startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Chinatown

Sessies:

11 maart 2003
6 augustus 2002

11 maart 2003

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Monique, Niek, Peter Hein en Shuk-ha

Peter Hein had een stapel spellen meegenomen van zolder, en stelde voor uit deze berg Chinatown te gaan spelen, dat erg geschikt is voor vijf spelers. Iedereen krijgt dan minder percelen en winkels toebedeeld, waardoor de handel fors toeneemt. Niemand kan zijn eigen plan trekken, wat met drie spelers nog wel het geval is. In de eerste ronde had Dagmar geluk dat haar drie percelen aangrenzend waren, en begon direct met de aanleg van een Chinese versie van Radio Correct. Ze moest het niet alleen van haar geluk hebben, want in alle beurten wist ze door vlijmscherp onderhandelen de nodige fiches en percelen te bemachtigen. Peter Hein haalde ook wat aardige deals binnen, terwijl Niek in de ontwikkeling van zijn vuurwerkwinkel werd gehinderd door naburige bouwplannen. Monique trok veel verschillende fiches, en stelde het bouwen van winkels nog een paar beurten uit om zich niet vast te leggen in hopeloze ondernemingen. Shuk-ha’s percelen waren over het hele bord verspreid, en pas tegen het einde slaagde ze erin grotere blokken te bemachtigen. Daarbij moest ze het in de strijd om een kostbaar perceel van Niek afleggen tegen Dagmar, die aan het einde maar liefst vier voltooide winkels had. Ze had bijna elke ronde de meeste inkomsten gekregen, dus was niemand verrast dat ze met afstand won. Iedereen had zich met dit chaotische onderhandelingsspel van alea wel vermaakt.

Uitslag: Dagmar 119, Peter Hein 102, Niek 88, Shuk-ha 86, Monique 74
Waardering: Dagmar en Peter Hein 4, Monique 3½, Niek en Shuk-ha 3

6 augustus 2002

Spelers: Bas, Dagmar, Peter Hein en Willemien

De andere spelers waren inmiddels ook binnengekomen, en de groep werd in tweeën gesplitst. Peter Hein had Chinatown meegenomen, dat hij nog niet eerder gespeeld had. Willemien meldde zich direct als liefhebber aan, hetgeen ook gold voor Bas en Dagmar. Chinatown is een bijna zuiver onderhandelingsspel, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk winkels van dezelfde soort bij elkaar te krijgen. Het spel begon wat aftastend, al wist Peter Hein vrij snel een viswinkel te voltooien in de Bowery. Bas en Dagmar spaarden voor een paar grote winkels van zes, terwijl Willemien probeerde Canal Street volledig te domineren. Bij het onderhandelen werd er scherp gelet op wat het bezit van locatie en winkels de andere spelers op zou leveren, wat vertaald werd in de prijs. Dit leverde vooral Bas geen windeieren op, want na een paar rondes had hij al een dikke stapel geld te pakken. Dagmar en hij waren er inmiddels in geslaagd hun juwelierszaak en detectivebureau compleet te krijgen, al had Bas wat meer winkeltjes verspreid over het bord. Willemien was inmiddels Canal Street aan het monopoliseren met maar liefst drie voltooide winkels; Peter Hein deed hetzelfde in de
Bowery, waar hij ook de radiowinkel had voltooid, en in de laatste ronde een tweede viszaak. Elders in de stad openden hij en Willemien nog een antiek- en vuurwerkzaak, waardoor deze wijk ook bijna vol was.
Bij het tellen van het geld bleken Dagmar, Peter Hein en Willemien verrassend dicht bij elkaar te zitten. Bas had met afstand gewonnen, mede dankzij zijn vroeg in het spel opgebouwde voorsprong. Iedereen vond het een geslaagd spel, waarbij Bas aangaf dat zijn waardering lager was geweest als hij niet had gewonnen. Vooral de willekeur van de conjunctuurkaarten beviel hem niet helemaal. Ook de rest ontging het nut van deze kaarten, behalve het toevoegen van een extra geluksfactor.

Uitslag: Bas 145.000, Willemien 120.000, Peter Hein 118.000, Dagmar 117.000
Waardering: Dagmar 4, Bas, Peter Hein en Willemien 3½

terug naar boven