startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Bizon

Sessies:

5 december 2006

5 december 2006

Spelers: Ilja, Mark, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had dit al een tijdje in huis, maar had het pas tijdens het Spellenspektakel voor het eerst gespeeld. Dat was hem goed bevallen, evenals een vervolgpotje. Vanavond eens proberen op de spellenavond. Ilja was ook benieuwd, waarop Mark, die voor het eerst meespeelde op uitnodiging van Ilja, ook aanschoof. Willemien leek Bizon leuker dan Justitianus en ze maakte het viertal compleet.
Bizon is een meerderhedenspel met een paar interessante variaties op het thema. In de eerste plaats zijn er de landtegels, die je als in Carcassonne aanlegt, waarna je er een aantal jagers op plaatst. Die jagers jagen op drie verschillende diersoorten, die voedsel opleveren. Wie de meeste jagers dan wel tipi’s of kano’s in een gebied heeft, krijgt het meeste voedsel. Het voedsel dient tevens als betaalmiddel om je acties te bekostigen, de tweede aardige twist. Het venijn zit echter in de staart: bij de eindtelling gaat het om wie het meeste voedsel heeft, maar alle voorraad die je uit de vorige ronden hebt opgespaard telt niet mee. Je moet dus duidelijk naar de eindwaardering toe werken, zonder de tussentellingen uit het oog te verliezen, want die heb je nodig om acties te kunnen doen.
In de eerste ronde werden direct al de contouren van de rest van het spel duidelijk. Toen ontstonden een langer rivier met veel zalm en een uitgestrekt heuvellandschap waar al aardig wat kalkoenen te vinden waren. In de rivier streden Mark en Willemien om het mooiste stekje, terwijl Peter Hein heer en meester was in de heuvels. In de daarop volgende ronden bleef hij dat ook. Ilja en Willemien probeerden in te breken, maar zaten daarbij elkaar meer dwars dan Peter Hein. In de derde ronde bouwde hij zelfs een tipi van niveau vier, anticiperend op een dreigende overname van Ilja. Die koos toen maar eieren voor haar geld en ging zich roeren in een naburige prairie, waar Mark wel erg makkelijk aan bizons kwam.
Mark scoorde in andere regio’s ook goed, maar had vaak een tekort aan kalkoenen. De laatste ronde begon hij dus met twee keer passen, om aan genoeg kalkoenen te komen om een mooie tipi te kunnen kopen. Peter Hein had een beetje hetzelfde probleem, maar dan met bizons. Ilja en Willemien hadden nergens echt een hele grote voedselbron, maar hun dieet was toch wat evenwichtiger dan die van Mark en Peter Hein.
Maar evenwicht is alleen van belang bij het tussentijd kopen van kano’s, tipi’s en jagers. Daar hadden Mark en Peter Hein telkens net genoeg voor, zodat ze hun positie op het bord over het algemeen prima konden verdedigen. Bij de eindtelling bleek dat Mark het net wat beter had gedaan. Bovendien had hij de laatste ronde gezorgd voor extra kalkoenen, zodat zijn score nu een stuk evenwichtiger was (Peter Hein incasseerde nog steeds maar drie bizons, tegenover dertien kalkoenen). De tie-breaker had hij dus ook gewonnen.
Al met al vond iedereen het een leuk spel, dat toch aardig wat denkwerk vereist. Leuk!

Uitslag: Mark 24, Peter Hein 23, Willemien 20, Ilja 16
Waardering: Mark, Peter Hein en Willemien 4, Ilja 3

terug naar boven