startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Filou

Sessies:

4 december 2007 (2 keer)
27 november 2007

4 december 2007

Spelers: Bas, Willemien, Helene, Niek en Dagmar

Omdat Wendy en Willemien nog even op zich lieten wachten, besloten we om eerst nog maar even een potje Filou te doen. Een heel geschikt spel zo vlak voor Sinterklaasavond, dit keer geen lieve kinderen, maar katten die in de zak verdwijnen. Tijdens de uitleg kwam Willemien alsnog binnen en ze kon dus meespelen.
Dagmar had geleerd van de vorige keer en kocht daarom vroeg in het spel een zak katten, waar ze zelf een flink duur exempaar in had gestopt. Het idee was om dan later in het spel weer toe te slaan. In deze zak zaten echter ook wat straatkatten waardoor ze uiteindelijk meer betaalde dan ze punten scoorde met haar aankoop. De toon was hierdoor gezet omdat de spelers bang waren dat ze te veel zouden betalen en liever geld gingen pakken dan de gok waagden. Op een gegeven moment was er zelfs niet meer genoeg geld in de pot om aan het begin de startwaardes klaar te leggen. Helene wist uiteindelijk de meest waardevolle katten binnen te halen en won het spel. Iedereen had flink gelachen en het spel werd door bijna iedereen goed gewaardeerd. Alleen Willemien had zo haar twijfels omdat ze niet goed in zag hoe je nou een goede biedstrategie kon bedenken.

Uitslag: Helene 57, Bas 52, Willemien 42, Niek 32 en Dagmar 29
Waardering: Dagmar en Niek 4, Helene 3.5, Bas 3, Willemien 2.5

4 december 2007

Spelers: Wendy, Dagmar en Niek

Wendy had aan het begin van de avond nog een paar rondes toe kunnen kijken bij Filou. Het leek haar toen maar zo zo en ze snapte niet waar de hoge waarderingen vandaan kwamen. Na Zooleretto was er nog genoeg tijd voor nog een kort spelletje en Dagmar stelde Filou voor, vooral omdat ze dan ook de speciale regels voor 3 personen uit kon proberen (er wordt voor het bieden uit een extra set kaarten telkens één kaart opengedraaid die ook in de zak zit). Het duurde niet lang voordat Wendy de lol van het spel inzag. Met drie spelers zijn er meer kansen om te bluffen en om je medespelers een oor aan te naaien en hier werd ijverig gebruik van gemaakt. Wendy wist uiteindelijk verreweg de meeste punten te verzamelen. We hadden veel lol gehad en daarom werd het spel wederom hoog gewaardeerd.

Uitslag: Wendy 73, Dagmar 53, Niek 42
Waardering: Wendy, Dagmar en Niek 4

27 november 2007

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, Mark, Niek en Peter Hein

Een spel van Friedemann Friese, met katten in de hoofdrol. Je hoeft je dan niet af te vragen of Dagmar geïnteresseerd is; vanavond kwam het dan voor het eerst bij Spel aan de Maas op tafel. Filou is een kort biedspelletje, waarbij de spelers zelf in het geheim katten en hoden in de aanbieding doen. Gewone katten leveren pluspunten op, zwerfkatten minpunten. Want wie wil er nu een kat in de zak. Honden jagen uiteraard katten weg. En dan is er nog het roze konijn (niet te verwarren met het ‘blauwe konijn’ uit Tai Pan).
Spelers bieden tegen elkaar op om de geheime katten. Maar iedere keer als er iemand past, krijgt deze wat geld en wordt een van de kaarten opengedraaid. De overgebleven spelers krijgen daardoor extra informatie, op basis waarvan ze verder kunnen bieden.
Peter Hein besloot in het begin vaak te passen om wat geld te verzamelen. Echt hoog werd er nog niet geboden, zodat Niek met een schamel bod van twaalf muntjes katten met een waarde van liefst 31 punten kon incasseren.
Dagmar en Mark boden in de volgende rondes dus wat steviger mee, maart kochten wel een kat in de zak, met minpunten als gevolg. Hierna werd iedereen wat voorzichtiger en werden er pogingen gedaan om kaarten te tellen. Tussendoor scoorden Dirk Jan en Peter Hein nog wat punten en kreeg Mark de lachers op zijn hand door bijna alle zwerfkatten te verzamelen.
In de laatste rondes kregen Niek en Peter Hein nog een paar mooie verzamelingen. Die van Peter Hein was met drie Chinese gelukskaters wel bijzonder fraai en nog genoeg voor de overwinning ook.
Dit lekker vlotte biedspelletje viel bij iedereen goed in de smaak.

Uitslag: Peter Hein 67, Niek 63, Dirk Jan 57, Dagmar 23, Mark -2
Waardering: Niek 4½, Mark 4, Dagmar en Dirk Jan 3½, Peter Hein 3

terug naar boven