startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Die Händler von Genua

Sessies:

27 maart 2007
25 april 2006
21 februari 2006
14 september 2004
24 augustus 2004
28 januari 2003
7 mei 2002
15 januari 2002
8 januari 2002

27 maart 2007

Spelers: Anneke, Willemien en Jacqueline

Een oude bekende werd uit de kast geplukt, deze avond bij Dagmar en Niek: Händler von Genua, één van de leuke spellen van Alea (Ravensburger).
Nadat alles is klaargelegd kan de startspeler beginnen, in dit geval Anneke. Er wordt met een rode en blauwe 8-kantige dobbelsteen gegooid en het resultaat bepaalt waar je in je beurt begint. Je hebt de mogelijkheid om vanuit het startpunt vier vakken verder te gaan. Dit kunnen vakken zijn met of zonder acties. De andere spelers kunnen bieden op de diverse acties binnen de actieradius van deze vier vakken. Dit kan van invloed zijn welke kant je opgaat. Uiteraard verlies je bij het bieden door de andere spelers je eigenbelang niet uit het oog.
Tijdens het verloop van het spel leek het erop dat Anneke een forse voorsprong opliep ten opzichte van de andere spelers. Anneke voerde veel kleine opdrachten uit, waarvoor ze achteraf gezien, soms wat te veel had geboden. Willemien legde zich toe op de privileges en Jacqueline schipperde daar zo’n beetje tussendoor. Bij Willemien leek het in eerste instantie allemaal wat mager uit te pakken. Maar…. schijn bedriegt: zij kwam als winnaar uit de bus! Anneke werd tweede en Jacqueline was hekkensluiter.

Uitslag: Willemien 950, Anneke 790, en Jacqueline 760
Waardering: Willemien 4½, Jacqueline 4, Anneke 3½

25 april 2006

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Iedereen had het spel al vaker gespeeld en op Peter Hein na zelfs eerder dit jaar. Er kon dus direct begonnen worden met spelen.
Dirk Jan maakte vanaf het begin geen geheimen van zijn strategie: hij ging voor de privileges en kocht ze in waar hij de kans kreeg. Begrijpelijkerwijs waren de anderen na een tijdje wat terughoudend om Dirk Jan een van de villa’s te laten bezoeken. Het weerhield Bas overigens niet van een opportunistische ruil met Dirk Jan, waarbij de laatste een privilege van Bas kreeg in ruil voor een mooie actie.
Bas vond de privileges wel best en ging al in de eerste beurt naar de kathedraal. Zo kon hij snel twee gebouwen opeisen en die telkens gebruiken als het paleis werd bezocht. Hij had daarbij een grote voorkeur voor het kiezen van boodschappen. Na een tijdje had hij zoveel boodschappen in zijn had dat hij er bijna elke beurt wel een of twee kon vervullen. Het laat zich raden hoeveel geld hem dat opleverde.
Peter Hein richtte zich op de opdrachten en dan vooral de grote. Hiervoor waren veel blokjes nodig en die nam hij dan ook in grote getale. Overtollige blokjes kon hij altijd in een ruil inzetten of tegen een ander blokje (of fiche) ruilen dat hij wel nodig had. Uiteindelijk slaagde hij erin drie grote opdrachten en nog een trits kleintje te vervullen, maar hij vreesde dat dat niet genoeg was om boodschappenjongen Bas bij te houden.
Willemien had een wat gemengde strategie. Aanvankelijk ging ze ook voor opdrachten, maar nam na een tijdje ook wat gebouwen in bezit via de kathedraal. Boodschappen en privileges liet ze verder voor wat het was.
Uiteindelijk bleek de koeriersdienst van Bas verreweg het meest profijtelijk. Dirk Jan verdiende met zijn privileges (tien in totaal) maar liefst 250 florijnen, maar doordat hij tijdens het spel te weinig had verdiend restte hem een laatste plaats. De enige spanning was nog om de tweede stek, die net in het voordeel van Peter Hein beslist werd.
Het blijft een erg leuk spel, dat kon iedereen beamen.

