startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Koehandel

Sessies:

1 februari 2005
7 oktober 2003
15 oktober 2002
22 januari 2002
18 december 2001
4 december 2001
6 november 2001
Dirk Jan met zijn kinderen

1 februari 2005

Spelers: Dirk Jan, Helène en Peter Hein

Na San Marco was er genoeg tijd voor nog een spel. Peter Hein kwam met een paar opties uit zijn spellenkast, waarvan de keuze op Koehandel viel. Net als San Marco ook al lang niet meer gespeeld. Behalve door Dirk Jan dan, die dit op vakanties vaak met zijn kinderen speelt. Dit maakte hem tot de te kloppen man; Helène speelde het voor het eerst, terwijl de ervaring van Peter Hein op zijn zachtst gezegd bescheiden is.
Dirk Jan en Peter Hein concentreerden zich bij de veilingen op een paar dieren, terwijl Helène haar kansen spreidde en van zes dieren kaarten verzamelde. Toch gingen de eerste koehandels tussen Dirk Jan en Peter Hein, die allebei hun zinnen hadden gezet op de schapen en de geiten. Een schaap wisselde een paar keer van eigenaar, tot ze allemaal bij Dirk Jan terecht kwamen. Bij de geiten duurde het wat langer, omdat Helène de vierde had bemachtigd. Peter Hein kon de schapen missen, want hij had zijn zinnen gezet op de dure varkens en paarden, waar hij al drie van had. Met de katten erbij probeerde hij een hoge score te halen. Helène maakte kans op veel kwartetten, wat het feit dat ze allemaal vrij laag waren moest compenseren. Dirk Jan zat er wat waardes betreft wat tussenin, maar wist wel door diverse slimme koehandels al een paar kwartetten te completeren.
Toen Peter Hein niets meer dacht te kunnen halen, ging hij een koehandel aan met Dirk Jan om zijn enige paard. Hij bood laag, om later de twee paarden samen met veel geld los te kunnen weken. Inderdaad ging zijn eerste paard naar Dirk Jan, maar bij de tweede koehandel was hij veel te zuinig en werd ruim overboden door Dirk Jan, die nu ook de paarden bezat. Als hij al zijn geld had geboden, had hij wel de paarden gekregen en een goede kans gemaakt op de overwinning. Maar door deze stomme fout bleef hij zitten met alleen de varkens en een kans op de katten.
Voor Dirk Jan was dit weer een grote klapper, waardoor de winst zeker was. Helène had nog de honden en de katten in het vuur, maar zelfs als ze die allebei zou winnen zou ze niet genoeg punten hebben voor de overwinning. Het werd zelfs nog erger, want in plaats daarvan gingen de honden naar Dirk Jan (zijn vijfde kwartet) en de katten naar Peter Hein.
Nu was het Dirk Jan die zijn ervaring kon omzetten in een afgetekende overwinning. Hij gaf het direct maar een hoge waardering, tot ontzetting van Bas, die de finale van het spel had toegeschouwd.

Uitslag: Dirk Jan 11.300, Helène 2.550, Peter Hein 1.480
Waardering: Dirk Jan 4½, Helène en Peter Hein 4

7 oktober 2003

Spelers: Dagmar, Dirk Jan, René en Shuk-ha

Shuk-ha was erg benieuwd naar Koehandel. De andere spelers kenden het spel al en wilden ook wel weer eens een lekkere veestapel op de kop tikken. Bij Koehandel worden dieren bij opbod geveild en kunnen spelers onderling koehandelen (dat wil zeggen, als je beide een varken hebt biedt je gesloten op elkaars varken en wie het hoogste bied mag beide varkens hebben, maar beide spelers houden wel elkaars bod). Het doel is zo veel mogelijk kwartetten te verzamelen. Je moet dan de puntenaantallen van de kwartetten optellen en dit vermenigvuldigen met het aantal kwartetten dat je hebt. René had bij zijn vorige potje geleerd dat je niet te krenterig moet zijn bij het aanschaffen van dieren. Een combinatie van goedkope kwartetten met dure kwartetten levert de punten op van de dure en de vermenigvuldigingsfactor van het goedkope kwartet. Deze les leverde René veel punten op. Dirk Jan deed het ook erg goed als boer. Dagmar en Shuk-ha waren duidelijk te krenterig met bieden en koehandelen. Het was dan ook al snel duidelijk dat de strijd gestreden zou worden tussen René en Dirk Jan. Uiteindelijk was het René die aan het langste eind trok.

