startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Java

Sessies:

9 maart 2004
14 oktober 2003
23 april 2002
19 februari 2002

9 maart 2004

Spelers: Linda, Dirk Jan, Bas en Willemien

Bas en Dirk Jan kenden het spel al en Bas legde het aan de nieuwelingen uit. We begonnen met het neerleggen van heel veel meertjes. Daardoor was het moeilijk om landtegels (gestapeld) neer te leggen. Er ontstonden in het begin dan ook weinig steden.
Pas toen de watertegels op waren werd er echt in steden en tempels geïnvesteerd. Toen werden er steden overgenomen of gesplitst, tempels gebouwd of opgehoogd en feest gevierd.
Het spel verliep naar onze smaak wel vrij traag. De ervaren spelers hadden het gevoel dat het nu veel trager en minder spannend was dan toen zij het met drie personen speelden. Mogelijk kan je met vier spelers moeilijker vooruit denken. Er gebeurt zoveel voordat je weer aan de beurt bent en je moet eigenlijk met zoveel mogelijkheden rekening houden, dat dat niet erg motiveert om strategieën uit te denken. Maar als je aan de beurt bent zijn er ook weer zoveel mogelijkheden dat we meestal wel lang over de beurt nadachten.
Linda eindigde het spel door de laatste drie tegels te leggen. Ze stond toen in veel van de steden bovenaan waardoor dat voor haar voordelig was. Ze haalde in haar laatste beurt dan ook 34 punten waarmee ze haar score ruim verdubbelde. Dit was echter slechts voldoende om Dirk Jan in te halen, Bas en Willemien stonden al te ver voor.

Uitslag: Willemien 77, Bas 74, Linda 63, Dirk Jan 59
Waardering: Bas en Willemien 4, Dirk Jan 3½, Linda ?

14 oktober 2003

Spelers: Bas, Dirk Jan en Styn

Bas snuffelde eens op de zolder van Peter Hein en kwam terug met Ursuppe en Pueblo.  Ursuppe, dat Peter Hein voor zijn promotie had gekregen, moest echter nog in elkaar gezet worden. En Pueblo werd men niet enthousiast voor.  Toen Bas nog Java voorstelde waren er meer belangstellenden, dus Bas toog weer naar zolder.
Styn, die voor het eerst aanwezig was, kende het spel nog niet (maar wel Tikal en Mexica, dus dat hielp) en ook Bas en Dirk Jan waren weer wat details vergeten.  Met de regels erbij was het snel uitgelegd.
Iedereen begon een beetje aan een eigen dorp te bouwen, maar dat veranderde snel. Toen Styn "haar" stad zes hexen groot maakte, maar er vooralsnog slechts een 4-paleis op legde zag Bas een aardige gelegenheid om (onder protest) daar wat punten weg te halen.
Tegen het eind van het spel, toen Bas aan de beurt was en er nog vier landtegels over waren, zag hij zijn kans schoon het spel uit te maken en als eerste de eindwaardering te doen. Dat heeft als voordeel dat de anderen vaak nog wat minder hoog staan en het dus makkelijker is voor veel steden te scoren.  Dat blijkt ook uit de uitslag, want voor de laatste ronde stonden Bas en Dirk Jan nog precies gelijk.

Uitslag: Bas 115, Dirk Jan 104, Styn 84
Waardering: Bas 5, Dirk Jan en Styn 4½

23 april 2002

Op deze zonnige dinsdagavond was de opkomst, mede wegens griep, niet zo groot waardoor maar één spel gespeeld is. Bas en René wilden graag Java doen. Dagmar had dit spel al eens eerder gespeeld en vond het geen super spel maar wilde het toch nog wel een kansje geven. Niek had het spel een keer half gespeeld en vond het een waardeloos spel. Hij dacht echter dat dit gedeeltelijk werd veroorzaakt door de belabberde uitleg van een niet nader te noemen persoon en dat het spel misschien wel leuker was als hij de regels beter zou begrijpen. René nam deze moeilijke taak op zich en daarna kon het spel beginnen. De eerste ronden bleven de scores redelijk dicht bij elkaar. Iedereen probeerde zoveel mogelijk water in te dammen om zo snel punten te scoren. Ook bouwde iedereen graag mee aan andermans dorpen en werden de feesten soms door meer mensen bezocht dan de organisator leuk vond. Bas slaagde er zelfs in om Dagmar van haar eigen feestje te verdrijven, wat natuurlijk niet echt op prijs werd gesteld. Bij de feesten rees wel de vraag waarom een feest de meeste punten oplevert als je het in je in je uppie viert. In de loop van het spel begon Bas een steeds grotere voorsprong te nemen. René, Niek en Dagmar lagen wat achter. Niek was het spel op het eind wel zat en besloot er dan ook een eind aan te maken toen hij die mogelijkheid had. Hij kwam er toen achter dat hij vergeten was om gedurende het spel zijn actiefiches in te leveren voor een extra actiepunt. Maar hij was in goed gezelschap, want ook Bas had alle drie de fiches nog. Maar ondanks dit foutje wist hij het spel toch nog met grote voorsprong te winnen, terwijl ook René nog aardig uitliep in de laatste beurt. Dagmar en Niek vonden het spel wel leuker dan de vorige keer maar gaven toch de voorkeur aan Tikal. Vooral als het bord bij Java vol begint te raken wordt het heel moeilijk om nog goed te zien hoe je de stukken moet neerleggen om zo veel mogelijk punten te scoren en ook nog je tegenstanders dwars te zitten. Hier heb je je ruimtelijk inzicht hard bij nodig. Bas en René vonden het spel wel heel leuk.

Uitslag: Bas 105, René 88, Niek 75, Dagmar 73
Waardering: René 5, Bas 4, Dagmar 3, Niek 2½

19 februari 2002

Spelers: Dagmar, René en Wendy

Na Tikal van vorige week, wilde Dagmar Java ook wel eens proberen. Wendy had het meegenomen, en zorgde ook voor de uitleg. Voor haar was het alweer een tijdje geleden dat ze het gespeeld had, voor René en Dagmar was het de eerste keer. Aangezien Java een redelijk complex spel is, was het lastig om in het spel te komen; vooral het denken in niveau’s zorgde voor verwarring. Wendy ging voor de waterfiches, terwijl Dagmar en René zich op steden richtten. Hierdoor kwam Wendy op een voorsprong. Hoewel het tot het einde toe spannend bleef, gaf ze die niet meer uit handen. Het belang van water in de beginfase werd hiermee maar weer eens onderstreept. Er werd redelijk wat afgefeest, maar zo kwam iedereen snel zonder kaarten te zitten, die je snel vergeet om aan te vullen. De feestjes werden dus niet zo druk bezocht.
Wendy wordt steeds enthousiaster over het spel, en ook René was positief. Hij vond er veel interactie in zitten, zonder dat je elkaar al te veel kunt pesten. Dagmar was minder te spreken, en had af en toe het gevoel dat ze Wiskunde-B sommen zat op te lossen.

Uitslag: Wendy 105, René 98, Dagmar 87
Waardering: René en Wendy 5, Dagmar 3

terug naar boven