startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Genius

Sessies:

30 november 2004
25 mei 2003

30 november 2004

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Niek ging eens bij Peter Hein op zolder kijken in de spellenkast en kwam terug met Chinatown en Genius. Bas had Genius nog nooit gespeeld en zei dat hij dat wel eens wilde proberen. Niek en Dagmar hadden het al enige keren gespeeld en konden het spel (dat ook simpele regels heeft) dus makkelijk uitleggen. In typische Knizia stijl bleek de laagste van je zes scores te tellen als eindstand.
In het begin werden er grote oranje en groene vlakken gelegd, waardoor iedereen hier veel in kon scoren. Toen ontstond er een blauw stukje, waar Niek en Dagmar aardig mee konden scoren, maar Bas nogal in achterbleef, doordat hij toen geen blauwe stukjes op handen had. Hierdoor moest hij later met moeite nog wat blauwe puntjes bijeen sprokkelen.
Rood bleek echter het grootste obstakel voor iedereen. Tegen het einde was rood voor iedereen de slechtste kleur. Niemand wilde echter rood neerleggen, want dat zou alleen maar anderen de gelegenheid geven daarin te scoren. Niek had overigens ook geen rode stenen. Zo werd er de laatste rondes niets meer gedaan wat de eindscore nog beïnvloedde.

Uitslag: Bas 6, Dagmar 4, Niek 3
Waardering: Niek 4, Bas 3½, Dagmar 3

25 mei 2003

Spelers: Det, Peter Hein, Wendy en Willemien

Einfach Genial is een nieuw legspel van Kosmos in een grote doos. De spelers moeten speelstukken bestaande uit twee hexen op het bord plaatsen. Op iedere hex staat een symbool met een van zes kleuren. Door het aansluiten aan andere hexen in dezelfde kleur scoor je punten in die kleur. Je eindscore is het aantal punten bij de kleur waar je de minste punten van hebt. Een bonuspunt voor wie op basis van deze beschrijving de auteur raadt.
De eerste kleur waarvan een groot gebied ontstond was rood. Iedereen scoorde behoorlijk in deze kleur. Monocultuur is niet goed in dit spel, dus toen andere kleuren groeiden waren die natuurlijk veel interessanter. Dat waren aanvankelijk groen en later vooral paars. Peter Hein trok echter geen stukken met groen, en Det niet met paars. Wendy en Willemien wel, en zij deden het in beide kleuren weer goed. Peter Hein had bij paars niet te klagen. Net als bij rood kreeg hij bij deze kleur achttien punten, wat hem een bonusbeurt opleverde. De ontwikkeling van zijn andere kleuren baarde hem echter zorgen.
Wendy kon alle kleuren wel gelijkmatig ontwikkelen. Willemien had nog steeds geen punten bij oranje en geel, maar toen zich hiervan grote gebieden vormden schoot ze naar voren. Det zat nog steeds te wachten op paarse stukken toen er al geen leuk paars gebied meer was. Peter Hein hoopte nog wat punten te scoren bij groen, op dat moment zijn zwakste kleur, maar werd dwarsgezeten door Wendy, die de vrij gebieden bij groen innam.
De gelijkmatige ontwikkeling bezorgde haar uiteindelijk de overwinning. Willemiens inhaalslag was te laat begonnen om te kunnen winnen. De slag om de derde plaats tussen Det en Peter Hein werd pas bij de tweede tiebreaker beslist. Peter Hein bleek uiteindelijk net iets gunstiger te hebben getrokken. Iedereen vond het wel een vermakelijk spel.

Uitslag: Wendy 13, Willemien 11, Peter Hein 7/11/15, Det 7/11/13
Waardering: Det 4, Peter Hein, Wendy en Willemien 3½

terug naar boven