startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Carcassonne Jagers en Verzamelaars

Sessies:

30 september 2003
7 januari 2003
19 november 2002
22 oktober 2002

30 september 2003

Spelers: Dagmar, Det en René

Det had natuurlijk een grote tas vol met spellen meegenomen. Bovenop lag de prehistorische versie van Carcassonne. Dagmar wilde dat wel weer eens doen. René en Det  hadden ook wel zin een bosjes bouwen, herten vangen en hutjes bouwen. Det wist als eerste haar twee vissershutten te plaatsen en gedurende het spel flink uit te breiden. Tot grote frustratie van Dagmar wist ze ook veel “gouden eikels” te vangen door bossen van Dagmar af te maken en hiermee leuke tegels te winnen. Als wraak kreeg ze wel flink wat tijgers (eten hertjes) van Dagmar cadeau. René trok zijn eigen plan en bouwde aan eigen bos en water. Dagmar had gedurende het spel een behoorlijk groot bos gebouwd, maar miste nog een tegel om het af te bouwen. Precies deze tegel was de allerlaatste die aangelegd moest worden en dan ook nog door haar. Hierdoor haalde ze ook nog een leuke “gouden eikel”tegel binnen met wat vissen erop én belangrijker een nipte overwinning! Det en René eindigden samen op de tweede plaats.

Uitslag: Dagmar 119, Det en René 116
Waardering: Dagmar, Det en René 4

7 januari 2003

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, Monique en Willemien

Bus was vrij traag gespeeld vanavond, het plannen van de beurten is dan ook niet eenvoudig. Vrijwel gelijktijdig was Tyros, dat ernaast gespeeld werd, afgelopen. Omdat een aantal mensen nog wel zin had in nog een spel, werd Carcassonne: Jagers & Verzamelaars uit de kast gehaald. Iedereen had wel ervaring met het ‘gewone’ Carcassonne, maar Bas moest deze versie toch nog even kort toelichten.
Ook in deze versie speelt het geluk van de getrokken tegels een rol. In het begin bleven Dirk Jan en Hieke hierdoor wat achter bij de rest. Bas was de eerste die in een jager investeerde. In beginsel was het jachtgebied niet erg groot en wist Willemien met vissen en rivieren een aardige voorsprong op te bouwen. Om onduidelijke redenen bleef haar inzet vrijwel beperkt tot het stukje ‘bord’ vlak bij haar plaats. Dit wist ze vrijwel te monopoliseren en ook de bossen legden haar daar geen windeieren. Dirk Jan had een mooie vissershut gebouwd, die hij hoopte aan te sluiten op het visrijke waterstelsel van Hieke. Helaas trok hij steeds (bos) tegels waar dat niet mee kon. Ook zijn eigen bos afbouwen kwam niet aan de orde, dus completeerde hij voornamelijk bossen van Hieke, die op één na laatste stond. Ook de bonustegels waren niet heel profijtelijk. Dat kan niet gezegd worden van de steppebrand die Hieke aan het einde van het spel kon leggen. Hiermee wist ze een eigen klein jachtterrein te fuseren met een vrij groot jachtgebied dat al gedeeld werd door Bas en Monique. Met de twintig punten die dat opleverde wist Hieke de overwinning binnen te halen.

Uitslag: Hieke 80, Bas 78, Willemien 74, Monique 67 en Dirk Jan 39
Waardering: Bas en Willemien 3½, Hieke en Monique 3, Dirk Jan 2½

19 november 2002

Spelers: Frank, Poek en Wendy

Wendy had graag Stephensons Rocket of Puerto Rico gespeeld, maar uiteindelijk kwam ze bij het nieuwe Carcassonne terecht. Voor Frank en Poek was het de eerste keer. Ook het originele Carcassonne kenden ze niet; daardoor was het een beetje aftasten. Wendy gaf daarom in het begin nog enkele adviezen, later ging iedereen op eigen kracht verder. Poek ving veel vissen en had ook al vroeg beide hutjes op tafel. Frank probeerde zijn mannetjes te bewaren en alleen op tegels te leggen als het direct iets opleverde. Wendy ging voor de ‘gouden eikels’ en probeerde een aantal grotere bossen af te maken. Hiervan kwamen een paar af, en leverden haar veel punten op. De bonuskaarten zorgden voor veel vissen in haar gebied. Bij de eindtelling hadden alleen Frank en Wendy jagers ingezet; vooral die van Wendy leverden veel op, zodat ze met afstand won.
Iedereen vond het een leuk spel. Een enkeling had zich wel heel erg in het thema ingeleefd, en grossierde in primitieve opmerkingen die een holbewoner niet zouden misstaan.

Uitslag: Wendy 142, Frank 105, Poek 80
Waardering: Wendy 4, Frank en Poek 3½

22 oktober 2002

Spelers: Dagmar, Peter Hein, Sten en Wendy

Dagmar en Peter Hein hadden dit spel beiden gekocht. Peter Hein had het inmiddels al eens gespeeld en kon het uitleggen, Dagmar zorgde voor een exemplaar. Deze opvolger is grotendeels een kopie van het origineel, met hier en daar wat wijzigingen die het spelverloop wat veranderen. Belangrijkste verschillen is het kleinere belang van de boeren (jagers in deze variant), en het feit dat onvoltooide bossen (steden) en rivieren (wegen) geen punten opleveren aan het einde. Het kostte Peter Hein nog wat tijd om hieraan te wennen, want hij investeerde te nadrukkelijk in de jagers. Wendy had het beter bekeken, en scoorde erg veel punten met bossen, wat haar ook nog eens bonuskaarten opleverde. Dagmar zette haar mannetjes en hutjes vooral succesvol in de visindustrie in, terwijl Sten overal wat punten meepikte. Peter Hein scoorde aan het eind nog aardig met zijn jagers, maar niet genoeg om van de laatste plaats af te komen. Iedereen vond het wel een aardig spel, maar was van mening dat het weinig aan het origineel toevoegt.

Uitslag: Wendy 87, Sten 83, Dagmar 79, Peter Hein 73
Waardering: allen 3

terug naar boven