Uitslag: Bas 865, Peter Hein 625, Willemien 605, Dirk Jan 555
Waardering: Bas, Peter Hein en Willemien 4½, Dirk Jan 4

21 februari 2006

Spelers: Dirk Jan, Helène, Ernst en Anneke

De overgebleven spelers besloten die Händler von Genua te spelen, een spel dat allen lang niet meer of zelfs nog nooit gespeeld hadden. De spelregels werden erbij gepakt en al snel kwam het een en ander alweer bij Dirk Jan en Anneke bovendrijven. Als jongste speler mocht de laatste beginnen en daardoor kreeg zij als eerste inkomsten. Meteen al begon Ernst met het sparen van privileges, iets dat hij gedurende het hele spel zou blijven doen. Helène volbracht al snel haar boodschappen en dat deed zij meerdere keren, iets wat haar veel geld opleverde. Drik Jan was de eerste die de kans had fiches te plaatsen waarmee hij een gebouw als het ware kon opeisen. Dit bracht hem inderdaad veel geld op, maar het was niet genoeg om te winnen. Ook Ernst haalde de winst niet binnen met zijn privileges, iets wat hem de vorige keer dat hij het spel speelde wel was gelukt. Nee, de eindstrijd ging tussen Helène en Anneke en even leek het zelfs gelijk spel te worden. Totdat bleek dat Anneke bij de telling haar enige fiche was vergeten en zij nog 10 Dukaten extra kreeg. Een nipte overwinning dus, gehaald met Hollandse zuinigheid.

Uitslag: Anneke 895, Helène 885, Ernst 880, Dirk Jan 860
Waardering: Anneke en Dirk Jan 4, Helène en Ernst 3½

14 september 2004

Spelers: Dirk Jan, Frank, Hieke en Judith

De verschillende spelers waren of geheel onbekend met het spel of hadden het al een tijd niet meer gespeeld. We lazen de spelregels dus opnieuw. Het doel van het spel is het verzamelen van zoveel mogelijk geld door het verhandelen van grondstoffen. De grondstoffen konden worden verkregen bij verschillende locaties in Genua. Hier kunnen ook de opdrachtkaartjes worden gehaald, waarmee de grondstoffen worden verhandeld. Naast de grondstoffen en de opdrachtkaarten zijn nog privilegekaarten te verkrijgen die pas aan het einde van het spel geld opleveren. De waarde van de privilegekaarten stijgt als iemand meer kaarten van één soort heeft. Ook zijn er boodschappenkaartjes, die de speler punten geven als er een bepaalde route is gelopen. Tot slot zijn er een aantal hulpkaarten, waarmee je bijvoorbeeld een willekeurige grondstof kunt krijgen, of de startspeler op een willekeurige plaats kunt zetten. Bij het lezen van de Duitse spelregels begrepen we enkele regels niet helemaal goed. Dat een 1:1 kaartje zowel het ruilen van een kaartje voor een ander kaartje als het ruilen van een kaartje voor grondstoffen en vice versa betekende kregen we aan het einde van het spel van Wendy te horen. De plaatsen in Genua kunnen worden bereikt door de dobbelstenen te laten bepalen op welke plaats de startspeler komt te staan, en deze vervolgens maximaal vijf stappen te laten zetten. De spelers bieden geld in ruil voor het bewandelen van een bepaalde route waar de spelers hun opdracht kunnen uitvoeren. 
Dirk Jan en Judith hadden allebei vrij snel na het begin van het spel een plaats in eigendom. Dit betekent dat iedere keer dat iemand op deze plaats een opdracht uitvoert of grondstoffen of kaartjes haalt, zij geld van de bank kregen. Dirk Jan had de kathedraal, waar de eigendomsfiches te krijgen waren. Deze plaats was zeer populair en het leverde hem dus ook het nodige geld op. Dirk Jan zette vooral in op het verzamelen van privileges. Aan het einde van het spel had hij ze, op drie na, allemaal. Dit leverde hem dan ook de eerste plaats op met 830 punten. Hieke had zorgvuldig de drie resterende privileges bewaard, zodat Dirk Jan niet de maximale waarde uit zijn privileges zou krijgen. Ook had Hieke het veld in eigendom waarmee kaartjes werden verstrekt om zelf de startplek te kiezen. Zij belande met 585 punten op de derde plaats. Judith had de Haven in eigendom, waarmee kaartjes voor grondstof naar keuze konden worden verkregen. Verder wist ze tegen het einde van het spel nog een aantal kleine opdrachten te vervullen. Frank aasde een tijd lang op het bereiken van Villa Zasteri, omdat hij hier een grote opdracht kon vervullen. Helaas duurde het vrij lang voordat hij eindelijk de kans kreeg dit te doen. In de tweede helft van het spel had hij veel grondstoffen en vervulde hij nog een aantal grote opdrachten. Het bieden ging om relatief lage bedragen, volgens de ervaren kijkers. De waardering varieert tussen 3,5 en 4,5.

