startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Leeuwenhart

Sessies:

27 september 2005
2 maart 2004
23 december 2003
7 oktober 2003

27 september 2005

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had Leeuwenhart al een tijd niet meer gespeeld, en wilde het wel eens doen. Bovendien was zijn eigen exemplaar nog steeds ongespeeld. Bas en Willemien hadden het al eens eerder gedaan, Dirk Jan leek het nog niet te kennen. De regels zijn echter vrij eenvoudig, en waren snel uitgelegd.
Dirk Jan leek de grote stad in het midden wel wat en zette daar direct een burcht neer. Peter Hein, die al in twee hoeken stond, rekende er op dat Dirk Jan wel de nodige muren zou plaatsen en ging er vlak bij staan. Als eerste actie plaatste hij er direct maar een ridder bij.
Bas plaatste de eerste muren, en zette er direct drie neer voor zes dukaten. Hij wilde niet al te gulzig zijn, en zette de muren redelijk dichtbij zijn burcht. Daar profiteerde Peter Hein van , wiens burcht een eindje aan de andere kant van die grens stond. Hij bouwde dus muren aan de andere kant van zijn burcht, die ook al in een hoek stond. Zo stichtte hij een gebied van elf punten en kwam snel op kop. Om zich in te dekken tegen toekomstige aanvallen, plaatste hij maar een tweede ridder. Bas kon dat niet op zich laten zitten, en volgde. Ondertussen had Dirk Jan in de andere hoek ook een gebied geclaimd, en zette daar nog twee ridders neer. Bas zat nu tussen twee agressieve buren in, en kon niet anders dan mee te gaan in de wapenwedloop. Hij liet een ridder van Peter Hein naar hem overlopen, met het snode plan zijn gebied flink te verkleinen. Helaas voor hem plaatste Dirk jan nog een ridder, en moest hij dat plan uitstellen. Peter Hein greep zijn kans en stelde onmiddellijk een verdrag op, zodat Bas’expansiedrift aan die kant beteugeld was. Ondertussen meldde ook Willemien zich aan het front met een gebied dat aan die van Dirk Jan en Bas grensde. Uiteindelijk kreeg Bas na een aantal beurten en veel moeite de meeste ridders. Dirk Jan trok aan het kortste eind en kwam zelfs op nul punten doordat hij alle bossen en dorpen in zijn gebied verloor.
Terwijl Bas druk aan het oorlog voeren was, richtte Willemien zich op het creëren van een tweede gebied. Dit lag helemaal aan de andere kant van het bord, waar nog nauwelijks ridders waren. Hiermee scoorde ze veel punten en nam de koppositie over van Peter Hein. Die had ook niet stilgezeten en probeerde iets vergelijkbaars. Toen het wel duidelijk was geworden dat hij de strijd om de stad toch zou verliezen van Dirk Jan en het in het centrum veel te druk was met agressieve buren, concentreerde hij zich op het maken van een gebied in de vierde hoek. Dit lukte zonder veel problemen, maar hij vreesde wel de twee ridders van Willemien. Die behoorden nog niet tot een gebied, maar dat kon niet lang meer duren.
Tegen het einde gooide Dirk Jan alles ondersteboven door het plaatsen van een muurtje, dat Bas en Willemien allebei een groot gebied opleverde. Peter Hein zag hierdoor zijn comfortabele voorsprong volledig verdampen, want Bas en Willemien achterhaalden hem nu op de scorelijst. Voor alledrie gold dat een uitbreidingskaart genoeg was om de grens van dertig punten te bereiken en te winnen. Bas was als eerste aan de beurt. Hij had een uitbreidingskaart, maar net een dukaat te weinig om hem te spelen. Willemien zwom in het geld (twintig dukaten!), maar had alleen verdragskaartjes. Peter Hein was hierdoor erg opgelucht, want hij zag zijn bijna zeker overwinning al aan zijn neus voorbijgaan. Gelukkig voor hem beschikte hij wel over het juiste kaartje en het geld om een van zijn gebieden met nog twee bossen uit te breiden. Hierdoor kwam hij op precies dertig punten en won het spel. Een spannend einde van een leuk spel.