Uitslag: René 5880, Dirk Jan 2600, Dagmar 1180, Shuk-Ha 650
Waardering: Dirk Jan 4, Dagmar 3½, Dirk Jan en Shuk Ha 3

15 oktober 2002

Spelers: Bas, Dagmar, Emile, Hieke en Peter Hein

Dit kaartspelletje was al een tijdje niet meer gespeeld, en in afwachting van Joan trok Bas het uit de kast om weer eens te spelen. Op Emile na kende iedereen het; voor hem werd het nog snel even uitgelegd. Met vijf spelers is het aantal verschillende dieren dat je verzamelt beperkt. Bas, Hieke en Peter Hein besloten zodoende zich vanaf het begin te specialiseren in een beperkt aantal dieren. Dagmar en Emile gingen voor de diversiteit. De dure paarden werden verspreid over meerdere spelers, maar Peter Hein zorgde er met enkele geslaagde koehandels in ze allen te verzamelen. Verder werd er meestal voor gekozen een dier te veilen, om zo meer inkomsten te genereren. Toen de laatste dierkaart geveild was, werd het tijd voor koehandelen. Peter Hein was al snel uitgespeeld, en had ook nog het kattenkwartet gecompleteerd. Eventjes hoopte hij Dagmar nog haar ezels af te pakken, maar dat bleek vruchteloos. Ook Emile was snel klaar; hij had nog maar weinig geld over, en kon in de koehandels geen rol van betekenis spelen. Bas dacht de ganzen van Dagmar in te kunnen pikken, maar verslikte zich; Dagmar bood net iets meer en kwam zo wel heel goedkoop aan de ganzen, haar derde kwartet naast de ezels en honden. Het was nog even spannend wie de schapen zou krijgen. Deze wisselden regelmatig van eigenaar tussen Bas, Dagmar en Hieke, maar uiteindelijk was het Hieke die aan het langste eind trok. Dagmar had de meeste kwartetten, maar de puntenscore van Peter Hein was net iets hoger. Bas vond dit potje duidelijk minder dan zijn vorige ervaring. Emile vond zijn eerste keer geen succes, en de rest bleef het een leuk spel vinden.

Uitslag: Peter Hein 2180, Dagmar 2100, Hieke 1800, Bas 800, Emile 720
Waardering: Peter Hein 4, Dagmar en Hieke 3½, Bas en Emile 2½

22 januari 2002

Spelers:  Dirk Jan, René, Sten, Wendy en Willemien

Na de brokkenrace op het circuit van Magny Cours was er nog tijd voor een rustiger spel. Koehandel leek wel geschikt. Alleen Dirk Jan en Wendy kenden het spel al, maar na een korte uitleg aan de anderen kon het spel van start gaan. Omdat het niet heel vroeg meer was werd besloten om de korte variant te spelen: ieder kreeg bij de start al vier dierkaarten uitgereikt. Dat zorgde er voor dat al snel met het koehandelen kon worden begonnen. Dirk Jan koos voor de 'kleine' dieren, maar wilde er dan wel veel. Wendy probeerde bij een koehandel om de ganzen, deze met een flink bod binnen te halen, maar Dirk Jan bood net tien meer. Dat leverde hem zo een goedkoop eerste kwartet op. Helaas voor hem zorgde Wendy er een paar ronden later voor dat bij de koehandel om een koe het kleine verschil in haar voordeel was. Uiteindelijk bleek Wendy aan twee kwartetten (paard en koe) genoeg te hebben voor de winst. De anderen deden nog verwoedde pogingen om in ieder geval de tweede plaats binnen te halen. Deze acties kosten René alle dieren, zodat hij alleen met het al vroeg verworven poezenkwartet laatste werd.

Uitslag: Wendy 3600, Willemien 2300, Dirk Jan 1200, Sten 810, René 90
Waardering: Dirk Ja, Sten en Wendy 4, Willemien 3½, René 3

18 december 2001

Spelers: Anne-Marie, Bas, Xander

Omdat de rest nog bezig was met El Grande, besloten Bas, Xander en Anne-Marie nog een spelletje te spelen waarvan de regels tenminste bekend waren (tenminste voor Anne-Marie). Er werd voorzichtigjes geboden. Alleen als de goudbrengende ezel langs geweest was, wilde het bod nog wel eens uitschieten. Toen de handelsfase aanbrak, had Anne-Marie al aardig wat beestjes verzameld, en vooral Bas werd het slachtoffer van haar uitgekiende handelsacties, zodat hij slechts met wat armzalige koetjes overbleef. Het brak Xander op dat hij tijdens het veilen te weinig verschillende dieren had verzameld, zodat hij op drie kwartetten bleef steken. Iedereen vond het wel een aardig spelletje.

