startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Goldbräu

Sessies:

21 februari 2006
21 juni 2005
31 mei 2005

21 februari 2006

Spelers: Wendy, Tom en Jacqueline

Jacqueline had Goldbräu nog ongespeeld in de kast staan en wilde het graag weer eens spelen. Wendy en Tom kenden het niet en voor Jacqueline was het dermate lang geleden dat ze het had gespeeld, dat de spelregels geheel waren weggezakt.
Nadat Jacqueline nog gauw een Nederlandse vertaling van de spelregels van internet had geplukt, kon de uitleg door Wendy beginnen.
Tijdens het spel gaat het erom dat een speler dominant is in een bepaald café met daaraan gelieerd de brouwerij. Hoe groter het terras bij het café, hoe meer punten je krijgt. Een parasol op het terras zorgt voor extra punten. Ook kan de serveersterkaart voor pluspunten zorgen en de dronkelapkaart voor minpunten. Verder speel je actiekaarten die geld kosten; hoe meer spelers dezelfde actie kiezen, hoe duurder de actiekaart.
Uit Jacquelines diepste geheugen kwamen de speltactieken van de vorige keer weer enigszins bovendrijven. Dat legde haar geen windeieren. Ze won het spel met 158 geld, Tom werd tweede met 102 geld en Wendy bleef steken op 74 geld.
Aan het eind bleven nog maar twee actiekaarten over in het spel, waar geen van de spelers nog iets aan had, waardoor het spel doodbloedde. Dit minpuntje is terug te vinden in de waardering van Wendy. Jacqueline en Tom vonden het een te leuk spel om voor minder dan een 4 te gaan.

Waardering: Jacqueline en Tom: 4, Wendy: 3

31 mei 2005

Spelers: Dagmar, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Goldbräu is een vrij recent spel van Zoch, dat Dagmar al een tijdje wilde spelen. Ze deed dus graag mee, en trok ook Jacqueline en Niek over de streep.
In Goldbräu proberen de spelers belangen te krijgen in een tiental Biergartens en brouwerijen, om zo veel geld te verdienen. Hoe groter een Biergarten, des te meer geld hij genereert voor de aandeelhouders en die van de leverancierbrouwerij. Maar contracten kunnen opgezegd worden, chefs kunnen een ander beleid gaan voeren en natuurlijk beïnvloeden de charmes van het (vrouwelijke) personeel en de aanwezigheid van notoire dronkelappen ook de inkomsten.
De chefs van Peter Hein werden direct door de anderen uit de kroegen geknikkerd, maar in de brouwerijen behield hij zijn positie. Hij probeerde eerst aandelen te verwerven, om zo zijn inkomstenpositie te verstevigen. De anderen hadden dit ook bedacht, zodat voor een aandeel regelmatig de maximale prijs betaald moest worden. Hierdoor had niet iedereen aan het eind van de eerste week zijn startkapitaal terugverdiend.
In de tweede week werd er meer gestreden om de brouwerijen, nu duidelijk was hoeveel geld deze opleveren. Ook de strijd om de serveerster barstte flink los, omdat de twintig extra Taler wel erg veel is. Tegelijk probeerde Dagmar de dronkelap uit haar kroeg te verjagen. Ze trof het niet dat zowel Niek als Peter Hein een keer de dronkelap trokken toen ze blind een aandeel kochten en hem lekker lieten staan (overigens hadden zowel Niek als Peter Hein liever een nuttig aandeel voor die acht Taler gehad). De ‘serveerster’ was van een wel erg dubieus niveau; Dagmar noemde haar al snel de slettebak. Telkens als iemand met geld wapperde was ze er snel bij; uiteindelijk was het Peter Hein die het meest van haar diensten kon genieten en de premie opstreek.
In de laatste ronde raakte Dagmar flink op stoom, door te zorgen dat maar liefst drie kroegen bier betrokken bij d brouwerij waar ze het grootste belang in had. Ze verzuimde het zesde aandeel van deze brouwerij te kopen en Jacqueline en Peter Hein er uit te knikkeren, waar Peter Hein van kon profiteren. Hij stond ook met Niek sterk in een andere brouwerij, en samen zorgden ze er voor dat ook deze brouwerij aan veel kroegen leverden. Uiteindelijk bleken dat de meest winstgevende kroegen te zijn, wat de heren een enorme smak geld opleverde. Het was dus ook niet verbazend dat ze op de eerste twee plaatsen eindigden. Jacqueline had wellicht zelf iets te diep in het glaasje gekeken, want haar winst was wat bescheidener. Desondanks wil ze zeker graag een herkansing bij dit sfeervolle spel, dat door iedereen hoog gewaardeerd werd.

Uitslag: Peter Hein 84, Niek 78, Dagmar 68, Jacqueline 31
Waardering: Dagmar 4½, Jacqueline en Niek 4, Peter Hein 3½

21 juni 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Peter Hein en René

Dagmar is helemaal lyrisch over Goldbräu en had het na een keer spelen zelf ook gekocht. Toen Peter Hein zei dat hij het graag wilde spelen was ze er natuurlijk helemaal voor in. Anneke speelde op aanraden van Jacqueline mee, en ook René was wel benieuwd naar het bierbrouwspel.
Tijdens de eerste week waren de aandelen erg populair, vooral die van de brouwerijen waar nog weinig aandelen geclaimd waren. Deze brouwerijen leverden slechts aan weinig (of zelfs geen) kroegen, dus de inkomsten waren navenant laag. René scoorde de eerste ronde het beste, mede doordat hij een kroeg in zijn eentje bezette, en ook nog eens de meerderheid had in de leverende brouwerij. Hij was dus ook de enige die er netto behoorlijk op vooruitging in vergelijking met zijn startkapitaal. De anderen speelden krap quitte of draaiden zelfs verlies. Anneke en Peter Hein durfden het in de laatste dag zelfs niet aan om een aandeel te kopen, omdat ze te weinig geld hadden als teveel andere spelers die actie ook zouden kiezen.
In de tweede week werden de kroegen en brouwerijen van René flink aangepakt. Peter Hein zorgde ervoor dat de helft van de kroegen het bier betrok van Steinbräu, waar hij grootaandeelhouder en ook chef was. Dagmar en Anneke deelden een profijtelijke kroeg met twee parasols en de aanwezigheid van de serveerster. René verloor zijn goede positie daarmee aan Dagmar en Peter Hein; Anneke moest nog goed op gang komen.
In de derde week begon Dagmar agressief aandelen in te kopen, en schopte daarmee andere spelers uit de kroegen. Ze was er ook erg op gespitst om de kroegen bier te laten betrekken van haar brouwerij, maar werd hierin tegen gezeten door Peter Hein, die niet graag zag dat zijn Steinbräu die lucratieve contracten zou verliezen. Anneke en René hielden zich hier minder mee bezig, en probeerden op andere manieren hun inkomsten te vergroten. Uiteindelijk bleken toch de vette contracten de doorslag te geven. Dagmar en Peter Hein verdienden weer een grote smak geld, en het was uiteindelijk Dagmar die haar nieuwste favoriete spel won. De anderen waren ook erg te spreken over Goldbräu.

Uitslag: Dagmar 78, Peter Hein 75, René 66, Anneke 48
Waardering: Dagmar 5, Anneke en René 4½, Peter Hein 4

terug naar boven