Uitslag: Peter Hein 30, Willemien 27, Bas 25, Dirk Jan 11
Waardering: Bas, Peter Hein en Willemien 4, Dirk Jan 3½

2 maart 2004

Spelers: Hans, Pascal en Shuk-ha

Hans, Pascal en Shuk-ha zaten aanvankelijk nog te dubben tussen twee spellen, Puerto Rico en Leeuwenhart. Uiteindelijk viel de keuze op Leeuwenhart; Puerto Rico zal nog wel eens gespeeld worden.
Hans begon het spel goed door al snel drie verschillende mijnen en een aanzienlijk gebied in zijn bezit te krijgen. Hij bouwde hierdoor al snel een grote voorsprong op, maar werd natuurlijk daarmee natuurlijk wel een geliefd doelwit voor zijn medespelers.
Aangezien het landgoed van Hans op sommige stukken smal was, kon Pascal er een groot stuk van afsnijden en direct daarna een kaart spelen waardoor Hans niet terug kon slaan. Op het eind van het spel werd het nog spannend, maar ondanks een onverwachte extra beurt kon Hans de schade niet meer inhalen. Shuk-ha slaagde er nog in om Hans qua punten te passeren en werd tweede.

Uitslag: Pascal 23, Shuk-ha 21, Hans 19
Waardering: Pascal en Shuk-ha 4, Hans 3½

23 december 2003

Spelers: Hans, Jaap, Leunis en Willemien

Moord en doodslag

Nog voordat ze wisten hoe het spel werkte, werden Jaap en Leunis volledig in beslag genomen door de grote hoeveelheid ridders van het spel Leeuwenhart. ‘Wat kun je er mee doen?’ en ‘Kunnen de ridders elkaar slaan en over het bord lopen?’ zijn de eerste vragen over de werking van het spel. Nadat Hans de spelregels volledig heeft uitgelegd, lijken Jaap en Leunis eerst wat teleurgesteld over een aantal beperkingen. Maar al gauw blijkt dat een aantal actiekaarten veel schade kunnen aanrichten. De Overloper wordt al snel Leunis’ favoriete kaart, waardoor de aandacht van de spelers van het veroveren van land zich vooral concentreert op de vorming van grote riddermachten. Willemien staat lange tijd vooraan, maar verliest terrein aan de alerte Leunis, die haar kostbaar land afpikt. Hans komt vanuit de achterste positie naar voren en mag een aantal beurten aan de overwinning ruiken. Maar voordat de spelers kans hebben gezien om een extra stuk land te pakken, slaat Jaap hard toe door de koppositie over te nemen en de laatste actiekaart te pakken. Dan is het spel ook meteen afgelopen en wordt Jaap tot winnaar van deze aflevering van Leeuwenhart uitgeroepen.
Leeuwenhart blijkt een leuk spel, afwisselend en het is moeilijk te voorspellen wie de uiteindelijke winnaar wordt. Maar toch heeft Hans steeds het gevoel dat het spel nog niet af is. Ook Willemien uitte die ontevredenheid. Er zijn meestal nog grote stukken land te veroveren, maar zo ver komt het niet doordat de actiekaarten eerder op zijn. Toch is de waardering van het spel met gemiddeld 3,9 goed.

Uitslag: Jaap 16, Hans en Leunis 13, Willemien 3
Waardering: Hans, Jaap en Willemien 4, Leunis 3½

7 oktober 2003

Spelers: Bas, Hieke, Niek en Pascal

Hieke wilde graag eens Leeuwenhart spelen en Dagmar en Niek hadden het in de kast staan, dus dat kwam goed uit.  Bas had wel ooit het oude Lowenherz gespeeld dat er wel op lijkt, maar toch ook wel erg anders is. Het vechten om en bieden op acties is in de nieuwe variant verdwenen. De kastelen, ridders en muurtjes (nu grenspalen) zijn gebleven.
Zoals gebruikelijk begon men aan hoeken en randen gebieden af te bakenen. Het kwam zo te liggen dat Bas met relatief weinig muurtjes een groot gebied af kon bakenen en op forse voorsprong kwam te staan. Dat lieten de anderen niet op zich zitten. Alle drie speelden ze een overloper tegen hem, om vervolgens van alle kanten zijn gebied in te nemen.
Aan het einde was Niek de enige met maar één gebied, maar er stonden maar liefst vijf ridders in. Daarmee had hij ook flink van andermans gebieden gesnoept, natuurlijk steeds bij voorkeur van degene die op dat moment zijn eerste plaats bedreigden. Ook had hij aan het eind nog het meeste geld.
Een aardig spel, maar de geluksfactor in het trekken van kaartjes is wat hoog (sommige zijn duidelijk beter dan andere). Daarnaast houdt Bas niet van spelen waarbij het te makkelijk is de leider aan te vallen, waardoor het niet nuttig (zelfs slecht) is om het voor het einde goed te doen.

Uitslag: Niek 24, Bas 21, Pascal 15, Hieke 4
Waardering: Bas, Niek en Pascal 3½, Hieke 2½

terug naar boven