startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Lost Cities

Sessies:

17 december 2002
24 september 2002
5 februari 2002
6 november 2001

17 december 2002

Spelers: Dirk Jan en Niek

Nadat het hevige gevecht van North & South eindelijk in het voordeel van de zuidelijken was beslist en de andere spelers nog bezig waren, besloten Dirk Kan en Niek het spel Lost Cities te spelen. Dirk Jan kende het spel nog niet, maar Niek wel en, na een korte bestudering van de regels, kon worden gespeeld.
Bij Lost Cities zijn er vijf expedities waarop de spelers kunnen gokken. Ze moeten kaarten in oplopende puntenvolgorde leggen aan de verschillende expedities, waarbij elke expeditie zijn eigen kaarten heeft. Elke speler mag vrij kiezen welke van de expedities hij wil lopen. Elke kaart heeft een bepaalde waarde en als de trekstapel op is, dan worden de punten van elke expeditie per speler geteld. Men telt alle punten van een expeditie op en trekt er vervolgens twintig punten van af. Door middel van een speciale kaart met een handsymbool kan men de totale score van een expeditie verdubbelen, zowel positief als negatief!
Het is dus belangrijk om vooraf een goede inschatting te maken of je een expeditie boven de twintig punten kunt afronden, om voor die expeditie geen minpunten te krijgen. Nadat de trekstapel leeg is worden de punten dus geteld en dit herhaalt zich nog twee keer, zodat het gelukselement er gedeeltelijk wordt uitgehaald.
Dirk Jan begon voortvarend door veel handjeskaarten neer te leggen bij verschillende kleuren in de veronderstelling dat de aftrek tien punten was, in plaats van twintig. Toen hij aan het eind van de eerste ronde kwam, bleek dat hij nog te weinig beurten had om voor een kleur positief te komen, hetgeen veel negatieve punten opleverde. Niek scoorde de eerste ronde erg goed met 46 punten voor een kleur als hoogste score op een totaal van 62. Dirk Jan startte de eerste ronde met slechts 5 punten.
In de tweede en derde ronde scoorde Dirk Jan een stuk beter dan in de eerste ronde (51 resp. 30), maar doordat Niek alleen in de derde ronde weinig punten haalde (63 resp. 2), was Niek niet meer in te halen en won hij het spel.
Beide spelers vonden het spel de moeite waard, want ondanks het aanwezige gelukselement biedt het spel het nodige spelplezier.

Uitslag: Niek 127, Dirk Jan 86
Waardering: Niek en Dirk Jan 3

24 september 2002

Spelers: Peter Hein en René

René kwam als eerste aan, en omdat nog niet zeker was wanneer eventuele andere spelers zouden komen, begonnen hij en Peter Hein vast met een potje Lost Cities. René kende het niet, en was wel benieuwd. Hij had de juiste tactiek van het spel snel door; beide spelers gaven elkaar weinig kaarten waar ze wat aan konden hebben. René scoorde vooral goed in groen en rood, maar trof het niet dat hij maar geen weddenschappen trok. Bij groen had hij ook net één kaart te weinig voor de bonus; een extra weddenschap had hem daar 35 punten meer opgeleverd. Maar het mocht niet zo zijn, en hij bleef op een gemiddelde score steken. Peter Hein had meer geluk met geel, waar hij twee weddenschappen had, veel punten en ook nog eens de bonus. Deze expeditie alleen al leverde hem 95 punten op, ruim voldoende voor de overwinning. Ondanks zijn verlies vond René het een erg leuk spel.

Uitslag: Peter Hein 113, René 64
Waardering: beiden 4

5 februari 2002

Spelers: Jasper en Judith

Jasper en Judith kwamen net binnen toen de rest al begonnen was met Capitol en Ra, en vonden elkaar in een spelletje Lost Cities. Geen van beiden kende het spel, dus werden eerst de regels eens doorgenomen. Na één speelronde kwam ook Sten binnen, en besloten ze gedrieën verder te gaan met Guillotine.

6 november 2001

Spelers: Anne-Marie en Marianne

Marianne wilde dit spel eens uitproberen, en Anne-Marie, die altijd van Andries wint, begon een tikje te overmoedig aan haar ontdekkingsreizen door woeste oerwouden, diepe oceanen en nog wat van die gebiedjes. Marianne speelde wat wijzer en verstandiger. Toen bij Anne-Marie de expeditiekosten de pan uit rezen en ze zwaar in de min stond, haalde Marianne de nodige punten binnen. De uitslag was niets anders dan rampzalig voor Anne-Marie.

Uitslag: Marianne 95, Anne-Marie 5
Waardering: beide een 3. Er zit een best wel grote geluksfactor in, maar het is een aardig spelletje voor tussendoor en de kaartjes zijn erg mooi.

terug naar boven