startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Mexica

Sessies:

19 juni 2007
26 maart 2002
19 maart 2002

19 juni 2007

Spelers: Anne-Marie, Bas, Wendy en Willemien

Even later kwam Wendy nog binnen, die nogal onenthousiaste over Mexica liet horen. Ze bleek het ooit tot vervelens toe gespeeld te hebben voor een NK bordspellen. Ondanks dat had ze de regels nodig om weer bij te komen en was ze ook de "Ronald Hoekstra-taktiek" vergeten, waarmee volgens het gerucht het spel op slinkse wijze gewonnen zou kunnen worden.
Overigens bleek deze taktiek eruit te bestaan dat je zorgt dat al het water snel opgaat in een grote zee zodat er een heel groot gebied overblijft dat daarmee heel veel waard is. Als je dan ook ondertussen de meeste gebouwen over hebt gehouden kun je daarmee het spel winnen. Het lijkt mij (Bas) dat als de tegenstanders hier op bedacht zijn het geen kans van slagen heeft, maar dat heb ik niet getest.
Dit spel deed echter niemand hier een poging toe en allen begonnen braaf met het maken van wijken. Alleen Bas bleef hier wat in achter, om te beginnen omdat hij als laatste aan de beurt was, maar ook omdat hij actief actiefiches spaarde. Anne-Marie, die Bas blijkbaar kent als
zuinige spaarder, had dit tijdens de uitleg al voorspeld, maar vond dat geen aanleiding om het ook te doen.
Na de eerste ronde stond Wendy ruimschoots voor, met Willemien tweede en Bas en Anne-Marie nogal achteraan. Er waren nu weer nieuwe wijken te bouwen, en men begon daar driftig mee. Alleen Bas deed hier helemaal niet aan mee, en begon her en der zijn gebouwen te plaatsen, onderwijl nog een paar extra actiefiches verzamelend. Wendy maakte nog een mooi gebied om de startvelden heen, waar anderen helemaal niet aan gedacht hadden, en zette er meteen zoveel gebouwen in dat niemand daar meer overheen kon.
Niet lang daarnaa wist Bas met maar liefst negen actiefiches al zijn gebouwen op te maken en het spel te beeindigen. Daar hij laatste was in de speelvolgorde had niemand anders meer een beurt. Hoewel hij niets aan de laatste gebouwen had, omdat ze allemaal bij een gebied werden gezet waar hij al de meerderheid had, was zijn grote voordeel dat de anderen met veel gebouwen bleven zitten. Hierdoor had hij voldoende meerderheden om zijn achterstand in een overwinning om te zetten.

Uitslag: Bas 106, Willemien 97, Wendy 96, Anne-Marie 78
Waardering: Bas 4, Willemien en Wendy 3½ Anne-Marie 3

26 maart 2002

Spelers: Dagmar, Dirk Jan en Wendy

Wendy wilde graag Mexica weer spelen; deze keer waren het Dagmar en Dirk Jan die wel mee wilden doen. De start van het spel was erg mat. Dirk Jan spaarde veel fiches, terwijl Dagmar veel kleine gebiedjes maakte. Dirk Jan daarentegen liftte vooral mee met andermans gebieden. Wendy had haar eigen gebiedje en rekende uit waar ze het beste heen kon. Zoals altijd werden de bruggen veel gejat. Wendy had hier ervaring mee, en bleef vaak op bruggen staan om actiepunten te besparen. Als laatste speler beëindigde ze twee keer de ronde, waardoor de anderen niets meer konden doen. De tweede keer waren ze hier echter beter op voorbereid. De beoordeling van het spel was redelijk positief, al vond Dagmar het spel weinig toevoegen aan Tikal en Java, de eerdere spellen uit de reeks.

Uitslag: Wendy 118, Dirk Jan 111, Dagmar 92
Waardering: Wendy 4, Dirk Jan 3½, Dagmar 3

19 maart 2002

Spelers: Anne-Marie, Judith, Peter Hein en Wendy

Voor dit laatste deel van de actiepunten-in-het-oerwoud-trilogie van Ravensburger was verrassend weinig animo; deze vier spelers waren de enigen die er echt trek in hadden. Wendy en Peter Hein hadde het al vaker gespeeld, voor Anne-Marie en Judith was het nieuw. Hiervan was weinig te merken, want zij gingen het spel goed van start, en bleven het goed doen. Misschien geldt hier de wet van de remmende voorsprong? Judith begon direct met het afbakenen van een eigen stukje van het eiland, waar ze veel punten wist te behalen door het plaatsen van calpullifiches. Anne-Marie maakte handig gebruik van haar positie als startspeler, en wist in de tweede ronde een paar hoge fiches te scoren. Wendy spaarde veel, waardoor ze op cruciale momenten de eerste positie in goede wijken wist te behalen. Voor Peter Hein restte er, als laatste speler, weinig anders dan veel tempels te plaatsen. Toch was het Anne-Marie die als eerste haar tempels opmaakte, en doordat ze haar mexica op een startveld liet eindigen, passeerde ze Judith nog net op de scorelijst.

Uitslag: Anne-Marie 88, Judith 86, Peter Hein en Wendy 80
Waardering: allen 4

terug naar boven