startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Kaiser

Sessies:

21 december 2004

21 december 2004

Spelers: Dagmar, Helène, Jacqueline en Niek

Op Spiel had Dagmar het spel Im Schatten des Kaisers gekocht, onder andere omdat ze de doos er zo leuk uit vond zien. Toen ze dit vertelde ontstond er binnen Spel aan de Maas al gauw een tweedeling, de vrouwen waren het in meer of mindere mate met haar eens, terwijl de mannen de doos juist lelijk vonden. De opmerking van Jacqueline dat het dus een echte dozen-doos was, zorgde voor flink wat hilariteit en de sfeer zat er voor de rest van de avond meteen al goed in. 
Niek had het spel ook al eens gespeeld en dat had naar meer gesmaakt, Jacqueline liet zich door de doos verleiden en nieuwkomer Helène schoof ook aan. Dagmar begon met het uitleggen van de spelregels, wat bij dit spel niet mee valt. Het lijkt namelijk allemaal nogal veel en complex. Zodra je met spelen begint valt alles gelukkig op zijn plaats. 
Het doel van het spel is om zo veel mogelijk aanzienspunten te verzamelen in het Duitsland van de middeleeuwen. Deze punten krijg je door de adellijke familie waar je leiding aan geeft op belangrijke posten te krijgen (keurvorst in provincies of zelfs keizer), door af en toe eens met wat geld te wapperen (geld stinkt niet), door je dochter uit te huwelijken of door de juiste kont te likken (of te wel bij de nieuwe keizerverkiezing op de nieuwe keizer te stemmen). Je doet dit door in de verschillende gebieden macht te verzamelen door het plaatsen van gezinsleden, ridders of kastelen met behulp van actiekaarten. Omdat er van iedere actie maar een beperkt aantal actiekaarten is (variërend van 1 tot en met 3) moet je telkens afwegen in welke volgorde je de acties plant. De gewilde kaarten zijn altijd snel weg. De acties zijn bovendien niet gratis, dus je moet er ook nog eens op letten dat je ze wel kan betalen.
Dagmar werd door het lot de eerste ronde met het keizerschap opgezadeld. Ze wist hier handig gebruik van te maken door dat de keizer bij gelijke stand kiest wie van de rivaliserende adellijke families de nieuwe keurvorst mag leveren. In drie regio’s kon Dagmar op deze wijze haar familie in het adellijk zadel helpen en hiermee een lekkere voorsprong nemen. Ze kon helaas slechts één ronde van het keizerschap genieten, want zoveel aanzien lokt jaloerse reacties van de onderdanen uit, die onmiddellijk hun kans grepen en hun geluk met keizer Niek opnieuw beproefden. Keizer Niek beviel Jacqueline zo goed dat ze hem daarna nog twee ronden op de troon liet zitten (haar stemmen waren doorslaggevend). Dit leverde keizer Niek lekker veel puntjes op en Jacqueline legde het ook geen windeieren. Voor Helène was dit echter een nadeel omdat zij daardoor telkens de laatste keus van de actiekaarten had en de leukste kaarten daardoor al voor haar neus weggekaapt waren. In alle adellijke families vonden gelukkige (geboortes van zonen en huwelijken) en verdrietige (sterfgevallen en geboortes van dochters) gebeurtenissen plaats. Vooral de importbruiden lagen goed in de markt. Bij het in het huwelijk treden wisten de dames wat voor vlees ze in de kuip hadden (eenheidsworst) doordat de jongeheren immers overal ter wereld hetzelfde zijn. En ze konden nog goed poetsen ook. Helaas werden er soms ook dochters geboren. Vooral Helène was erg goed in het uithuwelijken van haar dochters aan ouwe lullen van 45 (die dus op sterven na toch dood waren). Niek weigerde daarentegen vaak de huwelijkskandidaten en veroordeelde de betreffende dames daarmee tot een leven in het klooster (waarvoor de ouders slechts een goud terug kregen). Verder was er een goede markt voor de levenselixers (waardoor de leden van de adellijke familie een extra ronde in leven blijven of de concurrenten juist wat harder richting het graf gaan). In de laatste ronde was Helène zo gewiekst om het kuurtje een keer in te zetten als gifje voor de concurrenten om zo de meerderheid in een regio binnen te halen. 
Na vijf ronden en een boel flauwe grappen was het spel afgelopen. Dagmar wist Niek net een puntje voor te blijven en daarmee de winst naar zich toe te trekken. Het spel was redelijk in de smaak gevallen. Het is wel een spel wat je vaker moet spelen om alle mogelijkheden in te zien en wat je nog vaker moet spelen om ook nog optimaal gebruik te maken van alle keuzes.

Uitslag: Dagmar 19, Niek 18, Jacqueline 14, Helène 13
Waardering: Dagmar 4, Niek 3½, Jacqueline en Helène 3

terug naar boven