startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Carcassonne

Sessies:

30 december 2003
1 april 2003
16 juli 2002
4 juni 2002
28 mei 2002
21 mei 2002
6 november 2001

30 december 2003

Spelers: Bas, Dagmar en Dirk Jan

Omdat ernaast op de tafel eindelijk een start was gemaakt met Amon-Ra en er nog wat tijd was voor een vluggertje, werd de oude bekende Carcassonne uit de kast gehaald. Na een korte discussie of er met of zonder uitbreiding zou worden gespeeld, werd het spel met gespeeld, om maar niet uit te hoeven zoeken. Dagmar en Dirk Jan begonnen vanaf het begin een boerenoorlog, waar Bas zich nauwelijks mee bemoeide. Dagmar trok als eerste een kathedraal, die ze prompt aan Dirk Jan ‘schonk’. Omdat hij wel inzag dat hij deze grote stad alleen nooit af kon bouwen, zorgde hij ervoor dat er een fusie plaats vond met een naastgelegen krot van Dagmar. Als dank laat deze aan het einde van het spel de kans onbenut om deze stad, ter waarde van zo’n veertig punten voor haar en Dirk Jan af te bouwen, in de hoop een afgelegen keuterboertje van haar nog in de grote wei te krijgen. In deze wei staat Dirk Jan dan het sterkst. Dat mislukt natuurlijk ook nog jammerlijk, Bas benut zijn eerstvolgende kans om het afbouwen van de stad onmogelijk te maken. Hij heeft tijdens de boerenoorlog en de stadsstrijd van Dagmar en Dirk Jan niet stil gezeten en heeft met steden en wegen een flinke voorsprong opgebouwd. Ondanks de veertig punten die Dirk Jan met zijn boeren weet te oogsten, wint Bas vrij ruim.

Uitslag: Bas 113, Dirk Jan 99, Dagmar 70
Waardering: Dagmar 4, Dirk Jan 3½, Bas 3

1 april 2003

Spelers: Dagmar, Det, Niek, Peter Hein en Wendy

Peter Hein had net de nieuwe uitbreiding van Carcassonne gekocht en wilde deze na een paar spelletjes met Helen wel eens met meer spelers proberen. Wendy, die inmiddels wel uitgecarcassonned is, sputterde nog wat tegen, maar op verzoek van Dagmar werd dit spel toch gespeeld op het ietwat smalle bureau dat als speeltafel diende. Ook de andere uitbreiding werd gebruikt, waardoor het aantal fiches op boven de 120 kwam, toch al ruim vijftig meer dan het basisspel. Nieuw zijn de handelswaren, de bouwmeester en het varken. Handelswaren krijg je als je een stad afmaakt waar die spullen staan afgebeeld, met de bouwmeester kun je extra tegels krijgen, en het varken levert punten op als je de meerderheid in een weiland had. Tijdens het spel bleek er wat verwarring te bestaan over de nieuwe boerenregel. Omdat de meeste spelers hun tactiek daar op hadden aangepast, werd besloten dat per weiland wordt gekeken wie er de meerderheid heeft, maar dat steden meerdere keren drie punten kunnen opleveren voor dezelfde speler. Dit had uiteraard tot gevolg dat de boeren nog meer punten opleveren dan normaal al het geval is.
Carcassonne is eigenlijk niet geschikt voor vijf spelers, en daar veranderde de nieuwe uitbreiding weinig aan. Er kwamen maar weinig handelswaren in het spel, en het aantal keren dat een bouwmeester iemand een extra tegel opleverde was op de vingers van één hand te tellen. Dagmar, die in meerdere steden meeliftte met andere spelers, nam snel een voorsprong die ze niet meer uit handen gaf. Peter Hein volgde haar op de voet, en hoopte nog even tweede te worden. Maar dit bleek niet het geval, want Wendy en Niek hadden net wat meer fiches verzameld, zodat ze hem nog inhaalden. Ook Dagmar had er een paar, waarmee ze haar winst veilig stelde. De nieuwe uitbreiding beviel iedereen wel, maar Carcassonne blijft een spel voor maximaal drie of heel misschien vier spelers.

