startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Elasund

Sessies:

15 mei 2007
20 maart 2007
6 maart 2007

15 mei 2007

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja en Peter Hein

Peter Hein was de enige die Elasund eerder gespeeld had. De anderen vreesden eerst de zoveelste vergelijkbare Kolonistenvariant (zoals Val van Rome, Prehistorie, Nürnberg enzovoort) maar niets is minder waar. Goud is hier de enige grondstof (al kun je met machtkaarten extra acties uitvoeren) en er wordt dus niet geruild. De interactie is hier wat destructiever, in de zin dat je andermans gebouwen kunt slopen en hun zo dus punten kunt laten verliezen.
Peter Hein was de eerste die daar last van begon te krijgen. Doordat hij vrij snel een paar molenvakken bezette, aan de muur en de kerk bouwde stond hij in een mum van tijd op vijf punten. Dit maakte hem natuurlijk tot een doelwit voor de anderen. Vooral Bas had het nogal op de gebouwen van Peter Hein voorzien en hij begon zijn bouwbrieven naast gebouwen van Peter Hein te leggen. Peter Hein reageerde daarop door er ook bouwbrieven naast te plaatsen. Een dergelijke wapenwedloop kon alleen maar resulteren in grote verliezen voor een van beide partijen en in alle gevallen bleek Peter Hein de onderliggende partij. Het kostte Bas wel telkens veel extra goud of machtkaarten om over de gebouwen en bouwbrieven van Peter Hein te bouwen. Maar dankzij zijn enorme productie slaagde hij daar over het algemeen wonderwel in.
Dit betekende wel dat Bas zijn goud en machtkaarten niet elders in kon zetten en hij eerst wat achter lag in punten. Ook Dirk Jans punten gingen niet hard, maar daar kwam verandering in toe hij maar liefst twee grote gebouwen wist te maken, beide op veel molens. Samen met de punten op de stadsmuur (die erg snel was volgebouwd) stond hij nu op acht punten, die hij niet meer kon kwijtraken. Maar door zijn beperkte productie had hij zijn kruit nu even verschoten en moest weer een paar beurten sparen om meer punten te verdienen.
Tussendoor was Ilja, dankzij de strafexpedities van Bas tegen Peter Hein, kortstondig naar een eerste plaats gekropen. Net als Dirk Jan kwam ze alleen stil te liggen omdat haar gebouwen te weinig opleverden. Linksonder in het bord hadden zij en Dirk Jan nu allebei een vergunning van waarde 3 liggen. Daardoor kon geen van beide en gebouw plaatsen. Als het een van hen gelukt was, had dat direct twee punten betekent, genoeg voor de (bijna-) overwinning.
Ondertussen draaide de productie van Bas op volle toeren en kon hij zich volledig richten op het scoren van punten. Maar omdat hij moeite had om bouwbrieven op geschikte plaatsen te leggen ging nat moeizaam. Peter Hein produceerde ook redelijk, maar niet hard genoeg om de geleden schade snel in te halen. Hij slaagde er wel in om iedere beurt een gebouw te maken dat hem punten opleverde. Hij bouwde nu allen op veilige plekken, zodat hij de punten niet meer kwijt kon raken. Zo raakte hij toch langszij bij Bas.
Ilja en Dirk Jan kwamen nog steeds goud en machtkaarten tekort om de patstelling te doorbreken, Bas kon door het gebrek aan bouwbrieven op het bord alleen scoren met de kerk. Peter Hein begon zo plotseling weer te geloven in de overwinning. Maar door een paar voor hem ongelukkige worpen had hij in wat bleek zijn laatste beurt net een goudkaart tekort om zijn laatste en winnende punt te scoren. Bas had wel genoeg geld en bouwde met een stukje van de kerk zijn laatste overwinningpunt.
Een spannend einde van een iets te lang spel, waarbij alle spelers dichtbij de overwinning waren.

Uitslag: Bas 10, Peter Hein 9, Dirk Jan 8, Ilja 7
Waardering: Ilja en Peter Hein 4, Bas 3½, Dirk Jan 3

20 maart 2007

Spelers: Peter Hein, Wendy en Willemien

Het komt niet vaak voor dat twee verschillende bordspellen op twee opeenvolgende avonden worden gespeeld, maar met Fürsten en Elasund was dat toch het geval. Anne-Marie en Femke speelden de vorige keer Elasund en kozen voor Fürsten, Wendy maakte de stap in omgekeerde richting. Met het vorige potje nog vers in het geheugen kon Peter Hein het snel uitleggen.
Dit potje verliep erg anders dan dat van vorige week. De goedkope zijmuren waren in een paar beurten volgebouwd; vooral Wendy en Willemien waren hier snel mee. Peter Hein probeerde eerst zijn productie wat meer op peil te brengen, maar bracht zich in het centrum in een nodeloos lastig parket. Hij had drie productiegebouwen nabij de startpositie van de kerk en dat is natuurlijk vragen om problemen. Een logische stap was natuurlijk om zelf maar te beginnen met de bouw van de kerk, maar Willemien was hem voor. Uiteraard betekende dit dat de gebouwen van Peter Hein erg onder druk kwamen te staan. Maar een stuk van de kerk maken is wel erg duur dus hoefde hij zich voorlopig weinig zorgen te maken.
Doordat ze veel van haar gebouwen op plaatsen met molens bouwde, scoorde Willemien aardig wat punten op het handelstraject. Peter Hein had zijn punten vooral in de grote productiegebouwen zitten en Wendy deed het wat rustiger aan. Willemien bleef grotendeels buiten schot bij de acties van de tegenstanders en liep al gauw uit naar een grote voorsprong.
Op dat moment ging alles heel snel. Door de bouw van een tweede kerkdeel raakte Peter Hein kostbare punten kwijt en had Willemien nog maar een paar puntjes nodig. Peter Hein had eindelijk de kaarten die nodig waren om een gebouw ter waarde van twee punten van Willemien te slopen, maar helaas voor hem slaagde Willemien er net op tijd in haar laatste punt te innen. Weg was voor hem de kans om aansluiting te vinden. Ook voor Wendy, die nu op gang begon te komen, was het te vroeg voorbij. Een snel potje, waarbij slechts twee delen van de kerk werden gebouwd en aan de muur weinig meer gebeurde nadat de zijmuren af waren.
Wendy en Willemien waren nog niet helemaal overtuigd van het spel. Peter Hein gaf het nog een hoge waardering, ondank zijn erg matige prestatie.

