startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Café International Bordspel

Sessies:

15 april 2003
8 oktober 2002
30 juli 2002

15 april 2003

Spelers: Dagmar, Peter Hein en Willemien

Dagmar en Willemien kenden het spel nog niet, zodat Peter Hein de eenvoudige regels nog even kort uitlegde. Iedereen begon direct met het plaatsen van twee gasten aan de tafels per beurt, en al snel was de eerste natietafel een feit. Vooral Willemien was hiermee succesvol, wat haar een grote stapel punten opleverde, met Dagmar als goede tweede. Peter Hein bleef hier wat achter, maar scoorde verder redelijk. De tafels raakten in een hoog tempo vol, en toen ondervond Willemien het nadeel van het te snel voltooien van natietafels. Ze had nu nog maar weinig keuze om haar gasten te plaatsen, en was op een gegeven moment gedwongen iedere beurt een gast aan de bar te plaatsen. Peter Hein kon nog een natietafel voltooien, maar besloot eerst de laatste plek aan de bar die pluspunten oplevert te vullen. Hij had nog volop keuze met zijn fiches, en kon de bar ontwijken. De mooie voorsprong die Willemien had opgebouwd verdween als sneeuw voor de zon. Ook Dagmar moest wat punten inleveren aan de bar, en was blij toen ze het spel kon eindigen door de laatste tafel te completeren. Peter Hein, die slechts een keer strafpunten had geïncasseerd, bleek met grote afstand de winnaar. Iedereen vond het wel een aardig familiespel, dat echter op een gegeven moment een beetje flauw wordt omdat je dan erg afhankelijk wordt van wat je trekt.

Uitslag: Peter Hein 90, Dagmar 58, Willemien 33
Waardering: Dagmar 3, Peter Hein en Willemien 2½

8 oktober 2002

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en René

Peter Hein had Café International bij zich, en aangezien Bas graag een nieuw spel wilde proberen, was hij hier wel voor in. Deze oude Spiel des Jahres-winnaar is simpel genoeg om snel uit te leggen, en zo werd er snel gestart. Alleen het begrip ‘natietafel’ zorgde voor enige verwarring en tot vreemde blikken bij de spelers aan de andere kant van de tafel. Misschien klinkt landentafel iets neutraler? Hoe dan ook, het duurde even voor de eerste landentafel gecreëerd werd. Peter Hein was de gelukkige, dankzij een nuttige tip van Dirk Jan. Hij en Bas volgden al snel. Na een tijdje begon het café een beetje vol te raken, en werden er al gasten naar de bar doorverwezen. Er was nu duidelijk sprake van een herenoverschot. Toen het nog punten opleverde, werd de bar ook nog gebruikt terwijl er nog scoringsmogelijkheden waren. De redenen hiervoor waren dat anders een medespeler een landentafel zou kunnen maken, of de hoop om een landgenoot van het andere geslacht te trekken. Later namen Dirk Jan en Peter Hein zelfs strafpunten op de koop toe om Bas te dwingen zijn gasten eerst te plaatsen. Het spel eindigde doordat alle tafels bezet waren; de bar was nog niet eens aan een derde rij begonnen, dus de strafpunten vielen mee. Vooral Dirk Jan en René hadden veel gasten aan de bar moeten plaatsen, en bleven zo achter op Bas en Peter Hein. Ondanks het feit dat hij landentafels aan Dirk Jan en Peter Hein had moeten laten, wist Bas toch met enige voorsprong te winnen. Wederom een aardig spelletje, waarbij de illustratie soms aanleiding waren tot enige hilariteit.

Uitslag: Bas 57, Peter Hein 50, René 38, Dirk Jan 23
Waardering: Bas 3½, Dirk Jan, Peter Hein en René 2½

30 juli 2002

Spelers: Andries, Anne-Marie, Peter Hein en Sten

Peter Hein had deze winnaar van de Spiel des Jahres 1989 al een tijdje op de plank liggen, maar nog niet gespeeld. Vanavond was het dan zo ver, en Andries, Anne-Marie en Sten leek het leuk genoeg om te proberen. In Café International moeten de spelers dames en heren uit verschillende landen, zoals Afrika (?), toewijzen aan tafeltjes in het café. Daarbij mogen ze alleen aan tafels van hun eigen land zitten, en moet de man/vrouwverhouding evenwichtig blijven. Tafeltjes van verschillende nationaliteiten grenzen aan elkaar, dus het is mogelijk dat gezelschappen uit drie verschillende landen afkomstig zijn. De cartooneske tekeningen van de verschillende dames en heren gaf aanleiding tot wat hilariteit en minder correcte grappen. Anne-Marie wist snel een paar ‘natietafels’ te creëren, waardoor ze fiches kwijtraakte. Dit scheelt strafpunten aan het einde, maar beperkt ook je mogelijkheden. Zodoende was ze als eerste gedwongen gasten aan de bar plaats te laten nemen, wat nog wel punten opleverde. De heren gingen vrolijk door met het scoren van punten aan de tafels, maar toen dat ook voor hen moeilijker werd, was die bar ineens zo leuk niet meer. Vooral Peter Hein was hier slachtoffer van; hij moest zijn punten in een hoog tempo weer inleveren. Ditzelfde gold voor Andries, die ook nog eens een joker trok die hij niet meer kon spelen. Alleen een Amerikaanse of Britse dame leverde tegen het eind nog punten op, maar zover kwam het niet meer. Sten trok het laatste kaartje, en uiteindelijk was het Anne-Marie die won. Andries en Sten hadden net een gast teveel aan de bar moeten plaatsen. Peter Hein bleef ver achter op de rest. Iedereen vond het wel een grappig spelletje, waarbij vooral de plaatjes op de kaartjes een bron van vermak waren.

Uitslag: Anne-Marie 35, Andries 31, Sten 29, Peter Hein 12
Waardering: Anne-Marie, Peter Hein en Sten 3, Andries 2

terug naar boven