startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Metro

Sessies:

28 november 2006
2 mei 2006
21 februari 2006
31 mei 2005


28 november 2006

Spelers: Anne-Marie, Bas en Martin

Na het uitleggen van de regels, wederom door Bas, beginnen we met het (lukraak) aanleggen van metrorails. De bedoeling van het spel is om de routes van je eigen metro’s zo lang mogelijk te maken en die van de anderen zo kort mogelijk. Naarmate de kaart gevulder geraakt wordt ook de denktijd langer. Martin maakt op een gegeven moment een route van 22 lang, welke in het midden van het bord eindigt. Hiermee verdient hij 44 punten en komt met stip bovenaan te staan. Hij werd echter in de eindsprint nog door Bas ingehaald.
We vonden het alledrie wel een aardig spel om af en toe te spelen. Het spel bevat behoorlijk wat interactie met de andere spelers omdat alle rails op hetzelfde bord worden aangelegd. Dit kan af en toe wel leiden tot lange denktijden, maar het maakt het spel wel attractief.

Uitslag: Bas 83, Martin 68, Anne-Marie 62
Waardering: Bas 3½, Martin 3 en Anne-Marie 3

2 mei 2006

Ellen vond het welletjes voor vanavond en ging naar huis. Anneke, Ernst en Jacqueline hadden nog wel zin in een spelletje Metro. Ook dit spel was nieuw voor Ernst, maar ook weer snel uitgelegd. 
Na een aantal korte metrolijnen bouwen lukte het Ernst om in de eindfase van het spel een extreem lange lijn te bouwen die zowaar eindigde in een van de middenstations, waardoor zijn punten werden verdubbeld. Het moge duidelijk zijn dat de winst naar Ernst ging met 78 punten. Anneke werd een goede tweede met 73 punten en Jacqueline was deze keer hekkensluiter met 60 punten. De score vertaalde zich ook in de waardering: Ernst 4, Anneke 3½ en Jacqueline 3.

21 februari 2006

Spelers: Bas, Willemien, Tom en Jacqueline

Die Händler von Genua was nog lang niet afgelopen aan de andere tafel, zodat Jacqueline Metro tevoorschijn haalde. Tom kende het spel nog niet, de anderen wel. Het is de bedoeling dat je probeert een zo lang mogelijke metrolijn te bouwen. Eindigt de lijn bij een van de stations in het midden van het speelbord dan levert elk kaartje dat de lijn vormt twee punten op. Eindigt de lijn bij een station langs de rand van het bord dan levert elk kaartje slechts een punt op. Je kunt elkaar tijdens dit spel behoorlijk dwars zitten en met name Tom werd daar nogal eens de dupe van. In eerste instantie leek het erop dat hij en Jacqueline de winst zouden behalen, maar zij werden in de eindstrijd ingehaald door Willemien en Bas.

Uitslag: Willemien 65, Bas 57, Jacqueline 51 en Tom 48
Waardering: Bas, Tom en Willemien 3½, Jacqueline 3

31 mei 2005

Spelers: Sten, Willlemien, René en Dirk Jan

René had een spel meegenomen dat hij al een paar keer met z’n tweeën had gespeeld. Hij wilde het ook eens met meer spelers uitproberen. De anderen kenden het niet.
Na een korte uitleg en wat tactische tips van René (zorg dat je uit de hoeken komt!), begonnen we. Het is bij dit spel de bedoeling om vanuit een aantal startstations langs de rand met spoortegels zo lang mogelijke spoorlijnen naar een ander eindstation te bouwen. Wanneer je in het startstation terugkomt, scoor je geen punten. Eindstations in het midden van het bord leveren dubbele punten op. Het spel eindigt als alle tegels op het bord geplaatst zijn. Hiermee zijn ook alle spoorlijnen voltooid. De tip van de hoeken werkte niet zo goed voor Dirk Jan. Al na een paar beurten was hij de helft van zijn lijnen kwijt voor weinig punten. De anderen wisten iets succesvoller te bouwen en scoorden een punt of vijf per lijn. Toen het bord al aardig vol gelegd was, had René het geluk een tegel te trekken die één van zijn spoorlijnen met een duizelingwekkende slinger naar een eindstation bracht. Hiermee bouwde hij een flinke voorsprong op de rest. In de laatste beurt slaagden Willemien en Sten er niet in om de winst van René in gevaar te brengen. Alleen Dirk Jan wist met zijn laatste tegel met een grote lus het midden van het bord te bereiken. Met deze 24 punten doet hij ook weer mee. René mag de laatste spoortegel plaatsen en hij weet hiermee ook zijn laatste lijn te voltooien. Hierdoor wint hij met ruime voorsprong. Het gelukselement van het trekken van de tegels kan de balans verstoren.

Uitslag: René 77, Dirk Jan 49, Willemien 39, Sten 34
Waardering: Sten en René 3; Dirk Jan en Willemien 2½

terug naar boven