Uitslag: Willemien 10, Wendy 5, Peter Hein 3
Waardering: Peter Hein 4, Willemien 3½, Wendy 3

6 maart 2007

Spelers: Anne-Marie, Femke en Peter Hein

Elasund is het tweede spel in de serie ‘Abenteuer Catan’ van Klaus Teuber. Dat creëert natuurlijk bepaalde verwachtingen, waardoor het spel al op voorhand een plus of een min scoort, afhankelijk van wat je van de Catan-familie vindt. Maar van alle familieleden lijkt Elasund het minst op het oorspronkelijke bordspel. Je gooit wel met twee dobbelstenen om de opbrengst te bepalen, maar in feite is er maar een ‘grondstof’ (geld) en wordt er niet geruild. Wie nu vreest voor de interactie kan gerust zijn. Elasund kent misschien wel de meest intense interactie van alle spelen op Catan en wel van een atypische soort: destructieve interactie.
De bedoeling is om winstpunten te scoren met het maken van gebouwen. Maar grote gebouwen plette kleinere, waardoor je je ook gemakkelijk weer punten verliest. De kerk gaat boven alles, maar bouwen aan de kerk kost veel en levert geen extra inkomsten op.
Peter Hein probeerde de uitleg kort te houden, maar de regels van Elasund zijn toch wat bewerkelijk, met veel kleine maar belangrijke puntjes. Maar omdat het voor alle spelers de eerste keer was, was niemand in het voordeel.
Onbekendheid met spel zorgde er voor dat iedereen ging experimenteren met een verschillende strategie: Peter Hein bouwde snel en veel aan de stadsmuur, Femke probeerde veel handelspunten te scoren en Anne-Marie begon al erg vroeg met het bouwen aan de kerk. Ze plaatste het eerste kerkfiche zo, dat belendende gebouwen van Femke en Peter Hein onder druk stonden. Maar omdat het bouwen aan de kerk vrij duur is en geen grondstof oplevert, duurde het even voor het zover was.
Femke en Peter Hein waren nu ook druk bezig wat meer productiegebouwen te maken. Nu duidelijk was waar de kerk kwam te liggen, konden ze veilig aan de andere kant bouwen, omdat daar geen dreiging was van de kerk. Met een paar goed geplaatste bouwvergunningen breidde Femke haar puntentotaal snel uit. Ze slaagde er ook in een groot gebouw van twee punten te maken. Dit tot verdriet van Peter Hein, die een groot productiegebouw van een punt van het bord zag verdwijnen. Omdat Femke ook goed in de handelspunten zat kwam ze dicht in de buurt van de tien punten. Toen vond Peter Hein het ook tijd om aan de kerk te bouwen, in de hoop dat hij daarmee een productiegebouw van Femke te verwijderen. Tot zijn geluk lukte dat en ging Femke twee punten achteruit. Ook Anne-Marie bouwde gestaag voort aan de kerk en had daar inmiddels al vier delen van gebouwd.
Peter Hein had nog twee punten nodig en de snelste en veiligste manier om die te krijgen was bouwen aan de kerk. Een gebouw was beter geweest, want daarmee had hij weer andermans gebouwen kunnen vernielen. Maar omdat Femke slim gebruik maakte van zijn bouwbrieven zat dat er niet voor hem in.
Femke kwam nu ook weer dichtbij in punten, maar die zaten allemaal in handelspunten en gebouwen. Ze had nog niet meegebouwd aan de kerk en ook minimale inspanning geleverd aan de muur. Peter Hein vreesde nog even dat ze er in zou slagen om ook een punt in de muur te verdienen en nog een met de handelspunten, maar daarvoor kwam ze een beurt en goud tekort. Nog net op tijd kon Peter Hein zijn tweede bijdrage aan de kerk leveren, waarmee hij zijn tiende punt scoorde.
Blijkbaar helpt het om op alle fronten mee te doen om punten. Anne-Marie had al haar punten zitten in de kerk en de muur, maar kreeg daar nauwelijks geld en machtkaarten mee. Femke daarentegen had ze allemaal in de gebouwen en handel zitten, wat veel productie oplevert, maar tegelijkertijd onzekere punten zijn.
Voor iedereen was het eerste potje veel aftasten geweest, al werd dat tijdens het spel wel minder. De eerste kennismaking was goed bevallen.

Uitslag: Peter Hein 10, Femke 8, Anne-Marie 6
Waardering: allen 4

terug naar boven