startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Manilla

Sessies:

23 augustus 2005
26 april 2005
5 april 2005

23 augustus 2005

Spelers: Dagmar, Ellen, Helène, Wendy en Jacqueline

Na lange tijd was Ellen weer een keer meegekomen met Jacqueline, Anneke en Noortje. Gezien het grote aantal aanwezigen, elf spelers, werd er gesplitst. Dagmar, Ellen, Helène, Wendy en Jacqueline kozen voor het spel Manila, dat behalve voor Dagmar en Wendy een onbekend spel was. Na de uitleg van Wendy (lastig voor haar, want de spelregels waren in het Engels) werd begonnen.
Manila is een botenspel waarbij drie boten met elk een bepaalde grondstof in een haven moet aankomen. Je kunt in je beurt kiezen of je mee vaart met het schip om wanneer het de lading kan lossen mee te delen in de opbrengst, of je gokt erop dat het schip niet in een haven aankomt. Daarnaast zijn er nog acties als piraat worden en het beïnvloeden van de vaarsnelheid van een van de schepen. Uiteraard mag je ook passen. Alle acties kosten geld. De minst kansrijke leveren het meest op.
Om startspeler te kunnen worden is het nodig om te bieden. Aangezien iedere speler maar 30 munteenheden krijgt, ging het vanavond soms om procentueel gezien grote bedragen. 
Dagmar bood het vaakst het hoogst waardoor zij naast het starten met de ronde in de functie van havenmeester ook een aandelenkaart in de grondstoffen mocht trekken, de dobbelstenen mocht werpen en ook de startposities van de drie schepen mocht bepalen. 
In de loop van het spel kunnen waarden van de aandelenkaarten flink stijgen waardoor de einduitslag soms heel anders is dan je tijdens het spel denkt dat-ie zal worden.
Wendy koos drie keer voor de positie van piraat, die haar echter maar één keer iets opleverde. Helène en Jacqueline konden ieder een keer een flink bedrag innen, omdat zij hadden gegokt dat haven C – de minst kansrijke - zou worden aangedaan voor het lossen van een schip.
De einduitslag was dan ook verrassend.

Uitslag: Jacqueline 80, Wendy 73, Dagmar 68, Helène 67 en Ellen 52
Waardering: Ellen 4, de anderen 3½

5 april 2005

Spelers: Dirk Jan, Peter Hein, Wietse en Willemien

Peter Hein had Manila meegenomen, een gloednieuw spel van Zoch. Zoals de meeste spellen van Zoch valt het op door de mooie vormgeving, zodat er genoeg geïnteresseerden in dit spel waren (het hielp natuurlijk ook dat het nieuw was).
In Manila proberen telkens drie boten met goederen de haven van Manila te bereiken. De spelers zetten diverse ‘agenten’ in om te speculeren op het al dan niet aankomen van deze boten. Daarnaast wordt er nog geboden op de positie van havenmeester, die vele voordelen met zich mee brengt.
Dirk Jan begon de eerste ronde als havenmeester. Omdat niemand nog een goed idee had hoe waardevol deze positie is, was een bescheiden bod genoeg. Helaas vergat Dirk Jan het grootste privilege van de havenmeester uit te voeren, namelijk het kopen van een aandeel in een van de vier goederen. Hij bleek nog niet zo gelukkig in het inzetten van zijn agenten, want hij sloot de eerste ronde met slechts een magere winst af. Dit was voor een belangrijk deel te danken aan Wietse, die zich schuldige maakte aan wel zeer winstgevende piraterij. Daardoor kwam hij ver op kop en had hij voldoende geld om in de volgende ronde havenmeester te worden. Zijn agenten konden dit geld net voor hem terugverdienen, maar het belangrijkste was dat hij een aandeel kon kopen.
In de derde ronde was Willemien havenmeester. Alweer slaagde Wietse er in om een boot te plunderen en zo de anderen een bron van inkomsten te ontnemen. Peter Hein had niet de goed aandelen, en besloot dat het tijd werd om ook eens havenmeester te worden. Daar moest hij echter fors voor betalen. Helaas voor hem lukte het hem niet om de boot met de lading ginseng de haven binnen te loodsen, wat toch zo’n beetje het hoofddoel van zijn havenmeesterschap was. Teleurgesteld bood hij maar even niet mee, en probeerde op een wat conventionelere manier aan geld te komen.
Inmiddels had Willemien ook aardig wat geld verdiend door haar agenten op de juiste plek in te zetten. Het hielp ook dat ze vel aandelen in nootmuskaat had. Nootmuskaat haalde als eerste de waarde van 30 pesos, waarmee het spel ten einde kwam. De aandelen van Willemien waren genoeg om de inkomsten uit de piratenacties van Wietse te evenaren. Enigszins verrassend eindigden ze samen op de eerste plaats. Dirk Jan en Peter Hein bleven ver achter.
Het spel had zeker een uur langer geduurd dan op de doos staat, maar iedereen had zich uitstekend vermaakt. De relatief lage waarderingen kwamen vooral op conto van de redelijk hoge geluksfactor van de dobbelstenen die (mede) bepalen of een boot aankomt of niet.

Uitslag: Wietse en Willemien 155, Dirk Jan 93, Peter Hein 71
Waardering: Peter Hein en Wietse 3½, Dirk Jan en Willemien 3

26 april 2005

Spelers: Anneke, Dagmar, Dirk Jan, Peter Hein en Wendy

Dagmar en Wendy waren wel benieuwd naar Manila, en ook Anneke wilde het graag eens proberen. Peter Hein benadrukte tijdens de uitleg van het spel het belang van de havenmeester, en het kopen van aandelen.
Dit advies werd niet in de wind geslagen, want er werd iedere ronde fors op de havenmeester geboden. Voor minder dan 15 pesos ging hij nooit weg, en de prijs zat regelmatig op of boven de 20. Alleen Anneke was te zuinig, en probeerde haar geld op een andere manier te verdienen.
Dagmar en Wendy bemanden een paar keer met succes het piratenschip, terwijl ook Dirk Jan een keer een schip kon plunderen. In de eerste ronden verdiende Dagmar sowieso veel geld, maar de havenmeester was haar toch vaak te duur. Dirk Jan, Peter Hein en Wendy waren doorgaans de hoogste bieders op het ambt en dreven de prijs flink voor elkaar op. Dit leidde niet altijd tot de gewenste resultaten, want soms kwamen de schepen die de voorkeur van de havenmeester hadden niet aan, maar andere wel.
Hierdoor stegen de goederen gelijkmatig in waarde. Ginseng en jade kwamen samen op 20 uit, waarna het spel nog maar een ronde zou moeten duren.
Dat gebeurde ook, met Wendy in de rol van de laatste havenmeester. Het was allemaal krap aan, en iets andere dobbelsteenworpen hadden in de laatste ronde zeker een andere winnaar opgeleverd. Omdat het schip met nootmuskaat toch aankwam werde deze aandelen ineens meer waard. Tot verrassing van velen was het Peter Hein (met twee aandelen nootmuskaat) die won, op de voet gevolgd door Wendy. Was het schip met zijde aangekomen, dan had de einduitslag er wel wat ander uitgezien…
Het was duidelijk dat de geluksfactor erg hoog was, maar desondanks had iedereen veel plezier aan het spel beleefd.

Uitslag: Peter Hein 120, Wendy 117, Dagmar 103, Dirk Jan 92, Anneke 70
Waardering: Dagmar en Wendy 3½, Anneke, Dirk Jan en Peter Hein 3

terug naar boven