Uitslag: Dirk Jan 830, Judith 685, Hieke 585, Frank 500
Waardering: Dirk Jan 4½, Hieke en Judith 4, Frank 3½

24 augustus 2004

Spelers: Anda, Anneke en Bas

Anda en Anneke kenden dit spel nog niet en dus moest Bas het eerst uitleggen. Dit duurde wel een tijdje, maar uiteindelijk konden we toch aan de slag. Omdat Anneke de jongste speler was, mocht zij beginnen. Bas kwam al snel op de kathedraal en nam die onder andere ook in bezit met zijn fiche. Anda voltooide gedurende het spel flink wat kleine en ook een paar grote opdrachten. Anneke kocht twee privileges, die haar geen windeieren legden en voltooide voornamelijk grote opdrachten. Bas had maar liefst vier gebouwen in bezit, waardoor hij ook die acties kon doen. Ook Anda en Anneke hadden ieder twee gebouwen in bezit. Anda had vooral veel profijt van de “jokerblokjes” (het kaartje met het blokje met het vraagteken erop, bij de haven verkrijgbaar), waardoor zij haar grote opdrachten voltooide. In de op één na laatste ronde gooide Anda op het marktplein, waardoor het meteen de laatste ronde werd en aangezien zij steeds als laatste aan de beurt was, was dit dus meteen de laatste beurt. Gelukkig konden we allemaal nog wat dingen volbrengen, maar het was toch wat onverwachts gekomen. Het was nog erg spannend, maar uiteindelijk lagen de scores vlakbij elkaar.

Uitslag: Anneke 820, Bas 800, Anda 750
Waardering: Bas en Anneke 4, Anda 3

28 januari 2003

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Wendy

Wendy had Händler von Genua meegenomen, haar favoriete alea-spel. Bas kende het al en wilde graag meespelen, Dagmar en Niek wilden het wel eens uitproberen. Wendy vindt het spel niet alleen leuk, ze is er ook erg goed in. Har tactiek om veel goederen te verzamelen en opdrachten uit te voeren wierp ook nu weer vruchten af, en ze won het spel. Iedereen was erg enthousiast.

Uitslag: Wendy 775, Bas 710, Niek 680, Dagmar 625
Waardering: Wendy 5, Niek 4½, Bas en Dagmar 4

7 mei 2002

Spelers: Bas, Det, Hieke, Peter Hein en Wendy

Doordat Eschnapur snel voorbij was, was er nog ruim tijd voor een wat langer spel. De keuze viel op Die Händler von Genua, een lokale favoriet, die alleen Hieke nog niet kende. Wat echt goede strategieën zijn, blijft bij dit spel altijd wat onduidelijk, dus probeerde iedereen zoveel mogelijk tactisch voordeel te halen. Peter Hein ging direct voor de fiches van de kathedraal, die zoals altijd een populaire bestemming bleek. Hij werd zo vaak bezocht, dat aan het eind alle gebouwen op één na bezet waren. De kathedraal zelf wisselde veelvuldig van eigenaar. Wendy verdiende veel geld met het vervullen van opdrachten, en Bas was deze avond de boodschappenjongen. Det, Hieke en Peter Hein kregen net iets minder inkomsten dan hen, wat zich uitte in de einduitslag. Wel verdiende iedereen zoveel geld, dat het geld voor het einde al opraakte. Zelfs toen iedereen 100 florijnen inleverde, bleek er aan het einde niet genoeg te zijn.

