startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van M

Sessies:

30 september 2003
19 november 2002
27 augustus 2002

30 september 2003

Spelers: Dagmar en Det

René had het na twee spelletjes wel weer gezien en vertrok naar huis toe. De andere groep was nog steeds druk bezig en dus zochten Dagmar en  Det een spel voor twee uit. De keus viel op M. Dit is een spel waarbij tegels moeten worden aangelegd. De tegels kunnen vijf kleuren hebben, vijf afbeeldingen en vijf getallen. Je mag een tegel alleen aanleggen als tenminste één van de eigenschappen hetzelfde is met de tegels die er al liggen. Als de tegel die aangelegd wordt aan twee tegels sluit dan krijg je een fiche van de andere speler, als hij aan drie tegels past twee fiches en bij vier tegels zelfs drie fiches (beide spelers hebben aan het begin van het spel zes fiches). Aan het eind van het spel krijgen de spelers voor elk fiche dat ze in hun bezit hebben tien punten. Het raster waarin de tegels komen te liggen mag verder niet groter worden dan zes bij zes tegels. Als een vijfde tegel wordt aangelegd en deze tegel tenminste twee eigenschappen hetzelfde heeft als de tegel waar hij aan komt te liggen dan mogen de spelers om de beurt een van de tegels weg pakken totdat dat niet meer mogelijk is zonder het bord op te splitsen in meerder losse stukken. Aan het eind van het spel krijg je voor twee kleuren tegels pluspunten (som van de getallen op die tegels) en voor drie kleuren minpunten (ook weer de som van de getallen op de tegels). Dagmar was vooral erg goed in het aanleggen van tegels en scoorde hiermee veel fiches. Det wist weer handiger tegels te pakken. De uiteindelijke score lag erg dicht bij elkaar, maar Dagmar had net wat meer punten verzameld.

Uitslag: Dagmar 220, Det 180
Waardering: Dagmar en Det 4

19 november 2002

Spelers: Frank, Poek en Wendy

Wendy had dit abstracte legspel weer eens meegenomen om te spelen, nadat ze het op Spiel had aangeschaft. Sten vond het wel weer best na een spelletje, en deed niet mee. Frank had al meer het gevoel dat hij invloed op het spel had, en was nu een stuk enthousiaster dan bij het vorige spel. Samen met Wendy eindigde hij op een eerste plaats. Zijn avond kon niet meer stuk nu hij voor de derde keer voor Poek was geëindigd. De regels zeggen echter niets over een gelijk spel. Poek stelde voor om dan de verliezer maar te laten winnen.

Uitslag: Frank en Wendy 250, Poek 200
Waardering: Frank 4, Wendy 3½, Poek 2½

27 augustus 2002

Spelers: Bas, Det, Peter Hein, Rob en Wendy

Dagmar en Niek waren inmiddels weer naar huis gegaan, maar de rest was nog wel in voor een spelletje. Wendy en Det wilden erg graag M eens spelen, maar Rob en Peter Hein voelden er niet zoveel voor. Bas kende het niet en was wel benieuwd, en dat gaf de doorslag. M is een abstract legspel, waarbij fiches aan elkaar gelegd worden. Deze fiches hebben drie eigenschappen (kleur, symbool en puntenwaarde), waarvan er minstens een overeen moet komen als je een fiche aan een andere wilt leggen. Komen er meer eigenschappen overeen, en is dit bovendien de vijfde of zesde tegel in een rij, dan komt het tot een telling, waarbij de spelers één voor één een tegel weg mogen nemen. Het is zaak om je tot twee kleuren te beperken, want dat levert punten op. Extra kleuren zijn strafpunten. Det en vooral Wendy scoorden erg veel punten door hun tegels aan meerdere andere tegels tegelijk te leggen. Met vijf spelers biedt het spel niet veel mogelijkheden om je beurten vooruit te plannen, dus deed iedereen voornamelijk wat in die beurt de beste zet te zijn. Toen het spel was afgelopen, bleek iedereen dit bijna even goed gedaan te hebben, want de verschillen in de scores waren minimaal. Det vindt M een superspel, terwijl Rob en Peter Hun scepsis behouden.

Uitslag: Det 250, Peter Hein 230, Bas, Rob en Wendy 220
Waardering: Det 4½, Wendy 3½, Bas 3, Peter Hein en Rob 2½

terug naar boven