Uitslag: Dagmar 130, wendy 105, Niek 100, Peter Hein 95, Det 66
Waardering: Niek 4, Dagmar, Peter Hein en Wendy 3½, Det 3

16 juli 2002

Spelers: Det, Dirk Jan, Helen, Peter Hein en René

In afwachting van de komst van Hieke en Wendy werd alvast begonnen met een kort spelletje Carcassonne. Zonder uitbreiding en met vijf spelers geeft dat weinig fiches per speler, zodat het hopen is op het trekken van de goede kaartjes. Det en Helen bleken sterren in het trekken van wegen; Helen had aan het einde dan ook maar liefst vijf struikrovers in het spel. Terwijl de rest aardig wat kleinere steden bouwde, legde Dirk Jan zich toe op één grote stad in de hoek van het ‘bord’. Hij zorgde er telkens voor dat niemand binnen kon dringen, maar het werd hierdoor wel moeilijk de stad te voltooien. Tot zijn grote verrassing bleek de laatste tegel die hij trok precies degene die hij nodig had om zijn stad te voltooien, en daarmee alleen 26 punten te scoren. In combinatie met zijn slim ingezette boeren leverde hem dat een monsteroverwinning op. Voor de rest was het vechten om de kruimels.
Iedereen vond het een leuk spel. Helen gaf wel aan dat ze het leuker vindt met de uitbreiding erbij, wat door de rest met instemming werd begroet.

Uitslag: Dirk Jan 81, René 51, Peter Hein 45, Helen 35, Det 30
Waardering: Det, Dirk Jan, Helen en René 4, Peter Hein 3

4 juni 2002

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Judith, Niek en Sten

Omdat iedereen ongeveer gelijk aankwam, werd er besloten om te kiezen voor een spel voor 6 spelers. De keuze viel op Carcassonne in combinatie met de uitbreidingsset. Omdat niet iedereen de regels kende, werden die nog even snel uitgelegd, waarbij Dagmar en Niek tot de ontdekking kwamen dat ze de spelregels weer eens verkeerd geïnterpreteerd hadden. Nadat alle misverstanden uit de weg geruimd waren, kon met spelen begonnen worden. Dirk Jan ging in rap tempo van start, onder andere door de punten te pakken in een stad die grotendeels door Niek was aangelegd. Maar jammer genoeg voor hem, bleek ook hier dat snellopers doodlopers zijn doordat je op die manier alle aandacht naar je toetrekt en niemand je dan meer wil helpen. Ook Bas wist veel punten te scoren in de loop van het spel. De andere  spelers deden mee in de achterhoede en waren noodgedwongen erg blij als ze een paar puntjes wisten mee te pikken. Sten kreeg nog wat "ontwikkelingshulp" van Niek die besloot een stad van Sten af te bouwen omdat anders één van zijn boeren nutteloos zou zijn bij de eindtelling. Dat hij hiermee Sten aan meer punten hielp, dan zichzelf vond hij geen bezwaar. Maar zoals altijd, was de telling van de boeren weer van doorslaggevend belang. Niek bleek deze het slimste neergezet te hebben en scoorde hierdoor zo veel punten dat hij vanuit de achterhoede rechtstreeks op de eerste plaats terecht wist te komen. Iedereen vond het een leuk spel, ondanks de minpuntjes dat de boeren relatief veel punten binnenhalen (en daardoor veel invloed hebben op de eindstand) en dat met veel spelers de geluksfactor groter wordt (omdat de kans dat je bepaalde handige stukjes die niet zo veel in het spel zitten trekt, veel kleiner wordt). Omdat het al tegen elven begon te lopen, en het er op leek dat er onweer op komst was, wat voor fietsers toch wel erg vervelend is, werd er besloten het maar bij één spelletje te laten.