Uitslag: Bas 835, Wendy 825, Peter Hein 750, Hieke 740, Det 730
Waardering: Peter Hein en Wendy 5, Det 4½, Bas en Hieke 4

15 januari 2002

Spelers: Bas, Wendy en Willemien

Na de enthousiaste geluiden van de vorige keer, was Willemien erg benieuwd naar dit topspel uit de alea-reeks. Wendy nam het graag mee om uit te leggen, en ook Bas was wel in voor een potje. Zoals wel vaker met Händler von Genua had ook dit potje geen duidelijk verloop. Halverwege het spel merkte Willemien op dat ze het volgende potje het goed zou doen, en haar verbazing was dan ook groot toen bleek dat ze gewonnen had. Ze had de meeste privileges, en samen met Wendy de meeste gebouwen in haar bezit. In de voorlaatste ronde was ze de laatste speler, en begon de handelaar op de markt. Hierdoor bleek de voorlaatste ronde tevens de laatste te zijn, en ook Willemiens actie was de laatste. Ondanks dat er flink geboden werd, liet ze de anderen geen actie uitvoeren. Naar bleek erg verstandig, omdat de overwinning anders naar Wendy was gegaan.

Uitslag: Willemien 710, Wendy 655, Bas 580
Waardering: Wendy 5, Bas en Willemien 4

8 januari 2002

Spelers: Dirk Jan, Jasper, Judith, Peter Hein en Wendy

Wendy en Peter Hein wilden deze nieuwe favoriet graag weer eens spelen, en Dirk Jan en Jasper waren graag van de partij. Judith kwam net iets later binnen, maar was op tijd om nog mee te doen. Na een uitleg van de vele kleine regeltjes begon Wendy als startspeler. Met vijf spelers werd er vaak flink opgeboden voor sommige acties, en kregen zelden alle spelers een actie. Vooral de katheraal was in het begin populair, wat Wendy, Dirk Jan en Peter Hein een aantal gebouwen opleverde. Dirk Jan concentreerde zich vanaf het begin flink op de privileges en later ook boodschappen, en liet de opdrachten voor wat ze waren. Peter Hein kreeg weinig acties, en bleef zodoende lange tijd verstoken van actiefiches of waren, maar het bespaarde hem ook aardig wat geld. Judith vervulde al in de eerste beurt een kleine opdracht, en ook Wendy en Jasper verkregen de nodige waren. Wendy verzamelde veel extra opdrachten. Jasper kocht een enorme hoeveelheid actiefiches en waren in, maar miste de opdrachten om ze in dukaten om te zetten; hoewel een paar vruchtbare opdrachten aan het eind hem nog een behoorlijke som geld opleverden. Dirk Jan bleef maar privileges verzamelen, zodat Peter Hein zich genoodzaakt zag ook hier en daar een paar te kopen. Dirk Jan had er echter tien van de veertien, zodat iedereen verwachtte dat hij flink zou winnen. Maar uiteindelijk bleken de vier ontbrekende privileges cruciale schakels, zodat hij met verspreide groepjes bleef zitten, en als vierde eindigde. Het spel werd erg goed ontvangen, en werd zelfs het hoogst gewaardeerde spel tot nu toe.

Uitslag: Wendy 700, Peter Hein 630, Jasper 605, Dirk Jan 575, Judith 570
Waardering: Peter Hein en Wendy 5, Jasper 4½, Dirk Jan 4, Judith 3

terug naar boven