startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van De Val van Rome

Sessies:

6 februari 2007
2 januari 2007

6 februari 2007

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Peter Hein wilde De Val van Rome ook graag eens met vier spelers doen. Het kwam daarom dus goed uit dat er vanavond precies vier spelers present waren. Bas had de vorige keer een halve uitleg gehoord tot hij opgeroepen werd iets anders te spelen, voor de anderen was het helemaal onbekend. Maar iedereen had genoeg Catan-ervaring om de uitleg snel af te sluiten.
De eerste ronde is er erts nodig om je legers sterk genoeg te maken om steden te kunnen plunderen. Helaas werd er nog geen erts verdeeld, waardoor iedereen wat anders moest gaan doen. Peter Hein en Dirk Jan maakten maar een extra huifkar, Bas gooide het in de actiekaarten en Willemien ruilde met de bank om toch aan erts te komen. Niemand stond erg te springen om met beide stammen te reizen. Eentje laten staan kan handig zijn als die op een vruchtbaar kruispunt staat, en bovendien krijg je een gratis grondstof als je niks doet met een stam.
Dirk Jan en Willemien waren nog het meest reislustig. Uiteindelijk leverde hen dit beiden bonuspunten op doordat ze met een stam in iedere provincie een stad hadden geplunderd. Doordat Dirk Jan ook de meeste Diplomaten had gespeeld en dat ook bleef doen, voegde hij nog eens twee bonuspunten aan zijn totaal toe. Bas en Peter Hein deden wat rustiger aan om op die manier aan extra grondstoffen te komen.
Aanvankelijk leek vooral Willemien erg goed te gaan. Ze nam al snel enkele steden in bezit en begon zo de eerste echte punten te verdienen. Peter Hein besloot na zijn vorige ervaring dat het plunderen van steden in alle provincies wel erg veel tijd kost en besloot zich zodra hij kon maar te vestigen. Ondanks zijn eerdere ervaringen stichtte hij weer een rijk in Hispania. En jawel hoor, even later kwam Bas er doodleuk naast. Gelukkig voor Peter Hein had hij nu wat meer uitbreidingsmogelijkheden, maar toen Dirk Jan zich in vlak ten  noorden van de Pyreneeën vestigde kwam hij toch onder druk te staan. Hij kon zijn aandacht dus even niet vestigen op zijn andere stam, die juist zo mooi alleen in Italia stond en moest lijdzaam toezien hoe ‘Hannibal’ Willemien de alpen overstak. Of was dat misschien een paar honderd jaar eerder?
Willemien stond erg sterk, maar om de een of andere reden negeerden Bas en vooral Dirk Jan de adviezen van Peter Hein om daar wat aan te doen. Peter Hein is nooit te beroerd om adviezen te geven die hem eigenlijk zelf het meeste helpen, maar gezien zijn droeve positie was daar nu eens geen sprake van. Maar na een tijdje moest hij zijn adviezen toch herzien toen Dirk Jan vier bonuspunten had en al een aantal steden had veroverd. Hij kwam steeds dichter bij de overwinning en had nog maar een paar steden nodig voor de winst.
Gezien zijn grondstoffenproductie en uitbreidingsmogelijkheden was het slechts een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren. De anderen konden daar niet zoveel aan doen en waren ook niet bij machten de bonuspunten voor de Diplomaat van Dirk Jan af te nemen. Hij scoorde dan ook als eerste en enige tien punten. Peter Hein had nog wel wat verborgen bonuspunten achter de hand, maar dit veranderde niets aan de eindstand. Haar grotere geldvoorraad verzekerde Willemien toch nog van de tweede plaats.

Uitlag: Dirk Jan 10, Willemien 8 (3 goud), Peter Hein 8 (0 goud), Bas 6
Waardering: Dirk Jan 3½, Bas, Peter Hein en Willemien 3

2 januari 2007

Spelers: Jaap, Leunis en Peter Hein

Ieder jaar komt er wel een nieuwe variant uit van Kolonisten van Catan. Tijdens de afgelopen editie van Spiel was dat De Val van Rome, dat in tegenstelling tot zijn twee voorgangers (Candamir en Elasund) wel in een Nederlandse editie verscheen. Het zal ongetwijfeld met het thema te maken hebben. Waar een populaire TV-serie al niet toe kan leiden.
In De Val van Rome beheren de spelers twee barbarenstammen die, op de vlucht voor de Hunnen, het Romeinse Rijk binnenvallen en de steden plunderen. Na een tijdje settelen ze zich daar en stichten nieuwe rijken.
Peter Hein had het al eens gespeeld, maar in dat potje kwamen de punten vrijwel alleen uit stedenbouw. Hij wilde nu iets anders proberen en trok met zijn barbarenlegers eerst door alle provincies heen om daar steden te plunderen. Dit leverde hem in totaal vier bonuspunten op, maar het duurde daardoor ook erg lang voor hij steden kon veroveren. Dit heeft als groot nadeel dat je grondstoffenproductie lange tijd ondermaats blijft. Hij probeerde dus om maar zo vaak mogelijk op goede kruispunten te staan, zodat hij toch nog wat kreeg.
De beide broers gingen wel snel over op het steden van stichten, maar niet altijd aan goede productiegetallen. Daardoor duurde het bij hen ook langer voor de productie goed van de grond komt. Zo viel Rome al heel snel voor het ruitervolk van Leunis, maar omdat Rome slechts aan een graanveld met getal ‘4’ grenst levert dit in het spel niet zoveel op. Thematisch gezien toch een beetje vreemd, omdat Rome met vijf torens wel erg moeilijk te plunderen en in te nemen is. Je zou dan toch een bonuspunt of iets dergelijks verwachten.
Leunis was succesvoller in het veroveren van steden dan Jaap. Jaap kwam vaak de juiste grondstoffen tekort om huifkarren te bouwen, die nodig zijn voor een verdere expansie van je rijk.
Toen Peter Hein eindelijk ook begon met het bouwen van steden was het bord al vrij vol met de steden van Jaap en Leunis. Daardoor waren er niet zoveel plekken meer van waar uit je makkelijk uit kon breiden. Bovendien maakte hij de fout zich weer te vestigen in de fuik die Hispania heet, met een rijk van Jaap net om de hoek.
Leunis kon ongestoord uitbreiden in Zuid-Italië, waar niemand in de buurt zat. Met zijn andere volk zat hij langs de Noordzeekust. Daarnaast had hij al bijna sinds het begin de Diplomatenkaart, goed voor een bonus van twee punten. Met zeven veroverde steden was hij dicht bij de overwinning. Peter Hein had nu ook vier steden en had nog twee punten nodig. Helaas voor hem had hij net niet de juiste grondstoffen voor twee huifkarren en zou dus op negen punten blijven steken. Voor Leunis waren grondstoffen geen probleem en hij wist zonder veel moeite een achtste stad te veroveren voor zijn tiende punt. Dat deed hij met zijn ruitervolk in Zuid-Italië. Had hij met zijn krijgerstam een vierde stad veroverd dan had hij zelfs nog twee bonuspunten gescoord en was op twaalf punten geëindigd. Maar voor de overwinning was dat niet nodig.
Alle spelers waren redelijk te spreken over deze variant. Prima, maar duidelijk minder dan het origineel.

Uitslag: Leunis 10, Peter Hein 9, Jaap 6
Waardering: Jaap en Leunis 3, Peter Hein 2½

terug naar boven