4 december 2001

Spelers: Bas, Benita, Dirk Jan, Paul en Wendy

Als afsluiting van de avond werd weer in de kast gekeken naar een vijf persoonsspel. Gelukkig was Koehandel aanwezig, dat Bas niet eerder gespeeld had, maar graag wilde uitproberen. Misschien was het al een beetje laat, want er werd niet enthousiast geboden op de veiling. Alleen Dirk Jan smeet met geld, dat hij in het middenspel dan ook node miste. Wendy wist hier goed gebruik van te maken en verwierf zo vier varkens. De laatste twee ezels lagen ook nog eens onder op de stapel, waardoor de inflatie lang op zich liet wachten. Tijdens de koehandel na de laatste veiling slaagde Benita, die al de paarden en ganzen had, erin de overwinning veilig te stellen door Bas zijn twee honden afhandig te maken. Hiermee eindigde ze op ruime voorsprong. De strijd om de tweede plaats was veel spannender. Wendy moest met de varkens en de schapen toekijken of Bas haar nog kon inhalen. Paul verliest in een alles of niets bod de poezen aan Bas en had alleen vier kippen (met gouden eieren?) over. Benita laat de geiten aan Dirk Jan, die desondanks toch maar vierde wordt.

Uitslag:
Benita 3600, Wendy 1800, Bas 1780, Dirk Jan 1700, Paul 10
Waardering: Bas, Dirk Jan en Wendy 4, Paul 3½, Benita 3

6 november 2001

Spelers: Anne-Marie, Joan, Marianne, Wilbert

Het spel Koehandel van Andries en Anne-Marie waarmee gespeeld werd zag er al flink gebruikt uit, dankzij vele avonden Koehandel in de kroeg (daar is, onder invloed van de nodige biertjes, ook de bonusregel bedacht dat je 'tingelingeling' moet roepen als de ezel
met de emmer geld omgedraaid wordt). Een gunstig teken dus. De kaartjes van Koehandel zien er erg grappig uit. Het spel bestaat uit een veiling- en handel- fase en het doel is om zoveel mogelijk kwartetten van dieren te verzamelen. In de veiling-fase deden de veilingmeesters hun best hun dieren aan te prijzen. Joan ging meteen alleen voor de dure beesten terwijl Anne-Marie een kipje en gansje ook wel kon waarderen. Marianne
verzamelde vooral veel geld zodat zij op het eind van de veilingfase nog snel veel diertjes aan kon schaffen. Het handelen ging nogal fout bij Anne-Marie. Wilbert maakte haar voor
f10,- haar paard afhandig zodat ze met alleen de kippen, ganzen en bokjes bleef zitten. Marianne bulkte nog steeds van het geld en met 3 kwartetten waaronder de paarden werd zij overtuigend eerste. Joan werd tweede met de koeien en ezels, en Wilbert derde.

Waardering: Anne-Marie en Joan 4, Wilbert en Marianne ??

Koehandel: wat vinden de kinderen van Dirk Jan?

Afgelopen zomer zocht ik een spel om mee te nemen op vacantie. Omdat we op de fiets naar Wittelte (dat ligt vlakbij Diever) gingen, zocht ik iets dat niet veel ruimte in beslag nam, licht was en zonder kleine losse onderdelen die niet thuis zouden kunnen arriveren. Een kaartspel was dan ook ideaal voor dat doel. Wanneer ik mijn kinderen vroeg welk kaartspel ze (voor vier weken) met me wilden spelen, werd er een opvallend vaak genoemd: Koehandel.

Ik denk dat de humoristische plaatjes van de dieren hier een rol in speelden, samen met de (bedrieglijke) eenvoud van het spel. De andere spellen (voornamelijk kwartetten: Scouting-, Zeehonden-, Dieren-)
werden hierop door mijn veto getroffen en dolblij pakte ik Koehandel in. De kinderen hadden het thuis al een paar keer gespeeld, dus onderweg hoefde ik niets uit te leggen. Omdat het weer zich onderweg naar Drenthe niet goed leende voor een spelletje voor het slapen gaan (in de tent of trekkershut was het wat krap en/of donker, buiten was het te fris en te nat), hebben we vooral op het 'dorpsplein' van Wittelte menige koe verhandeld.

Hoewel de kinderen moeite hebben met het 'geheim' houden van hun geldreserves, was het niet eenvoudig om van ze te winnen. Tot hun vreugde is me dat dan ook te weinig gelukt. Ik denk dat ook komende zomer Koehandel een plekje in een van de fietstassen zal veroveren, hoewel er nu concurrentie zal zijn van spelen als Zirkus Flohcati of Hol's der Geier.

Wat ook erg handig is, is dat het spel eenvoudig is in te korten door tevoren dieren uit te delen. Bij een erg ongelukkige verdeling kun je beter direct opnieuw delen, maar dat is zo gebeurd. Dit is voor mij ook buiten de vakanties een van mijn favorieten!

terug naar boven