Uitslag: Niek 60, Bas 58, Judith 47, Dirk Jan 47, Sten 46, Dagmar 46
Waardering: Judith en Niek 4, Dagmar, Dirk Jan en Sten 3½, Bas 3

28 mei 2002

Spelers: Bas, Helen en Peter Hein

Helen wilde nog wel meedoen met een spel, en gaf hierbij een voorkeur te kennen voor Carcassonne. Er werd met uitbreiding gespeeld, die voor Bas nieuw was. Dit weerhield hem er niet van een ruime voorsprong op te bouwen op Helen en Peter Hein, vooral door het maken van enkel middelgrote steden. Maar opeens was Helen er in geslaagd een grote stad met kathedraal te voltooien, wat haar 39 punten opleverde. Hiermee kwam ze bijna gelijk met Bas. Peter Hein moest nu lossen; zijn poging om te infiltreren in Helens stad was jammerlijk mislukt. Het einde van het spel naderde, en dat betekent doorgaans de uitbraak van een boerenoorlog. Helen en Peter Hein gingen zoals altijd voorop in de strijd, maar ook Bas was van de partij. Peter Hein had zijn laatste hoop gevestigd op zijn boeren, maar helaas voor hem werden twee van zijn boeren door de anderen van lucratieve weilanden afgesneden. Helen had haar boeren het beste ingezet, en kaapte zo de overwinning voor de neus van Bas vandaan.

Uitslag: Helen 129, Bas 105, Peter Hein 78
Waardering: allen 4

21 mei 2002

Spelers: Benita, Dirk Jan en René

Na het lawaaiige spelletje Machiavelli en een paar keer Hol's der Geier, besloten Niek en Dagmar om naar huis te gaan. René wilde nog wel een spelletje spelen. Tijdens de laatste expeditie naar Arnhem had Anne in het Spelkwartier de uitbreiding van Carcassonne ontdekt. Die was mee teruggenomen naar Rotterdam en dit was een aardige gelegenheid om die eens uit te proberen. Dirk Jan en Benita wilden ook meedoen. René, die Carcassonne nog nooit gespeeld had, begon voortvarend aan een grote stad. Toen hij er ook nog in slaagde om hier een kathedraal aan toe te voegen, nam hij een enorme voorsprong. Dirk Jan investeerde vrij veel in struikrovers en boeren, maar zat daardoor halverwege het spel krap in zijn pionnen. Benita deed het wat rustiger aan maar liep door een efficiënter gebruik van de pionnen niet  zo'n grote achterstand op René op. Benita en René exploiteerden in een hoek van het veld een flinke verzameling kloosters, die ze ook geen windeieren legden. Doordat tegen het einde van het spel twee wegen met herberg van Dirk Jan gedwongen gefuseerd raakten (en meteen voltooid), kreeg Dirk Jan weer mogelijkheden om punten te scoren. Helaas voor hem lukte het hem niet een lange weg met herberg af te bouwen. Aan het einde van het spel stond René
in een onafgebouwde stad van vier stukken (waarvan twee met schild). Dirk Jan probeerde, door in een nieuw gestichte stad hiernaast, voorzien van zijn hoofdman, deze punten binnen te halen. René dacht dit door de aanleg van een vreemd gevormd stadsstuk te voorkomen, maar met zijn laatste stuk kon Dirk Jan, door het plaatsen van de tweede kathedraal, de steden aaneensmeden. Helaas was de resulterende stad incompleet en leverde hem (en René) dus
geen punten op. Doordat Dirk Jan zijn boeren goed over het bord verdeeld had, kreeg hij
voor vrijwel iedere stad punten. Helaas moest hij deze punten meestal delen met Benita of René, waardoor René uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Uitslag: René 139, Dirk Jan 102, Benita 94
Waardering: Dirk Jan en René 4, Benita 3½

6 november 2001

Spelers: Andries, Bastiaan, Sten, Willemien

In den beginne leek een enorme stad op te doemen. De stad ging echter al gauw ten onder aan zijn eigen succes en werd nooit en te nimmer afgebouwd. Diverse ridders kwamen ook nog eens met lege handen thuis. Andries profiteerde door in een afgelegen gebied tussen kleine idyllische dorpjes flink te gaan boeren. Bastiaan kon zijn tweede plek handhaven door de enorme, niet afgebouwde, metropool voor zich op te eisen door er maar liefst 3 ridders erin te zetten.

Uitslag: Andries 66, Bastiaan 56, Willemien 44, Sten 40
Waardering: Andries 4½, Bastiaan en Willemien 4, Sten 3

terug naar boven