was de ongelukkige, maar maakte zijn achterstand in de tweede ronde al weer een beetje goed. Dagmar en Niek waren de volgende pechvogels (Dagmar zelfs heel fors met bijna 50 punten). Peter Hein profiteerde echter niet, omdat hij beide rondes niet één slag haalde. Niek leidde nu, gevolgd door Frank. Helaas voor Frank kreeg hij voor de tweede keer de fles te pakken, tot grote opluchting van Peter Hein. Hij zat tot de laatste ronde met de fles, die nog maar twee waard was. Frank had echter zijn ‘1’ niet uitgespeeld tot Peter Hein riskant uitkwam met zijn ‘2’, en kon de ellende aan zien komen. Peter Hein kon daardoor bijblijven bij Niek, die nog steeds op kop lag.
De laatste twee rondes verloor Niek helemaal zijn hoofd, want tot twee keer toe bleef hij zitten met de fles. Peter Hein daarentegen scoorde in die twee rondes meer dan 100 punten, en kwam daarmee als enige over de 150, het van tevoren afgesproken puntentotaal. Niek was naar een laatste plaats geduikeld, Dagmar had solide gespeeld en werd uiteindelijk tweede.
Iedereen vond het een leuk spel, al vond Niek dat je kaarten teveel invloed hebben op je resultaat.

Uitslag: Peter Hein 181, Dagmar 94, Frank 52, Niek 18
Waardering: Dagmar, Frank en Peter Hein 4, Niek 3

terug naar boven